cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 mei 2016 door Shehera Vega Sánchez

De 10 kenmerken van een volwassen christen

In ons leven met God is het van cruciaal belang dat we geestelijk volwassen worden. We moeten groeien in ons geloof en ons continu blijven ontwikkelen. Maar wat is een volwassen christen nu eigenlijk? Hoe ziet hij/zij eruit? Frank Powell van Church Leaders geeft ons 10 duidelijke voorbeelden die ons kunnen helpen om ook een volwassen christen te worden:

1. De ups en downs in je leven hebben geen impact op je relatie met God
"Een achtbaan is leuk, omdat je continu opstijgt en weer naar beneden valt. Maar dat is niet wat het leven als christen geweldig maakt. Ik heb zoveel mensen gezien die enkel streven naar een bergtop-ervaring. Ze stijgen naar de top en vallen vervolgens weer naar beneden. Ze zijn het ene moment 'up' en het volgende moment 'down'. Ze hebben een emotionele kick (ze zijn net bekeerd, hebben een bezinnings-weekend achter de rug, enz.), maar zodra deze kick wegebt, houdt hun relatie met God geen stand meer."

2. Je haalt waarde uit je alledaagse leven
"Wees geduldig in de doodnormale activiteiten in het leven. God is nog steeds aan het werk. Wat je ook in het geheim doet, God zal het openbaar maken. Je dagen zijn zo belangrijk, zelfs wanneer er niet echt iets bijzonders gebeurt - zelfs dan kun je trouw blijven aan je wandel met Jezus.

"Volwassen christenen staan niet toe dat al het geweld en alle moorden die op het nieuws verschijnen hun leven ontsporen"

3. Je hebt vrede met situaties die je niet in de hand hebt
"Leven we in donkere tijden? Zeker weten. Zijn de aanslagen die de IS en andere terreurorganisaties plegen vreselijk? Meer dan vreselijk zelfs, ze zijn gruwelijk. Maar volwassen christenen staan niet toe dat al het geweld en alle moorden die op het nieuws verschijnen hun leven ontsporen. Ze verspillen hun tijd niet door zich zorgen te maken en in paniek te raken door situaties die ze zelf niet in de hand hebben."

4. Je laat de discipline in je leven niet verslappen
"Meditatie. Bijbelstudie. Gebed. Afzondering. Aanbidding. Vasten. Deze dingen zijn noodzakelijk voor iedere geestelijke volwassene en zorgen voor een goede relatie met God. Mensen die worstelen met het in stand houden van deze gewoontes en het moeilijk vinden om een intieme relatie met God te onderhouden zijn vaak degenen die andere zaken voortdurend boven God plaatsen."

5. Je kijkt vol ontzag en verwondering naar de wereld om je heen, zoals een kind
"Als volwassenen hebben we vaak de neiging om onze kinderlijke zienswijze en verwondering over de wereld om ons heen te verliezen. Misschien dat Jezus zijn discipelen daarom vertelde dat we moeten worden als kleine kinderen om het koninkrijk van de hemel binnen te kunnen gaan (Matt. 18:3). Kinderen nemen risico's. Kinderen geven niets om iemands huidskleur. Kinderen zien de schoonheid en de vreugde van het leven. Kinderen halen zelfs vreugde uit het eten van een bakje chips op de bank."

6. Je vergelijkt jezelf niet met anderen
"Onze moderne cultuur wil ons aansporen om de volgende _____ te zijn, in plaats van de persoon die God zo mooi heeft geschapen. Dit vormt een gif voor onze innerlijke vreugde en is daarbij vernederend voor God. Vergelijking produceert schaamte, bitterheid en frustratie. Geestelijk volwassen christenen snappen dat ze hun volledige capaciteit niet kunnen bereiken wanneer ze horizontaal naar de wereld blijven kijken. Dit kan alleen door je blik verticaal op God te richten."

7. Je luistert naar mensen met een andere visie... met als doel om te groeien en niet om hen te corrigeren
"Geestelijk volwassen christenen luisteren naar de visies van iedereen. Ze voeren gesprekken met atheïsten, moslims, boeddhisten, hindoeïsten, katholieken en baptisten, met als doel om te leren van hun zienswijze. Dit vormt een sterk contrast met sommige christenen die geloven dat het hun taak is om iedereen te bekeren die iets anders gelooft of denkt dan zijzelf."

8. Je geeft om de armen en de minderbedeelden
"Jezus had de mensen lief die geen stem hadden. De armen. De zieken. De machtelozen. De farizeeën hielden enkel van de mensen die hen konden helpen. Volwassen christenen begrijpen het verschil. Ze geven oprecht om de mensen in de wereld die geen inspraak hebben. Hun harten doen pijn wanneer ze mensen zien die leven in armoede. Ze kunnen er niet tegen wanneer iemand gepest wordt op school. Hun harten gaan uit naar alle meisjes en jongens zonder ouders. Dit is het hart van Christus. En het is het hart van een volwassen christen."

9. Je begrijpt dat je christelijke identiteit niet aan of uit kan staan
"Je leven als christen heeft geen 'aan/uit' knop. Leven voor God is 24/7/365. Geestelijk volwassen christenen zoeken geen manieren om God in een hokje te stoppen, zodat Hij geen deel uitmaakt van hun leven... Hij is hun leven (Rom. 12:1-2)."

10. Je hebt een gezond levensritme
"Volwassen christenen zijn geen workaholics of luie donders. Ze zijn geen onderpresteerders of perfectionisten. Ze weten dat hun gezondheid belangrijk is. Ze halen voldoening uit beweging. Ze hechten waarde aan hun wekelijkse rustdag. Ze hechten waarde aan hun hobby's."

Lees het hele artikel hier.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
NB het artikel is van Frank Powell en uit Engels vertaald, staat niet bij door wie; er staat wel boven het artikel: door Shehera Vega Sánchez.

Het lijkt me correct dat er een juiste bronvermelding bij staat.

Shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)