3 leugens die christenen geloven over seks

Dagelijks leven20 september 2016 Leenard Kanselaar
seks vloer

Dit artikel gaat over leugens die christenen geloven over seks. Aanleiding voor deze blog is de eerlijke coming-out van Joshua Harris. Kent u hem nog? Hij schreef het boek ‘Ongekust en toch geen kikker’ waarin hij vertelt dat het beter is om te wachten met alle vormen van seksuele intimiteit voor het huwelijk. Nu komt Joshua Harris terug van deze boodschap. Hij beseft dat zijn boek negatieve impact heeft gehad. Via zijn website kunnen mensen die gekwetst zijn hun verhaal delen en met toestemming publiceert Joshua deze reacties.

Dit boek is eind jaren ’90 het hoogtepunt van de ‘Ware liefde wacht’ beweging, met als boegbeeld Rebecca st. James. De tijd van reinheidsbeloftes die je bevestigde met een ring om je vinger en brieven schrijven aan je toekomstig echtgenoot die je nu nog niet kende. Want, ware liefde wacht, tot je de ware ontmoet.

Deze periode heeft er voor gezorgd dat we binnen christelijk Nederland de volgende leugens zijn gaan geloven over seks.

Leugen 1: Alle vormen van aanraking leiden tot seks
Als zoenen start, stopt praten. Althans, dat denken mensen. Want alle vormen van fysieke aanraking leiden tot seks. Op die snelweg mag je je niet zomaar begeven. Het kan aan mij liggen, maar van handje-handje lopen en een zoen beland je nog niet zomaar in bed.

Voor het huwelijk moet alles onderdrukt worden en na het trouwen mag opeens alles, dat lijkt mij ongezond. Alsof je van het rijden in een woonerf, je opeens op de snelweg mag begeven. Of na het besturen van een snorfiets plotseling in een Ferrari rijdt. Praten in de kerk over seks is alsof we in de showroom staan met een Ferrari inclusief alle opties naast ons, maar dat we aan geen enkel knopje mogen zitten. Want stel je voor dat…

Voor het huwelijk moet alles onderdrukt worden en na het trouwen mag opeens alles, dat lijkt mij ongezond.

Laat het duidelijk zijn, ik geloof in de kracht van wachten met geslachtsgemeenschap binnen het huwelijk. Maar er zit ontzettend veel tussen geslachtsgemeenschap en je eerste zoen wanneer je trouwt. Alles wat hier tussenin zit noemen we seks. Maar wat mag dan wel, wat mag niet? Ik geloof dat dit voor iedereen verschillend is. Dat je daarin je eigen grens mag ontdekken en dat praten met je partner en met God hierover ontzettend belangrijk is.

Wat ik wel geloof is dat binnen een gezonde relatie geest, ziel en lichaam naar elkaar toe groeien. Zoals je na twee weken in een relatie nog niet je diepste geheimen op tafel legt, lig je ook niet na diezelfde periode al met elkaar te vrijen.

Leugen 2: Seks voor het huwelijk is onvergefelijk
Ik kan me de tienerclubavond over seksualiteit nog wel herinneren. De spreker had twee vellen papier aan elkaar gelijmd en iemand anders mocht die los trekken. Zo werkt seks, werd mij verteld. Je plakt het aan elkaar en als je dat weer los probeert te trekken, raak je onherroepelijk gescheurd.

Dit soort voorbeelden worden vaak gebruikt om de schadelijke gevolgen van seks voor het huwelijk te beschrijven. Als je het weggeeft is het onherstelbaar. Kapot. Je bent beschadigd. Een afgelikte postzegel. Niets meer waard. En daarachter schuilt deze leugen: je waarde is gekoppeld aan je seksuele reinheid. Het is de barometer of we geestelijk wel okay zijn of niet. Helaas, dit is niet de boodschap van vergeving, genade, waardigheid en een nieuw begin die we van Jezus horen.

Ik zat onlangs bij een preek waarin gezegd werd dat seks voor het huwelijk hoererij is. Dat wanneer je jezelf weg geeft, je een stuk van je hart verliest wat je nooit meer terug kunt krijgen. Alsof er geen hoop meer voor je is. Je bent onherstelbaar beschadigd. Iets wat je eerst had is opeens…. Foetsie. Weg. In a split second. Maar bepalen je fouten uit het verleden dan blijvend je toekomst?

Ik zat onlangs bij een preek waarin gezegd werd dat seks voor het huwelijk hoererij is. Alsof er geen hoop meer voor je is.

Nee, dat geloof ik niet. Want dit is de waarheid: het maakt niet uit wie je bent of wat je gedaan hebt en hoe donker je seksuele verleden is. Jouw waarde is gekoppeld aan Jezus. Ja, ons verleden zal altijd invloed op ons hebben, maar het hoeft niet onze toekomst te bepalen omdat we een God dienen die gericht is op herstel, verlossing, vergeving, genade en liefde.

Leugen 3: Je moet je hart beschermen
Ja, hier ben ik het mee eens. Maar er is een schaduwzijde. Waar ligt de grens tussen noodzakelijke bescherming en onkwetsbaarheid? Zonder je hart te geven in een relatie dooft deze uit als een nachtkaars. Kwetsbaarheid is de weg naar ons hart zodat we gekend worden. En alleen maar je hart beschermen heeft schadelijke gevolgen. C.S. Lewis zegt hierover:
‘Heb iets lief en je hart zal zeker schade oplopen en mogelijk gebroken worden. Als je er zeker van wilt zijn dat het intact blijft, geef het dan aan niemand. (…) Berg het veilig op in je doodskist of sarcofaag of je egoïsme. Maar in die kast – veilig, donker, bewegingsloos, zonder lucht – zal het veranderen. Het zal niet gebroken worden, het zal onbreekbaar worden, ondoordringbaar en onontbindbaar’.

Niet liefhebben veroorzaakt uiteindelijk méér pijn dan het risico nemen om lief te hebben.Er is geen liefde zonder kwetsbaarheid. En een relatie is een prachtige manier om hierin te oefenen. Natuurlijk heb je daarin de fijngevoeligheid en wijsheid nodig om je hart, jezelf en je emotionele welzijn te beschermen. Want relaties kunnen kapot gaan. Dat doet soms pijn, maar tegen die pijn kunnen we ons hart niet beschermen. Dat is de prijs van een gebroken wereld. Dit citaat van Lewis herinnert mij eraan dat niet liefhebben uiteindelijk méér pijn veroorzaakt, dan het risico nemen om lief te hebben.

Maagdelijkheid
En dan nog even dit… Volgens Tim Keller is een afgod iets wat in wezen goed is, maken tot het ultieme. Het lijkt erop dat dit gebeurt binnen sommige kerken rondom maagdelijkheid. Iets goeds verheffen tot iets heiligs. Dat gebeurt wanneer er een cultuur is ontstaan waarin mensen niet meer eerlijk durven te vertellen dat ze onder de hoge reindheidslat zijn doorgelopen, in plaats van erover heen te hebben gesprongen. Dat gebeurt wanneer we mensen vanaf een podium vertellen dat het verlies van je maagdelijkheid blijvende schade oplevert. Oh ja, ze kunnen wel vergeven worden. Maar… Je weet wel. Je waarde wordt minder. Je blijft een beschadigd persoon.

Zo, de hoge woorden zijn eruit. Dit zijn de 3 leugens die christenen geloven over seks. Ik besef dat een blog schrijven over dit onderwerp binnen de christelijke scene nogal een heet hangijzer is. Dus reageer en deel je mening en ervaringen. Ik ga hier graag het gesprek over aan.

Praatmee

Beluister onze podcast

#306 Jeffrey, Tabitha en Matthijs over geld verdienen in christelijk Nederland
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Statenvertaling
Nieuws

GBS terughoudend met aanpassen Statenvertaling: 'Overgrote deel blijft onveranderd'

Een projectgroep houdt zich namens de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) bezig met het moderniseren van de Statenvertaling, omdat 'sommige woorden in onbruik zijn geraakt'. In een update maakt de GBS duidelijk dat 'het overgrote deel van de tekst ge

Poetin en Kirill
Nieuws

Russisch-Orthodoxe Kerk steunt uitspraak Hooggerechtshof over 'extremistische LHBTI'ers'

Het Russische Hooggerechtshof verklaarde de LHBTI-beweging onlangs als ‘extremistisch’, nadat het Russisch ministerie van Justitie vorige week opriep om de beweging in Rusland te verbieden. Verscheidene internationale organisaties, waaronder Amnesty

Bijbel
Nieuws

Bijna een kwart van de Britse jongeren staat open voor een verbod op de Bijbel

Volgens een opiniepeiling zou bijna een kwart van de Britse jongeren openstaan voor een verbod op de Bijbel. Dat meldt Christian Today. Volgens de ondervraagde jongeren zouden boeken die ‘haatzaaiende taal’ bevatten verboden moeten worden. Daar schar

André Nieuwkoop
Video

Luister naar deze koraalbewerking over Psalm 121 van André Nieuwkoop

Organist André Nieuwkoop is zonder twijfel een begenadigd organist. Vorig jaar december liet hij in de Grote Kerk van Dordrecht op prachtige wijze een koraalbewerking over Psalm 121 horen. Aansluitend speelde de organist, in het dagelijks leven actie

Jezus
Nieuws

Wereldberoemde Jezus-film verschijnt in 2025 ook in animatievorm

De bekende film ‘Jesus’ gaat een nieuw tijdperk in. De film die een inkijkje biedt in het leven en de bediening van Jezus, verschijnt in 2025 ook in animatievorm. Dat meldt CBN News. ‘Jesus' verscheen in 1979 en werd sindsdien door miljarden mensen b

Marawi
Nieuws

Islamitische terreurgroep pleegt bomaanslag op Filipijnse kerk: vier doden en tientallen gewonden

Bij een bomaanslag tijdens op een Filipijnse kerk in de stad Marawi zijn afgelopen zondag vier christenen om het leven gekomen. De islamitische terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. Naast de doden raakten er ook tientallen christenen gewond.  De

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

God kijkt naar ons verdriet met de ogen van Jezus

Moeite en verdriet, het gaat niemand voorbij. De Bijbel vertelt ons dat van al dat leed, al die moeite en verdriet, God ooggetuige is. Hij ziet het. Hem ontgaat niets. Groot maar ook klein verdriet. Hij ziet de man die wanhopig is na het verlies van

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen verbaast zich over korte rokjes refoleerlingen: "Alsjeblieft, trek een broek aan"

"Ik woon vlakbij een grote reformatorische school en ik zie bijna dagelijks jonge meiden voorbijkomen. Soms met zulke rokjes en dunne panty's eronder, dat ik denk: 'Alsjeblieft, trek een broek aan'", merkte ds. M. Klaassen onlangs op in een preek. De

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom je identiteit niet door anderen bepaald wordt

"Er zijn heel wat mensen die hun heel leven hebben geleefd naar het beeld van de ander. Ze zijn er nooit aan toegekomen om zichzelf te zijn. David ontdekte dat zijn identiteit niet bepaald wordt door de mening van andere mensen, noch door omstandighe

Arjanne Holsappel
Column

Ik ben zeer bezorgd over het huidige christendom

150 jaar na Christus werd er een brief geschreven over christenen. Waar kon je hen aan herkennen? Waarin waren zij anders? “De christenen onderscheiden zich door taal en kledij. Ze gebruiken een afwijkend dialect en leven een uitzonderlijk leven. Hun

PKN-synode
Verdieping

Een uitgebreide terugblik op de generale synode van de PKN

In de vergadering van de generale synode (PKN) op 17 en 18 november in Lunteren stonden Israël en het huwelijk op de agenda. Daarnaast sprak de synode over de opleidingseisen van de dienaren van het Woord. Moet iedere voorganger, predikant én pastor,

gegijzelde Israëli's
Nieuws

Christenen voor Israël vraagt met stille tocht aandacht voor gegijzelde Israëli's

'Op donderdag 7 december om 10.30 uur organiseren we een stille tocht in Den Haag, om aandacht te vragen voor de gegijzelde Israëli's die door Hamas vastgehouden worden in Gaza. We roepen u op om ook te komen!', meldt Christenen voor Israël. Christen

Vrede op aarde
Nieuws

NBG-adventsleesplan 2023: 'Vrede op aarde'

"Vrede op aarde - drie woorden uit het kerstverhaal die veel mensen kennen. Maar wat kun je ermee als vrede ver te zoeken is? Toch is dit de titel van ons digitale leesplan voor advent, de periode die op 3 december is begonnen", zegt Anne-Mareike Sch

Kirgizie
Nieuws

Kirgizië wil rol van kerken ver terugdringen

Kirgizië wil strengere voorwaarden opleggen bij de erkenning van kerken en christelijke organisaties. De bevolking heeft tot 9 december inspraak op een plan dat het aanvragen van een vergunning ernstig bemoeilijkt. Daarna buigt het Kirgizische parlem

Jan van den Bosch
Nieuws

Jan van den Bosch wil succesvol zijn in het helpen van anderen

Wanneer topondernemer Jan van den Bosch gevraagd wordt naar zijn definitie van succesvol zijn dan ontleend hij de betekenis daarvan aan de mate waarin hij anderen kan helpen. Zo heef Jan een Oekraïense vlag in zijn tuin hangen. Toen daar de oorlog ui

Jack Mac Donald
Interview

Jack Mac Donald wil mensen naar de kerk helpen via WhatsApp: “Drempel ligt vaak hoog"

Onlangs lanceerde Jack Mac Donald ‘OnlineChurch.’ Dit is een digitale community waar christenen via Whatsapp kunnen aansluiten. In de community worden allerlei geloofszaken gedeeld en bemoedigen mensen elkaar om vol te houden. Dit om ieders vuur voor

Ella van den Brandhof & Remmelt Meijer
Boekfragment

Hoe is je kerkgebouw een toegankelijke plek voor buitenstaanders?

In het eerste deel van ons boek Herkerken schreven we over de boodschap van de lege gebouwen, een hartenkreet van de Tsjechische theoloog en priester Tomáš Halík. De lege gebouwen in coronatijd noemde hij een symbool voor de leegte in de kerken waar

Jacobs en Oudkerk
Column

Dagboek van een opperrabbijn: Betekenisvolle kleinigheidjes

Het is inmiddels maandagochtend vijf uur in de vroegte en ik haast me om dit dagboek, dat ik gisteren had moeten inleveren, alsnog uit mijn digitale vulpen te laten verschijnen. Ik duik hiervoor mijn kalender in om te kijken waar ik de afgelopen dage

Prof. dr. Marc de Vries
Nieuws

Prof. Marc de Vries wordt Eerste Kamerlid voor SGP

Prof. dr. Marc de Vries volgt mr. Diederik van Dijk op als Eerste Kamerlid voor de SGP. Van Dijk wordt op woensdag 6 december geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer en De Vries op dinsdag 12 december als lid van de Eerste Kamer. De Vries is hoogle

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant gelooft dat geaborteerde kinderen in de hemel zijn

Ds. J. Koppelaar gelooft vurig dat geaborteerde kinderen in de hemel zijn. Dat stelde de hersteld hervormde predikant onlangs in een themapreek waarin het ging over de Week van het Leven. Koppelaar maakte daarbij kenbaar dat God je zomaar kan inschak