cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
uitsluitingsbeleid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juli 2018 door Dick van den Bos

"Theologen zetten Segers neer als Baudet 2.0" - Rik en Jeffrey Podcast

Het laatste deel van de podcast met Rik & Jeffrey gaat deze week over ChristenUnie en het CDA, die willen dat immigranten meer meekrijgen over Nederlandse waarden, zoals vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Enkele theologen, zoals Janneke Stegeman, vonden dit veel te benauwend, en klommen in de pen. 

Luister vanaf minuut 23:50

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

De klacht van de theologen ging erover dat CU en CDA (schijn-)definities beklemtonen van wie wij zijn: "‘wij’ zijn van de waarden, het recht en de vrijheid. Dit zijn wij en als je bij ‘ons’ wilt horen, moet je je hieraan conformeren. Maar het ‘screenen’ van mensen op ‘onze waarden’ creëert structurele ongelijkheid."

Volgens Jeffrey zijn de theologen op kwalijke wijze aan het framen. Hij vindt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op genuanceerde wijze gepleit voor culturele inburgering. “Hij schreef dat onze Westerse waarden van levensbelang zijn, en dat mensen moeten weten dat je een probleem hebt als je de vrijheid om bijvoorbeeld je eigen geloof te kiezen, van een ander wilt afnemen. Daar is niets extreems aan.”

"Stegeman en consorten proberen het gedachtegoed van Thierry Baudet te projecteren op de regeringspartijen, terwijl er een heel groot verschil is."

Volgens Rik heeft hij zelf meer met Stegeman dan Jeffrey, en vraagt zich af of er niet iets voor valt te zeggen. Want ligt het gevaar niet op de loer dat je je eigen achtergrond volledig moet opgeven? En dring je de christelijke cultuur niet teveel op aan een moslim. “Daar is toch wat voor te zeggen?” Jeffrey: “Ja, maar ze gaan veel te ver. Ze halen zelfs de Tweede Wereldoorlog erbij, omdat er toen ook geen ruimte was voor mensen die anders zijn. Net alsof dat nu het geval is.”

Framen
“Wat ze doen is framen. Ze halen een citaat van een politicus naar hun eigen gedachtegoed en maken dan hun punt. Maar Segers heeft het alleen maar over de rechtsstaat, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Hij zegt helemaal niet dat we de christelijke cultuur moeten opleggen aan migranten. Stegeman en consorten proberen het gedachtegoed van Thierry Baudet te projecteren op de regeringspartijen, terwijl er een heel groot verschil is.”

Rik pakt een citaat van de theologen erbij: ‘moge God ons behoeden dat we iedereen tot dé Nederlander willen maken.’ Jeffrey: Dat zegt Segers niet! Er wordt alleen gesteld dat Nederlander worden meer is dan werk en taal; het is ook een manier van leven.”

Rik sluit zich grotendeels bij Jeffrey aan, maar vindt wel dat we in Nederland niet te bang moeten worden voor mensen die anders zijn dan wij. “Dat gevoel heb ik toch een beetje bij Buma en Segers, dat ze mensen die anders zijn spannend en eng vinden.”

“We moeten ons nooit daardoor laten leiden. Als er een moslim of een hindoe komt, moet je gewoon open staan en uitgaan van hun goede bedoelingen. Misschien worden christenen niet snel dikke maten met moslims, hindoes of boomknuffelaars; maar het is niet terecht als dit een land zou moeten zijn waar alleen christenen leven. De meeste Nederlanders zien liever christenen of andere mensen die op hen lijken. Dat is niet eerlijk.”

"De meeste Nederlanders zien liever christenen of andere mensen die op hen lijken. Dat is niet eerlijk."

Rik sluit zich grotendeels bij Jeffrey aan, maar vindt wel dat we in Nederland niet te bang moeten worden voor mensen die anders zijn dan wij. “Dat gevoel heb ik toch een beetje bij Buma (CDA-leider, red.) en Segers, dat ze mensen die anders zijn spannend en eng vinden. Mensen die anders zijn dan wij vinden we vaak ten onrechte spannend. En ten onrechte denken we daar sneller negatief over.”

Doorslaan
Jeffrey sluit zich daar bij aan. “Natuurlijk kun je doorslaan. Er zijn ook partijen die vinden dat je je cultuur volledig moet loslaten. Dan wordt het extreem.”

Rik vertelt dat in christelijke dorpen vaak ook te weinig openheid is voor andere type mensen. Hij noemt een voorbeeld. “Ik ken een hele lieve Marokkaanse vrouw in Tholen. Ze vertelde dat het voor haar moeilijk is om contact te leggen met de veelal christenen in het dorp. (...) Of je een moslim of hindoe bent, iedereen is hier welkom. We gaan namelijk uit van het goede van mensen – en niet van het idee dat mensen die anders zijn dan wij met slechte bedoelingen naar dit land komen.”

Jeffrey besluit. “Zoals jij het zegt, is het een goed verhaal. Jij framet Segers niet, maar dat doen zij dus wel. Ik weet dat Segers iedereen verwelkomt, maar hij heeft de verantwoordelijkheid als politicus om de rechtsstaat hoog te houden. Dat is wat hij doet. Maar het frame dat hij een soort Thierry Baudet 2.0 zou zijn, is absoluut niet waar.”

Luister vanaf minuut 23:50


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Segers is echt verdraagzaam genoeg, maak je vooral niet ongerust, "theologen in NL" .

Lachen, die term "theologen in NL", zegge en schrijve 2 personen.

Maar goed, zolang Segers nog leert, dat de koranallah "dezelfde " is als JHWH, gaat het nog aardig fout en die wordt wel gesteund door veel theologen.

Niet 1 kerk of synagoge ontmaskert de islam en verkondigt het evangelie aan moslims op de eigen website., behalve de tora-yeshua gemeente.

Shalom

Ben Kok (j-chr.pastor)