cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ChristenUnie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Volkskrant over de ChristenUnie: de ongrijpbaren van het Binnenhof

Met de linkerschouder leunen ze tegen GroenLinks aan. De rechterschouder schurkt tegen SGP aan, schrijft de Volkskrant over de ChristenUnie. De partij van Gert-Jan Segers is op het Binnenhof een belangrijke speler, omdat VVD, CDA en D66 zonder de ChristenUnie geen meerderheidscoalitie kunnen smeden. Deze week wordt de formatie hervat.

"We ontsnapppen aan het links-rechts-schema," merkt Eimert van Middelkoop op. De voormalig minister van Defensie gruwelt van termen als 'progressief' en 'links'. Hij benadrukt dat er "een sterk bestuurlijke traditie" in de ChristenUnie schuilt. Daarom vindt hij de term getuigenispartij een kinderachtige typering. "Wordt er een beroep op je gedaan, zeg je geen nee. Ook bij oppositiepartij voel ik me niet thuis. Wij zijn van het harmoniemodel."

Ook de achterban van de partije is heel divers, merkt de Volkskrant op. Men zingt op zondag psalmen, maar ook opwekkingsliederen met band. Volgens Remco van Mulligen is de ChristenUnie-stemmer "op drift geraakt". "De partij gaat soepel om met homo's, katholieken en andersdenkenden en wordt daardoor acceptabeler voor niet-gelovigen, maar ook moeilijker te duiden." Van Mulligen promoveerde op orthodox-christelijke stromingen.

Van Middelkoop ziet tenslotte dat de positie van de ChristenUnie momenteel "vele malen minder aantrekkelijk is" dan in 2007. Destijds stapte de partij in een kabinet met CDA en PvdA. Volgens de oudgediende kon zijn partij destijds een bemiddelende rol spelen en ligt dat nu ingewikkelder.

Lees hier het volledige verhaal in de Volkskrant.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen