cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Albert van der Heide
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 april 2018 door Albert van der Heide

Goliath of Saul, welke reus blokkeert jouw bestemming!?

We hebben allemaal onze reuzen te bestrijden. Afwijzing, onzekerheid, hoogmoed, onreinheid, verslaving, trots. Deze dingen kunnen als reuzen zijn die ons toebrullen dat het nooit wat zal worden met ons. Dit zijn de Goliaths in ons leven. Gewapend met Woord en Geest gaan we de strijd aan. En ze moeten wijken in Jezus' naam.

Maar hebben we onze Goliaths verslagen dan komen er andere reuzen die ons zullen imponeren en bedreigen. En soms zijn die reuzen mensen die erg dicht bij je staan. In je familie, in je kerk, in je gezin. Ze zien er niet uit als een reus, maar ze zijn het wel. Je ziet ze ook niet als een vijand maar ze blijken het wel te zijn. De grootste reus die David in zijn leven moest verslaan was niet Goliath, maar Saul.

Saul was zo'n reus in het leven van David. Een reus die een stuk moeilijker te verslaan was dan die Goliath met zijn grote mond en grote wapens. Een duidelijke vijand, maakt de strijd vaak een stuk eenvoudiger. Maar wat als de vijand een plaats heeft gevonden in iemand van wie je houdt? In Davids geval zijn schoonvader. De vader van zijn aanstaande vrouw en ook nog eens de vader van zijn beste vriend. En niet alleen was het zijn familie er was ook nog eens een gezagsrelatie. Saul was Davids koning.

De grootste reus die David in zijn leven moest verslaan was niet Goliath, maar Saul.

David was de gezalfde, de kroonprins. Saul kreeg dat door. Lees maar eens het wat er gebeurde met zijn denken in 1 Samuel 18:8,9: 'Toen werd Saul zeer toornig; dit woord mishaagde hem en hij dacht: Aan David hebben zij tienduizenden gegeven, maar aan mij de duizenden; ook het koningschap zal nog voor hem zijn. Sedert die dag sloeg Saul David met wantrouwen gade.' Jaloezie en boosheid kregen een plaats in zijn ziel en vanaf dat moment wantrouwde Saul David. Dat ontnam David de kans om in een gezonde omgeving te groeien en in zijn bestemming te komen, juist ook door van Saul een gezalfde te leren.

Het Koninkrijk van Jezus is bedoeld om mensen tot bloei te brengen! Zonder beperking, want bij God is alles mogelijk. Maar in de praktijk gebeurt dat niet vaak genoeg. Oh ja, God roept, zoekt en beweegt de hele tijd mensen. Mensen met veel potentieel die eigenlijk een gezin nodig hebben om tot bloei te komen. Maar als in een gezin narigheid is, als er ruzie en verdeeldheid is, als er jaloezie en afgunst heersen dan komt die bloei er niet.

Dat zie je dus terug in families, gezinnen en helaas ook in veel in kerken. Af en toe verslaan we een Goliath en zijn we blij, maar de Sauls blijven. En ze blijven mensen verhinderen om tot hun bestemming te komen, die mensen verhinderen te excelleren voor Jezus, die mensen verhinderen om te worden tot de door Hem gezalfde koningen die dorpen, steden, landen en continenten in bezit nemen voor Zijn glorie.

De geest van jaloezie en wantrouwen zal alleen maar uit je gezin, familie en kerk verdreven worden als de mensen die er last van hebben er afstand van doen en zich ervan bekeren.

Saul doodde uiteindelijk zichzelf (1 Samuël 31:4). Dit is ook de enige manier waarop Saul dood kan. David kan hem niet doden. David moet hem liefhebben en helpen en geduld hebben. David kan Saul niet doden omdat Saul familie is, onderdeel van hetzelfde gezin, geliefd door dezelfde Vader. Hij kan hem niet doden omdat Saul ook, al misbruikt hij het door geen ruimte te bieden, toch een door God gezalfde is. Saul zal zichzelf moeten doden, tenminste die geest van jaloezie en wantrouwen die ruimte heeft in hem. De geest van jaloezie en wantrouwen zal alleen maar uit je gezin, familie en kerk verdreven worden als de mensen die er last van hebben er afstand van doen en zich ervan bekeren.

Ik schreef dit verhaal om iedere 'David' te bemoedigen. En dat wil ik doen. Davids... blijf liefhebben, blijf strijden met wapens van liefde, trouw en geduld tegen de vijand, blijf zoeken naar nieuwe wegen en manieren om het volk te dienen. En ga door, blijf volharden, stop nooit! Je bent geroepen, je bent gezalfd.

Maar God vraagt me ook vandaag om de Sauls uit te dagen. Leg af alle jaloezie, alle wantrouwen, alle eigengerechtigheid, het niet accepteren dat God soms anderen roept, zalft en wil gebruiken. Je waarde ligt in Hem, niet in wat je doet of wie je bent. Neem afstand van deze dingen en dood die geest van Saul in jezelf door hem naar de afgrond te sturen in Jezus' naam.

Heb je een vraag of opmerking voor Albert? Bezoek hier zijn Facebookpagina.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen