cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
OGGIN
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juli 2018 door Dick van den Bos

"OGGIN-dominee A. Kort heeft veel vooroordelen weggenomen" - Rik en Jeffrey Podcast

Rik en Jeffrey spreken over het spraakmakende bezoek van Jeffrey aan dominee A. Kort van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGIN). Dominee Kort gaf een zeer openhartig interview af; en heeft Jeffrey op meerdere manieren verrast.

Lees het interview hier.

Beluister dit fragment vanaf minuut 12:16

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Jeffrey geeft wat informatie over Kort: hij is door zijn vader opgevoed en is het huis ontvlucht omdat hij 'de wereld' verkoos boven het christelijk geloof. Nu is hij predikant in een van de meest 'rechtse' kerkverbanden binnen de reformatorische gezindte. Men komt drie keer per week samen en als lid wordt van je verwacht om daarbij aanwezig te zijn. De dominee is een van de weinige predikanten in het kerkverband, dus hij preekt ook in andere kerken, soms leidt hij wel zeven diensten in één week.

Bezwaard gevoel
Jeffrey: “Eerlijk gezegd ging ik er met een bezwaard gevoel heen. Je weet niet hoe het gesprek zal lopen, ik ben nooit bij iemand uit de OGGIN geweest.” Rik: “Ja, het is wel anders dan een hervormde dominee, waar je vaker komt.”

Desondanks heeft het bezoek juist erg veel vooroordelen bij Jeffrey weg gehaald. “Het was een hele spontane begroeting, een hele lieve vrouw zette koffie voor mij en de dominee stelde persoonlijke vragen aan mij. Hij draaide niet zijn verhaal af, maar hij was ook in mij geïnteresseerd. Hij zat zelfs onderuitgezakt op zijn stoel, niet in een formele houding.”

Nog een grappig detail was dat het licht uit viel tijdens het gesprek, en toen A. Kort over de heerlijkheid van Christus praatte, ging het weer aan. “Er stond een engel bij de schakelkast”, lacht Rik.

Lessen
Jeffrey heeft ook twee lessen geleerd van het bezoek:

Nog een grappig detail was dat het licht uit viel tijdens het gesprek, en toen A. Kort over de heerlijkheid van Christus praatte, ging het weer aan.

1. We denken vaak dat deze dominees geen hobby’s hebben, omdat hij had gebroken met muziek en voetbal. Dus ik vroeg hem of ik ook met alles moet breken. Toen zei hij: ‘Nee, de wet geldt niet meer als je bij Christus hoort, dan geldt de liefde. Maar als iets een blokkade is tussen jou en God, dan moet je het los laten. Maar ik kan het anderen niet opleggen.’

Rik vult het nog wat aan: “Dus bij de een is het een biertje, sport of geld en bij de ander is het Netflix of wat anders. Van Kort leer je: als het voor jou een reden is om ermee te breken, geldt dat nog niet voor een ander.” Jeffrey: “Precies.”

Les 2. Soms zijn we onder de indruk van het bekeringsverhaal van Paulus, maar als een dominee een soortgelijk verhaal heeft, zeggen we; moet dat zo?

Desondanks vindt Rik dat veel bekeringsverhalen van dominees erg veel op elkaar lijken. Verdacht veel. Teveel Paulusverhalen, terwijl de discipelen die gewoon hun netten verlieten en Jezus volgden, die variant hoor je niet zo veel. “Het lijkt teveel op een formule waaraan men moet voldoen.”

Het valt Rik ook op dat christenen in het algemeen een bekeringsverhaal meer waarderen, naar mate iemand slechter heeft geleefd. “Hoe meer geld je verduisterd hebt, hoe meer cocaïnegebruik, hoe crimineler, hoe meer je boek met daarin je getuigenis verkocht wordt”, zegt Rik. “Maar is een getuigenis van iemand die niet zo'n zondig leven heeft gehad - een saaie ambtenaar met een saai leven die tot geloof komt - nou eigenlijk minder waardevol? Of minder mooi? Lijkt mij van niet. Ook christenen zijn net Telegraaf-lezers. Hoe smeuïger hoe beter.”

Jeffrey: “Dat geloof ik ook. Maar in dit geval heeft de dominee geen boek met zijn levensloop geschreven. Hij heeft gewoon ‘ja’ gezegd tegen mijn interviewverzoek en zijn levensverhaal verteld.”

Rik voegt toe dat hij het vervolginterview dat binnenkort op CIP.nl verschijnt. Hij citeert de OGGIN-er: ‘Dode-vormen-godsdienst betekenen niets. Alles wat moet, is gebaseerd op de wet. Terwijl het geloof gefundeerd is in het Evangelie.’ Toch mooi dat we deze dominee hebben kunnen interviewen! We willen een website zijn voor alle christenen.”

Beluister dit fragment vanaf minuut 12:16 of lees het interview waar dit artikel over gaat hier.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: Hoe komt christenvervolging in Bangladesh tot uiting?
- Dr. Teun van der Leer wijst op bijzondere ontwikkeling in baptistenkerken
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Mooi dat door dit gesprek vooroordelen bij U zijn weggenomen. Al behoor ik niet tot het bevindelijk deel van de Gereformeerde Gezindte kan ik de prediking tot op zekere hoogte waarderen. Vooral dat God in deze prediking op het hoogst verheerlijkt wordt en de zondaar op het diepst wordt vernederd. Het verlossingswerk is voor 100% het werk van de Heer Jezus!