cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gezin in gevaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juli 2018 door Dick van den Bos

Geeft CIP.nl ruimte aan homodiscriminatie? - Dick en Jeffrey Podcast

Afgelopen weken plaatste CIP.nl interviews met Hugo Bos van Gezin in Gevaar over de homobeweging en dat leverde veel reacties op. Naast overweldigende steun, vonden ook mensen dat CIP.nl ruimte geeft aan homodiscriminatie. Dick en Jeffrey praten hierover door in de CIP Podcast.

Luister vanaf minuut 20:40

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.Hugo Bos werd landelijk bekend nadat hij een advertentie in het Reformatorisch Dagblad plaatste met twee zoenende mannen en een kruis door hun gezicht. Hij wilde zo een statement maken tegen een ‘vulgaire’ reclame van Suitsupply. Tegenover CIP.nl vertelt hij wat hij over zich heen heeft gekregen, en waarom hij het zo belangrijk vindt om deze campagne te voeren.

"Waarom niet gewoon het evangelie delen met mensen? Daar valt wat voor te zeggen, maar in de publieke opinie ontbreekt dit geluid volledig."

Geven we hiermee podium aan iemand die discrimineert?, vraagt Jeffrey zich af in deze aflevering. Volgens Dick valt dat mee: “Op CIP.nl hebben ook verhalen gestaan waarin mensen verteld hebben over hun coming out, en dat ze geen steun voelden vanuit de kerk. Met Hugo belichten we een hele andere kant. Namelijk, dat de homolobby behoorlijk extreem is. Hier kunnen LHBT’ers ook wat van leren.”

Gelegitimeerd
Jeffrey sluit zich hier bij aan, maar vraagt zich wel af of dit niet een hele kleine minderheid is, die zich misdraagt. Dick: “Dat zou kunnen, maar tegelijkertijd krijg je over geen ander onderwerp zoveel over je heen. Het lijkt gelegitimeerd. Hugo Bos werd onder toeziend oog van de politie en Nijmeegse politici toegetakeld in Nijmegen, en niemand deed iets.”

“De vraag die ik ook kreeg van mensen is: waarom moet hij een campagne voeren. Waarom niet gewoon het evangelie delen met mensen? Daar valt wat voor te zeggen, maar in de publieke opinie ontbreekt dit geluid volledig. Hij heeft alle tegenstand en bedreigingen ingecalculeerd... dat durven niet veel mensen.”

Jeffrey begrijpt het, maar hij vraagt zich daarbij wel af hoe dit overkomt bij christenen die met moeite uit de kast gekomen zijn, zoals John Lapré. Maken we het voor hen niet zwaarder? Dick: “Ja, maar we hebben zijn verhaal ook uitgebreid verteld. Hij hoeft geen aanstoot te nemen als mensen opkomen voor principes in de Bijbel, vind ik. Daar komt Hugo voor op.”

Tot slot leest Jeffrey nog wat reacties voor van Facebook: Christina van Dijk: Tuurlijk Hugo Bos. Wij vallen de christenen aan. En bedreigen. Wij accepteren geen afwijkende mening. Mensen zoals Femke van Hettema (een vrouw die uit de kast is gekomen, red.) hebben behoorlijk wat schade opgelopen door die afwijkende mening.
Mensen worden geweigerd in kerken omdat ze anders zijn.
Maar we zijn agressief. Hij zou zich moeten schamen!

Mike Roemaat: Ahhh gossie, Hugo wil graag, zo als de kerk al honderden jaren doet, mensen discrimineren maar wanneer die voor zichzelf opkomen is hij zielig. Wat een treurig gedoe.

Dick: “Dat het belangrijk dat de kerk liefdevol met 'worstelende' homo’s moet omgaan, is duidelijk. En deze reacties kunnen christenen extra motiveren. Maar een beetje flauw is het wel dat ze de druk vanuit de homolobby volledig ontkennen. Als jij als Pauw-redacteur een andere mening hebt over LHBT, sta je direct op straat. Ook Voetbal Inside kregen veel over zich heen, nadat iemand een grap maakte over transgenders. Denken dat alleen de kerk intolerant zou zijn, is echt belachelijk." 

Tot slot leest Jeffrey een reactie voor van Maurice Broekarts, die hij erg mooi vindt: “Ik denk dat het ook weer een tegenreactie is van de jarenlang onderdrukkende kerk. Vergeet niet er zijn heel wat zelfmoorden zijn geweest door het liefdeloze standpunt van de kerk. Ikzelf voel me homoseksueel maar heb een hechte relatie met mijn hemelse vader. Ik voel hem duidelijk werkzaam in mijn leven. Misschien zouden de homolobby en de kerklobby wat milder tegen elkaar kunnen doen. En de kerk meer liefdevoller, Jezus navolgend ,steun kunnen bieden aan de homoseksuele mens en daarbij niet te Bijbel achterwege laten. Laten we Jezus volgen.”

“Heel mooi beschreven,” besluiten Dick en Jeffrey.

Luister vanaf minuut 20:40


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Heel goed jongens. Liefdevol, maar in lijn met Gods woord. Gods woord is ons richtsnoer!