cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Albert van der Heide
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 februari 2018 door Albert van der Heide

Als de wet je verblindt, dan zie je de waarheid als een hoerenzoon

Jezus deed grote wonderen. Vreemd genoeg ontstond er daardoor verwarring bij de wettische leiders in die tijd. Ze wisten zich geen raad met het feit dat God door iemand anders heen krachtiger werkte dan door henzelf. En die persoon voldeed helemaal niet aan het beeld van God zoals ze dat hadden gecreëerd met allerlei voorschriften, regeltjes en wetjes. Zij deden er alles aan om daar wel aan te voldoen en God zo te behagen.

Jezus was volledig anders. Hij was niet bezig met regels en wetten. Deed zichzelf niet anders voor dan Hij was. Hij was compromisloos in Zijn liefde voor het vuil en uitschot van de maatschappij en net zo compromisloos in zijn kritiek op de mensen die regels belangrijker vonden dan liefde.

Het venijn komt naar boven. Het kan toch niet dat God 'met' iemand is die zich zo gedraagt. Het stempel van een hoerenzoon, bastaard, een buitenwettig kind, wordt uit de kast gehaald. Een halve waarheid wordt gebruikt om de identiteit van Jezus aan te vallen en Hem als irrelevant aan de kant te schuiven. Karaktermoord zouden we tegenwoordig zeggen.

‘Zij zeiden tot Hem: Wij zijn niet uit hoererij geboren, wij hebben één Vader, God.’
Johannes 8:41

De bedekking van de wet is zo verblindend, dat de Waarheid zelf als leugen wordt afgedaan.

Het verhaal van de buitenechtelijke zwangerschap van Maria hing nog om Jezus heen. Geen ontsnappen aan je fouten in een wettische samenleving. Fout is fout, je deugt niet en dat zal je merken ook. Religie stempelt een ander graag, om zichzelf te kunnen rechtvaardigen. Het kan je afkomst zijn, je karakter, je gedrag of simpelweg het feit dat God met je is. Verblindt door religie ervaren mensen al snel ruimte een ander te vervloeken. Jezus wist er alles van. Johannes 8 is een van die bizarre confrontaties tussen Jezus en deze perfecte keurige personen waarin ze Hem, de zoon van God, binnen een paar uur uitmaken voor onder andere:
- een leugenaar (Johannes 8:13)
- een hoerenzoon (Johannes 8:41)
- een bezetene (Johannes 8:48)

Jezus bevond zich in de tempel terwijl deze confrontatie plaatsvond. Op de plaats waar zijn God gediend wordt, wordt God niet meer begrepen. De bedekking van de wet is zo verblindend, dat de Waarheid zelf als leugen wordt afgedaan. Misschien ben je ook weleens onder vuur genomen door de ‘soldaten van zelfrechtvaardiging’. Misschien heb jij wel een hele echte officiële zonde gedaan die ook nog openbaar is gekomen. Misschien klopte je afkomst of je gedrag niet volgens ‘de’ maatstaven. Broeders en zusters uit je gemeente die zo dichtbij leken, maar opeens ver van je afstonden op het moment dat je genade nodig had. Of je juist de rug toekeerden omdat je, net als Jezus, de wil van je Vader ging doen.

Nou grijp moed dan, je bent in het beste gezelschap. Jezus ging jou voor. Het eindigt er uiteindelijk mee dat ze Hem proberen te doden. Het blijft niet alleen bij woorden, maar de stenen worden naar zijn hoofd geslingerd. Stenen die ze eerder die dag nog niet durfden te gooien (Johannes 8:7) omdat ze bij zichzelf realiseerden dat ze niet geheel zonder zonde waren. Maar zelfrechtvaardiging is een monster wat mensen tot het uiterste drijft. De onweerstaanbare drang om je eigen ‘goedheid’ desnoods ‘kwaadschiks’ te bewijzen.

Jezus liet zich niet remmen. Hij was één straat verder en genas een man die blind was geboren.

Jezus moet zich verbergen en Hij verlaat de tempel. Veelzeggend die laatste zin van Johannes 8. Hij verliet de tempel, was niet welkom in het huis van Zijn eigen Vader. Weggejaagd terwijl juist Hij het was die de Vader vertegenwoordigde en openbaarde. Soms word je gewoon weggejaagd. Door oprecht vrome mensen maar die denken in goed en fout en daardoor zichzelf willen rechtvaardigen.

Jezus verborg zich en verliet de tempel. Maar hij liet zich niet remmen. Hij was één straat verder en genas een man die blind was geboren. Om de werken van God zichtbaar te maken. Om de goedheid van God zichtbaar te maken. Om te laten zien wij Zijn Vader eigenlijk is. En daar wil ik jouw in aanmoedigen. Ga door, laat je niet afremmen, wees vrijmoedig en doe de wil van de Vader. Maak zijn Koninkrijk zichtbaar!

De titel irritant? De wet verblindt je toch helemaal niet? De wet laat juist weten hoe je goed moet leven! (2 Cor. 3:14) En gelukkig heb jij Jezus al helemaal nog nooit een bezetene of hoerenzoon genoemd. Dat zou niet eens in je opkomen. Walgelijke mensen in die tempel, zoiets zou je nooit doen. Maar hoe noem jij Jezus dan? Is Hij je geliefde? Of noem je Hem eigenlijk ook een leugenaar? Als Hij zegt, komt tot Mij? Loop jij dan bij Hem weg, want uitverkiezing zus en toestandje daar? Maak je Hem zo alsnog tot een leugenaar? Als Hij je vraagt je leven aan Hem over te geven, zeg jij dan ik vertrouw U niet? Hij zegt geloof in Mij en je zal worden gered! Zeg jij dan ik geloof er niets van? Vind je Hem dan toch een leugenaar? Vind je het dan een ergere zonden om Hem bezetene en hoerenzoon te noemen dan hem tot een leugenaar te maken?

Heb je een vraag of opmerking voor Albert? Bezoek hier zijn Facebookpagina.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen