cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 juni 2017 door Albert van der Heide

Het is tijd om je waaroms en daaroms af te breken

‘En Hij antwoordde en zeide tot hen: Gaat heen en boodschapt Johannes wat gij gezien en gehoord hebt: Blinden worden ziende, lammen wandelen, melaatsen worden gereinigd en doven horen, doden worden opgewekt, armen ontvangen het evangelie; en zalig is wie aan Mij geen aanstoot neemt.’

"En zalig is wie aan mij geen aanstoot neemt..."

Wat een volledig vreemde zin aan het eind van dit vlammende betoog. Wat een rare afsluiting van de woorden, waarmee Jezus de volgelingen van Johannes overtuigd van het feit dat Hij de Messias is.

Waarom zou je aanstoot aan iemand nemen die zulke prachtige dingen doet?

Waarom neem je aanstoot aan een man die vol liefde zijn tijd en energie steekt in het genezen van zieken, blinden en verlamden?

Waarom neem je aanstoot aan iemand die doden opwekt?

Waarom neem je aanstoot aan iemand die het goede nieuws, hoop en leven brengt?

Waarom zou je aanstoot nemen aan iemand die goed doet? Dat is toch eigenlijk niet te verklaren? Maar het is 'the story of His life'. Voortdurend namen mensen aanstoot aan Jezus die niets anders deed dan goed.

Mensen nemen aanstoot aan je
Het is een onverklaarbaar maar herkenbaar iets. Mensen nemen aanstoot aan je. Juist ook als je goed wil doen. Als je lief wil hebben. Als je in gehoorzaamheid en navolging van Jezus jezelf uitgiet om zieken te genezen, gebondenen te bevrijden en het goede nieuws te verspreiden.

Neem jij wel eens aanstoot aan zulke mensen? Van die Jezus freaks? Die denken dat ze net als Jezus overal voor moeten bidden. Die verlangen naar het zichtbaar worden van het Koninkrijk van de Hemelen en daarom simpelweg Jezus nadoen? Die bepaalde weerstanden doorbreken? Die volharden in waar ze voor geroepen zijn? Die uit liefde soms dingen doen die niet 'gepast' zijn of niet worden geaccepteerd?

Waarom is het in deze maatschappij aanstootgevend om met iemand te bidden voor genezing? Terwijl je applaus krijgt en waardering als je iemand wil helpen met het beëindigen van zijn leven? Waarom wordt het als aanstootgevend ervaren om iemand het evangelie te vertellen wat hoop en vrede brengt? Terwijl je geëerd en geroemd wordt als je mensen vol giet met leegte, onzin en grofheid in de talloze vlogs, blogs en tv programma's?

En hoe zit het met jou?

Waarom neem jij aanstoot?

Is het omdat je, je schaamt dat je zelf andere prioriteiten hebt? Een misplaatst gevoel van minderwaardigheid?

Is het omdat het buiten de controle omgaat? Dat het vraagt om loslaten van alles wat je ooit gewend bent geweest?

Is het omdat je, je angst overboord moet zetten? Je angst voor het onbekende, angst voor dingen die veranderen?

Bij de discipelen van Johannes ging het misschien wel om het gevoel dat ze beter waren. Ze waren al eerder begonnen dan Jezus, ze deden het toch allemaal zo keurig en precies zoals 'het hoorde'. Hun beweging was al wat ouder en had zichzelf al bewezen. Ze hadden al zoveel mensen gedoopt! Wat moesten ze nu weer met het nieuwe? Moest het nu opeens weer anders, was er opeens een andere leer?

Waarom neem jij aanstoot? Ooit leerde ik de gouden regel om nooit een 'waarom-vraag' te stellen. Een waarom-vraag vereist een verklaring en zorgt ervoor dat mensen in de verdediging schieten. In dit stukje stel ik 'de-waarom-vraag' echter bewust een paar keer achter elkaar. Schiet je in de verdediging? Begin je te sputteren? Merk je een beginnende irritatie? Aan mij en mijn waarom vragen? Maar waarom dan?

Eerlijk gezegd, het spijt me niet. Irriteer je maar flink. Wordt maar boos, ga maar sputteren. Want waarom zou je, je irritatie niet opzij zetten? Waarom zou je niet eens goed kijken naar Jezus. Waarom zou je de heersende cultuur met haar bedekkingen niet doorbreken? Waarom zou je niet bereid zijn je gezicht te verliezen? Waarom zou je niet alles willen afleggen?

Jezus deed toch hetzelfde voor jou? Hij kende ook zijn waarom vragen. Hij riep uit; Mijn God, Waarom hebt U mij verlaten? Maar Hij koos ervoor om alles op te geven, zodat jij alles kon winnen. Op Zijn waarom, klonk het daarom van jouw eeuwige redding.

Lieve Heer Jezus,
ik wil al mijn waaroms en daaroms brengen bij de troon van uw genade. Reinig mijn denken en bewustzijn waar het zo is geïnfiltreerd met dat wat als normaal wordt gezien. Ik wil geen aanstoot nemen. Ik heb daarom Uw Heilige Geest zo nodig. Ik kan niet zonder de kracht van Uw Heilige Geest om weerstanden en bolwerken te doorbreken in mijn denken en doen. Ik kan niet zonder Uw Heilige Geest om te zien zoals u ziet. Ik nodig U uit en wil U ruimte geven om mijn waaroms en daaroms af te breken. Ik wil waarheid, genade en leven brengen, ik wil hoop brengen. Ik wil U navolgen.

Amen.

Volg Albert op Facebook.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen