cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 september 2016 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van christenen over omstreden koers van de EO

Directie en raad van toezicht buigen zich vandaag en morgen over de perikelen bij de EO. Aanleiding hiervoor zijn twee open brieven met de vraag om terug te keren naar de oorspronkelijke grondslag en missie van de omroep. Voor de verontrusten was het benoemen van de remonstrantse predikant Tom Mikkers de druppel, schrijft het Reformatorisch Dagblad

De krant liet een aantal prominente christenen aan het woord. CIP.nl selecteert vijf uitspraken.
  • Ds. W. Smouter, voorzitter van de raad van toezicht en de ledenraad van de EO: "Drie jaar geleden ontfermde de EO zich over de IKON, omdat deze kleine omroep anders door bezuinigingen zou verdwijnen. Ik geef toe dat sommige programma’s kunnen botsen en schuren met de missie van de EO. Maar door deze constructie krijgt de EO wel de ruimte en het geld van de overheid om op zondagochtend programma’s uit te zenden die er anders niet zouden zijn."
  • Ad de Boer, oud-directeur en oud-voorzitter van de ledenraad en de raad van toezicht, vindt de open brieven niet de juiste manier om het gesprek aan te gaan. "Ik zou zeggen: Ga eerst face to face met de mensen van de EO praten. Of dat gebeurd is, weet ik niet. Wat ik lees van de afdeling communicatie van de EO is dat die gesprekken er niet zijn geweest."
  • Ds. J. Westerink, voormalig EO-lid: "Door dit soort beslissingen dreigt de EO zijn bestaansrecht te verliezen. Ik vind dat diep treurig. (...) Als ik zie hoe de huidige leiding omgaat met bezwaren vanuit de achterban, dan vrees ik dat de mentaliteit bij de EO echt veranderd is. Ik zou oprecht blij zijn als de omroep terugkeerde naar zijn oorspronkelijke grondslag en missie.”
  • Dr. ir. J. van der Graaf, ondertekenaar van een van de open brieven: "Wij hebben gezegd: We willen alleen praten als er ook een delegatie van de raad van toezicht aanwezig is. De open brief heeft goed gewerkt. Je moet op een andere planeet wonen om niet te weten dat er in de brede achterban van de EO verontrusting is."
  • Ds. Arie van der Veer, EO-programmamaker: "Ik probeer in praktijk te brengen wat Jezus ons voorhoudt in Mattheüs 18. Als je iets tegen iemand hebt, ga dan naar die persoon toe en bespreek het. Luistert hij niet, ga dan nog een keer en neem iemand mee. Ik mag hopen dat de opstellers van de open brieven allemaal bij de directie van de EO zijn geweest."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen