cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vrouw leest Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 april 2019 door Jeffrey Schipper

Ouderling over rumoer in CGK: "Kerkleden denken fors anders dan de kerkleiding"

De discussie over wel of geen vrouw in het ambt vindt ouderling Wim Groeneweg een symptoom van een "heel zorgelijke" situatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). "De echte crisis is dat de linker- en de rechterflank in de kerk elkaar niet meer verstaan," aldus de kerkenraadswoordvoerder van de samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en Nederlands gereformeerden te Nieuwegein in het Reformatorisch Dagblad.

Zijn gemeente (Ankergemeente, red.) voert een besluit uit 2005 uit. Vanuit de overtuiging dat het niet tegen Gods Woord ingaat om vrouwen te benoemen tot ouderling en diaken, besloot de kerkenraad destijds om deze ambten voor vrouwen open te stellen. Het besluit werd echter niet doorgezet nadat de christelijk-gereformeerde synode de vrouw in het ambt afwees. Binnen de CGK kunnen vrouwen niet als ambtsdrager dienen, terwijl in de NGK vrouwen wél actief mogen zijn als predikant, ouderling en diaken.

Volgens Groeneweg is er nu sprake van een andere situatie. "Veertien jaar na ons eerdere besluit vinden we dat dit voor de opbouw van onze gemeente nu echt noodzakelijk is." Daarom wacht de gemeente ook niet een besluit van de CGK-synode af. Daar zal dit onderwerp later dit jaar opnieuw besproken worden. Ook komt de positie van samenwerkingsgemeenten, die zich in deze kwestie tussen twee vuren in bevinden, dan aan de orde.

In het Reformatorisch Dagblad onderstreept de ouderling dat de vrouw in het ambt niet behoort tot de belijdenis. "Het is bovendien een onderwerp waarover al heel lang verschillend wordt gedacht. De generale synode van de CGK wees in 1998 een minderheidsrapport over de vrouw in het ambt af, maar bestempelde dat niet als on-Bijbels."

In hetzelfde artikel voegt ds. P. D. J. Buijs, voorzitter van de generale synode van de CGK, toe dat je "als privépersoon binnen de CGK van mening mag zijn dat vrouwen in het ambt bevestigd mogen worden, maar dat niet als kerkelijk standpunt uitgedragen kan worden. (...) Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK."

"Mijn advies aan de generale synode zou zijn: Heb oog voor de situatie van samenwerkingsgemeenten," voegt Groeneweg toe. "En laat het aan de plaatselijke kerken over of ze bijvoorbeeld vrouwelijke ambtsdragers willen bevestigen." Dit jaar komt de generale synode van de CGK weer bijeen. Dan zal de kwestie 'vrouw in het ambt' weer worden besproken. Ook komt de positie van samenwerkingsgemeenten, die zich in deze kwestie tussen twee vuren in bevinden, dan aan de orde.

Lees ook: CGK/NGK Nieuwegein voert vrouw in het ambt in en Herman Selderhuis wijst op crisis in CGK: "Zet besluiten op de pauzeknop".


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Willem Fahner, het eerste deel van je voorspelling zal uitkomen. Maar of de rechterflank zich bij de HHK zal voegen ? HHK is nog jong, terwijl CGK een langdurige traditie kent.