cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
voorganger
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 augustus 2018 door Dick van den Bos

"Triest dat christenen het evangelie zo slecht weten te verpakken" - Rik en Jeffrey Podcast

Orlando Bottenbley heeft zijn kerk in Drachten zien groeien van 60 man naar meer dan 3000. Nu is hij in Amsterdam met een nieuwe kerk begonnen en dat was voor cip.nl reden om hem op te zoeken. Wat bleek? Zijn kerk is alweer bijna verdrievoudigd in 10 maanden tijd! Jeffrey en Rik praten hierover in de cip-podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister het fragement vanaf minuut 23:36

Volgens het artikel zijn er veel niet-gelovigen tot geloof gekomen, maar Rik vult aan dat er ook mensen heen gaan voor de persoon Orlando. "Dat zag je in Tholen ook vaak. Als er een populaire dominee kwam, dan zat de kerk stampvol. Terwijl bij een beginnende predikant bleef de helft thuis."

Rik heeft een idee hoe het komt dat de kerk van Bottenbley elke keer groeit. "Wanneer komt er groei? Dat zijn drie elementen, of we nu willen of niet: mooie muziek, leuke mensen en een goeie preek. Dat zijn gouden ingredienten! Zowel christenen voelen zich in zo'n omgeving thuis, maar het is ook voor christenen heel aantrekkelijk om niet-christenen naartoe mee te nemen."

Buurman
Het zit Rik hoog dat dit vaak niet wordt toegepast. "De grootste tragedie van christelijk Nederland is dat christenen hun buurman niet durven mee te nemen naar de kerk. Ik vind het bijna knap dat christenen de mooiste boodschap van de wereld hebben en die boodschap vaak toch zo slecht over weten te brengen. Dat is de meest trieste werkelijkheid van het christendom in Nederland, vind ik. Meeste christenen durven hun ongelovige buurman niet mee naar de kerk te nemen.

Veel kerkdiensten maakt mensen niet opener voor God, maar juist geslotener. Ze hebben eerder het gevoel van: wat een stelletje gekken, dan het gevoel van: wat een bijzondere mensen.

"Kennelijk kun je de mooiste boodschap van de wereld hebben zonder dat dat weet te landen bij mensen. Als je de geschiedenis van Mozes, Elia en Johannes de doper in tien minuten even noemt, moet je niet raar staan te kijken als mensen je niet kunnen volgen.."

"Ik ben soms echt als de dood dat als ik een ongelovige vriend of vriendin uitnodig naar de kerk dat er dan iemand die mensen binnen 15 minuten heeft bedolven onder een spervuur van helprediking, de laatste eindtijdtheorieen of heeft gezegd dat je niet gelovig kunt zijn en van Jan Smit kunt houden."

"Over hel of eindtijd mag misschien allemaal waar zijn, maar de manier waarom je vertelt en hoe het dan landt, zijn ze niet bewust van."

"Mensen als Bottenbley begrijpen ene kant Bijbel en wat ons vertellen heeft, maar aan de andere kant hoe aansluit mensen niets hebben met geloof."

Maakbaar
Jeffrey begrijpt het, maar plaatst wel een kanttekening. "Schuilt er niet een gevaar in? De suggestie kan er uit voortkomen dat het maakbaar is."

Rik: "Ik kan na jaren CIP.nl zeggen dat het in zekere zin wel zo maakbaar is. Ik zie het heel nuchter, dat de manier van communiceren met het boerenverstand doorslaggevend is. Een goede pianist werkt beter dan de valszingende Truus met de slechtgestemde gitaar van Gijs. Misschien is het niet zo geestelijk gedacht, maar zo werkt het wel. Als je een film kijkt en het is heel slecht gefilmd, dan pik je de boodschap ook minder snel op."

Voor het hele fragment en context, luister vanaf minuut 23:36


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Het is niet de kerk van ds.B. Het is de kerk van Jezus Christus waar ds.B. mag werken. Het is juist gesteld dat de drie ingrediënten; mooie muziek, leuke mensen en een goeie preek goed werken. Maar het gaat om het werk van de Heilige Geest die in de harten van mensen werkt. Het is verder duidelijk dat ds.B. charisma heeft maar dat heeft hij ook van God gekregen.