cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Elbert Dijkgraaf
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 april 2018 door Redactie

SGP’er Elbert Dijkgraaf vertrekt uit Kamer om huwelijkscrisis

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vertrekt uit de Tweede Kamer vanwege een ernstige huwelijkscrisis. In januari meldde hij zich voor drie maanden af vanwege oververmoeidheid. Nu heeft hij bekendgemaakt direct de Kamer te verlaten vanwege zijn huwelijk. 

Dijkgraaf schrijft aan de Tweede Kamer dat er sinds enkele jaren steeds meer spanning op zijn huwelijk staat. "Er is van alle kanten hard gewerkt om dat op te lossen, maar dat is tot op heden niet gelukt."

Woordvoerder Arnoud Proos kan en wil geen antwoord geven op de vraag of Elbert Dijkgraaf inmiddels in een echtscheiding ligt. "Ik kan daar geen mededelingen over doen omdat we dit beschouwen als een privézaak." Hij vindt niet dat journalisten zouden moeten vragen of er sprake is van een echtscheiding, aangezien de SGP het huwelijk altijd enorm hoog in het vaandel heeft staan en Elbert Dijkgraaf een christelijk boegbeeld is. "Het klopt dat wij veel aandacht geven aan het thema huwelijkstrouw en dat Elbert Dijkgraaf een christelijk boegbeeld is, alleen wij hebben ook altijd benadrukt dat het huwelijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn is." 

Volgens zijn brief aan de Kamer klopt bij Dijkgraaf de balans tussen werk en privé niet meer en kan hij daarom niet langer Kamerlid blijven. 

Dijkgraaf wordt deze week opgevolgd door de nummer vijf van de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen van 2017, ir. Chris Stoffer (43) uit Elspeet.

Lees hier de hele brief: 

Mevrouw de voorzitter, 

Het is een eer om bijna acht jaar volksvertegenwoordiger te mogen zijn. Graag had ik daar nog een aantal jaren aan toegevoegd. Maar er zijn omstandigheden die mij hebben doen besluiten vandaag afscheid te nemen. Daar kom ik later op terug. 

Toen ik in 2010 Kamerlid mocht worden had ik de verwachting samen met Kees van der Staaij te ploegen op rotsen. Wat deed een partij als de SGP er nu eigenlijk toe? Toch voelde ik mij geroepen dit mooie ambt te vervullen. En dat vanuit de overtuiging dat de Bijbelse beginselen goed zijn voor iedereen. Voor alle Nederlanders. 

Al vrij snel na mijn beëdiging ontstond de situatie dat de SGP-stemmen regelmatig cruciaal waren voor het eerste kabinet Rutte. En dat had een grote impact op onze fractie. Er volgden vele onderhandelingen met het kabinet, waardoor het mogelijk was een aantal punten uit het SGP-programma te realiseren. Daar ben ik dankbaar voor. Natuurlijk blijft er voor ons nog genoeg te wensen over, maar politiek is voor mij een kwestie van kleine stappen. Wie elke keer een stap zet en dat blijft doen, komt ergens. Wie te ver vooruit kijkt, verliest de moed om te blijven lopen. 

Tot onze verbazing en verwondering waren we onder Rutte 2 opnieuw nodig voor een meerderheid. Nu samen met de vrienden van de ChristenUnie en, het was even wennen, D66. Hen ben ik dankbaar voor de moed om in financieel uiterst moeilijke jaren verantwoordelijkheid te nemen voor het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Het was niet altijd eenvoudig, al ben ik er wel van overtuigd dat wat we toen deden noodzakelijk en goed was. 

Menno de Bruyne heeft vaak gezegd dat ik me in die periode gedroeg als een kind in een snoepwinkel. Inderdaad heb ik genoten van het mooie werk. Van de spanning van onderhandelingen. Van felle debatten. Van aangenomen moties, vooral als die ontraden waren. Als die dan toch aangenomen worden, dan heb je wat. Ik zou willen dat er alleen nog maar moties ingediend worden die ontraden worden. Dat zou een stuk schelen bij de stemmingen. En dat zou het wapen van de motie een stuk scherper maken. 

Ik wil graag collega Kamerleden en het personeel van de Kamer danken. In het bijzonder de laatste groep mensen heeft het werken hier een stuk prettiger gemaakt. Dank! En de journalisten? Meestal voelde ik me recht gedaan. En PowNews zij het vergeven dat zij me niet vaker lek prikten. 

Maar dan nu die omstandigheden die voor mij de reden zijn om vandaag afscheid te nemen. Ik had het simpelweg kunnen laten bij persoonlijke omstandigheden. Dat zou echter meer vragen oproepen dan beantwoorden. Daarom wil ik deze omstandigheden toelichten. 

Sinds enkele jaren staat er steeds meer spanning op mijn huwelijk. Er is van alle kanten hard gewerkt om dat op te lossen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Als gevolg daarvan klopt de balans tussen werk en privé niet meer. Als je een goed Kamerlid probeert te zijn dan vergt dat veel. Als ook je relatie veel energie kost, dan lever je aan twee kanten in. Daardoor viel ik eind december uit. En nu nog merk ik dat de omstandigheden zoveel vergen dat het intensieve werk van Kamerlid zijn daar niet meer mee te verenigen is. Daarbij weegt uitdrukkelijk mee dat ik graag de komende tijd extra tijd besteed aan mijn kinderen, die natuurlijk eveneens een lastige tijd achter de rug hebben. Overigens gaat het gelukkig stukken beter met me en hoop ik snel andere uitdagingen op te pakken, maar wel in een werkomgeving die minder hectisch en tijdrovend is. Ik zal dan ook geen beroep op de wachtgeldregeling doen. 

Ik ben dankbaar dat ik mocht dienen in dit ambt. Het spijt mij als ik mensen teleur stel door te stoppen. Ik dank een ieder voor de steun die ik mocht ervaren. Zeker sinds ik mij in januari afmeldde voor de afgelopen drie maanden. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen meeleven. Ik dank ook fractie, medewerkers en hoofdbestuur van de SGP die me in deze moeilijke tijden volop gesteund hebben en mijn weloverwogen en persoonlijke keuze om te stoppen respecteerden. Maar ik dank vooral de almachtige God Die alle dingen regeert. Dat houdt me op de been. Niet alleen als het mee, maar ook als het tegen zit. 

Met de meeste hoogachting,

Elbert Dijkgraaf


Reacties

Op social media reageren mensen met veel respect voor Dijkgraaf. Onder andere vanwege zijn openhartige brief. 


Kees der Staaij zegt in een verklaring dat hij er veel verdriet van heeft dat Dijkgraaf gaat vertrekken. Hij spreekt van een verdrietige dag en bewondert hem zeer vanwege zijn werk.

Kamervoorzitter Arib noemde het afscheid van Elbert Dijkgraaf vandaag een bittere pil. Het vertrek van Dijkgraaf zet veel Kamerleden volgens haar aan het denken. "Werk ik te hard; geef ik genoeg aandacht aan thuis?"

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen