cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
asielzoekers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Theologen nemen afstand van 'uitsluitingsbeleid' ChristenUnie en CDA

'Wij distantiëren ons van de manier waarop de ChristenUnie en het CDA – christelijke partijen – meedoen aan de retoriek die nieuwkomers verdacht maakt,' schrijven verschillende theologen in een boodschap voor christenpolitici op NieuwWij.nl.

Deze week riepen ChristenUnie en CDA het kabinet op om meer aandacht te vragen voor culturele inburgering. Minister Koolmees moet volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en CDA-Kamerlid Pieter Heerma met de VNG om de tafel om dit te regelen. De nieuwe inburgeringsplannen zijn volgens de partijen van beide Kamerleden "heel goed, maar eenzijdig gefocust op werk en taal; terwijl die nog niet leiden tot begrip voor onze waarden, rechtsstaat en omgang met vrijheden."

Segers lichtte dit als volgt toe: "Inburgering is zoveel meer dan taal en werk. Begrip van de Nederlandse waarden, onze rechtsstaat en onze vrijheden zijn voor ons land van levensbelang. Dat je hier jezelf mag zijn en je eigen geloof mag kiezen, en dat degene die iemand anders die vrijheid wil afnemen in onze rechtsstaat een probleem heeft."

'Deze politici beklemtonen deze angst en als oplossing bieden ze eenvoudige (schijn-)definities van wie wij zijn: ‘wij’ zijn van de waarden, het recht en de vrijheid,' stellen de theologen in hun oproep. 'Dit zijn wij en als je bij ‘ons’ wilt horen, moet je je hieraan conformeren. Maar het ‘screenen’ van mensen op ‘onze waarden’ creëert structurele ongelijkheid.

Als gelovige kun je ook anders naar identiteit kijken. Wie gelovig is, weet dat identiteit, die van jou en die van ons, gegeven en vloeibaar is. Gemeenschap creëer je niet door afgedwongen of opgelegde eenvormigheid, gevoed door wantrouwen. (...) Christelijke politici hebben daarbij een extra taak. Zij beroepen zich namelijk op een goddelijke inspiratiebron.'

Volgens de theologen is het christendom een 'migrantengodsdienst' omdat het dankzij missionarissen naar Europa kwam. 'Moge God ons ervoor behoeden dat we iedereen tot ‘De Nederlander’ willen maken.' De oproep is onder andere ondertekend door Samuel Lee, voorganger van Jesus Christ Foundation Church Amsterdam Bijlmer, en Janneke Stegeman, in 2017 Theoloog des Vaderlands.

Lees hier de volledige oproep van de theologen op NieuwWij.nl.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Cultuurrelativisme is een mooi principe voor onderdrukkers en criminelen, maar de slachtoffers van haat en onverdraagzaamheid zullen denk ik minder ophebben met alternatieve "normen en waarden" voor de Westerse vrije samenleving. Ik denk dat we integendeel heel duidelijk moeten maken dat mensen die de onderdrukking uit hun thuisland komen exporteren hier niet welkom zijn. Mensen die een veilige plek zoeken en mee willen doen aan onze samenleving, van welke achtergrond dan ook, zijn welkom.