cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 juni 2017 door Albert van der Heide

Laat vijf minuten al je theorieën, theologieën en fobieën over de Heilige Geest los

Pinksteren is weer achter de rug. Heeft u een leuk weekend gehad?

Misschien bent u wel een van de duizenden die dit afgelopen weekend in aanraking zijn gekomen met de 'Biddinghuizense beroeringen'? Of houdt u het netjes en gepast bij traditionele kerkdiensten? Misschien dan wel op de 2e pinksterdag een klein uitstapje in de natuur of met de tienduizenden de tuincentra en meubelboulevards verslaan?

Het maakt ook niet veel uit. Wat je ook hebt gedaan dit weekend, het 'normale' leven gaat gewoon weer door. Pinksteren is voorbij, de zomer staat voor de deur. Deadlines op het werk, drukte in het gezin, laatste loodjes van het kerkseizoen. Nog even doorpakken en dan is het vakantie. Even een paar weken rust, een paar weken vrij. Heerlijk om naar toe te leven.

Pinksteren is voorbij, hemelvaart is achter de rug. Maar in mijn hoofd echoën nog steeds de laatste woorden van Jezus op aarde door; "Blijf wachten tot de belofte vervuld is, je zult kracht ontvangen als de Heilige Geest over je komt." (Handelingen 1:4-8). Wacht op kracht, wacht op kracht.

Ik heb een vraag. Kun jij even 5 minuten al je theorieën, theologieën, fobieën en antipathieën over de Heilige Geest loslaten? Durf je even een paar tellen je ogen te sluiten en jezelf deze vraag te stellen. Heb ik de Heilige Geest ontvangen? Ben ik bekleed met kracht vanuit de hemel?

Niet langer was ‘christelijke-leven’ een synoniem voor ‘dodelijk-saai-leven’.


Als het antwoord nee is, dan zijn er twee opties.

De eerste optie is eenvoudig. Geef weer snel ruimte aan je theorieën, theologieën, fobieën en antipathieën over de Heilige Geest. Dan zijn je vragen zo goed als beantwoord en is je ‘verlichte’ verstand weer bevredigd.

De tweede optie is simpelweg wachten. Wachten, verwachten en bidden tot je krijgt wat Hij heeft beloofd. Wachten en bidden tot de Heilige Geest over je komt en je kracht ontvangt.

God wil die kracht nog steeds geven. Jaren geleden ontstond deze honger in mij en mijn vrouw. En avond na avond gingen we samen zitten en stelden de simpele vraag; Kom Heilige Geest, we hebben u nodig. Uw kracht, uw liefde, uw wijsheid. We willen ons helemaal overgeven aan U. We willen simpelweg niets meer doen zonder U. En dat hebben we geweten. Wie vraagt, ontvangt. Hij kwam met Zijn kracht en aanwezigheid. Stap voor stap, steeds meer en steeds sterker. En alle dogma’s en angsten in mijn leven begon te schudden.

Maar wat een heerlijke verandering. Sinds ik deze kracht in mijn leven leerde kennen werd mijn leven een geweldig avontuur. Alles komt in beweging en je bevindt je met God in avontuur vol bovennatuurlijke ervaringen en ontmoetingen. Niet langer was ‘christelijke-leven’ een synoniem voor ‘dodelijk-saai-leven’. Maar het bruisende aantrekkelijk leven zoals beschreven in Handelingen was realiteit aan het worden, boeiende ervaringen en uitdagingen, krachtig, vol autoriteit en vrijmoedigheid.Het is eenvoudig. Zonder de Heilige Geest is al ons doen en laten leeg en zonder betekenis. Hoe mooi en christelijk het er ook uit ziet, het is slechts religie. Een lege huls. Dodelijk saai, intens vermoeiend. Alles uit je eigen kracht. Het zal de wereld niet echt veranderen, het zal jou niet echt veranderen.

Maar God wil zijn Heilige Geest geven, zonder terughoudendheid, zonder mate. (Lukas 11:9) En dan zal er kracht over je komen. Wil jij het ontvangen? Durf je alles over te geven? Dan zal het alles veranderen.

Vader, ik wacht op kracht. Ik kan niet anders. Want zonder U ben ik niets. Zonder Uw liefde en kracht zal ik ook niets blijvends kunnen voortbrengen. Ik verlang ernaar leven te brengen in deze wereld. Vul mij. Ik wil niets, maar dan ook niets achterhouden. In Jezus Naam.

Volg Albert op Facebook.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen