cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Baudet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juni 2019 door Patrick Simons

ChristenUnie stopt onderhandelingen Zuid-Holland wegens 'extreemrechts' filmpje Baudet

Hoewel Forum voor Democratie in tal van provincies de grootste is geworden tijdens de Statenverkiezingen, betekent dat lang niet altijd dat ze ook daadwerkelijk onderdeel uitmaken van de coalitie. Ook in Zuid-Holland verlopen de onderhandelingen zeer stroef.

Er werd lange tijd onderhandeld tussen FVD, VVD, CDA en SGP/ChristenUnie maar de christelijke partijen zijn inmiddels afgehaakt vanwege ‘een gebrek aan vertrouwen’. De onderhandelingen lagen sowieso al gevoelig omdat de eerste drie partijen eerder al een samen inhoudelijk verkenden. SGP/ChristenUnie wilde liever niet bij een ‘bestaand blok’ in een coalitie aansluiten.

Maar er speelt volgens NRC nog meer bij de christelijke partijen. Het medium meldt dat een filmpje dat Thierry Baudet eerder op Twitter deelde erg gevoelig ligt. Het filmpje wordt veel gedeeld in rechts-extremistische kringen en legt een direct verband tussen seksueel geweld in Europa en immigratie. Naar aanleiding van het feit dat Baudet dit filmpje deelde, ontstonden er bij SGP/ChristenUnie grote bezwaren tegen een eventuele samenwerking in Zuid-Holland. Dit leidde afgelopen maandagavond tot het besluit dat men geen coalitie gaat vormen met Forum voor Democratie.  De partijleiding van ChristenUnie zou ook overleg hebben gehad met de landelijke partijleiding.

Thierry Baudet reageerde zelf op Twitter ook al op het nieuws. Hij zegt dat het filmpje gaat over “de dramatische gevolgen van massale islamitische immigratie voor de veiligheid van Europese vrouwen” en reageert ook kort op het besluit van de christelijke fractie om niet met FVD te willen werken: “Belachelijk.”

Opvallend is dat Baudet in zijn tweet enkel ChristenUnie noemt. Daarmee rijst het vermoeden dat het ChristenUnie is die dit besluit heeft genomen. Dat wordt bevestigd door Kees van der Staaij. De partijleider van SGP noemt op Twitter het stoppen van de onderhandelingen een "gemiste kans" en stelt dat het "niet aan SGP heeft gelegen". 

Formateur Hans Wiegel lijkt voorlopig nog niet op te geven en gaat kijken naar andere varianten met FVD.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De CU doet liever mee met andere kartel partijen die vrouwen ook laten barsten. Nu komen valse emoties als daarop gewezen wordt. Goed dat Thierry Baudet niets terugneemt en de CU-actie belachelijk noemt. Grenzenloosheid en onbeperkte immigratie zijn geen Christelijke waarden en geen vrouwenbelangen.