cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vrouw met Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 december 2018 door Jeffrey Schipper

Toch geen ruimte voor vrouw in ambt CGK /NGK Arnhem

Even leek het erop dat in de CGK/NGK Arnhem als eerste gemeente binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) vrouwen gaan dienen als ouderling en diaken. De Kruiskerk heeft hier echter geen toestemming voor gekregen, laat het Nederlands Dagblad weten.

De CGK-classis in Apeldoorn gaf de samenwerkingsgemeente groen licht om vrouwen in het ambt te bevestigen. Conservatieve CGK-predikanten gaven vervolgens in diverse media aan dat het niet de bedoeling is dat samenwerkingsgemeenten hun eigen beleid gaan bepalen. Binnen de CGK kunnen vrouwen niet als ambtsdrager dienen, terwijl in de NGK vrouwen wél actief mogen zijn als predikant, ouderling en diaken. CGK-synodepreses ds. P. D. J. Buijs benadrukte dat in samenwerkingsgemeenten "de minst ver strekkende kerkorde" geldt.

Op 6 december werd tijdens een extra vergadering in Apeldoorn verder gesproken door de particuliere synode van het oosten, een kerkelijke vergadering op regionaal niveau. Vastgesteld werd dat in de eerdere besluitvorming een handreiking uit 2013 voor samenwerkingsgemeenten over het hoofd is gezien. Daarin wordt de lezing van ds. Buijs bevestigd, namelijk dat wanneer één van de kerkverbanden van de samenwerkingsgemeente geen ruimte geeft, vrouwen geen passief kiesrecht hebben.

In 2019 komt de generale synode van de CGK weer bijeen. Dan zal dit onderwerp weer worden besproken. Ook komt de positie van samenwerkingsgemeenten, die zich in deze kwestie tussen twee vuren in bevinden, dan aan de orde.

Zie ook: Waarom er binnen de CGK rumoer is over vrouwen - CIP Podcast.

Lees ook: Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens! en lees het volledige bericht in het Nederlands Dagblad.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het gaat helemaal niet over stokpaardjes. Het gaat erom dat ieder zich een beeld van God schept buiten Zijn Woord om. Waarom mag Zijn Woord niet gewoon gezag hebben?