cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 oktober 2015 door Dick van den Bos

"Ik wil bijbelverhalen dichter bij kinderen brengen"

Een jeugdserie over de geschiedenis van het christelijk geloof. Daar heeft Martine Jonker zich mee beziggehouden. In de serie worden historische feiten en gebeurtenissen verweven in een fictief verhaal. Ze hoopt dat de Bijbelverhalen extra zullen gaan leven voor de doelgroep van de serie, kinderen van ongeveer 12 jaar. Ze vertelt over de jeugdserie De Gouden Speld.

Martine: “Deze jeugdserie volgt de geschiedenis van het christelijk geloof. Niet de geschiedenis van het christendom als religie, maar van het persoonlijke geloof van mensen door de eeuwen heen. Het eerste deel, David & Mirjam, speelt zich af in de tijd van de Here Jezus. Daar maken de hoofdpersonen het leven van de Here Jezus van dichtbij mee. Bijvoorbeeld Zijn leven in Kapernaum aan het Meer van Galilea.”

”Je moet je voorstellen dat het voor een 12-jarig kind best bijzonder is om er getuige van te zijn dat iemand zoals de Here Jezus bij jou in je woonplaats preekt en wonderen doet. Hij verandert water in wijn, hij geneest mensen en wordt ondertussen bestreden door strenge wetgeleerden. David, de hoofdpersoon van deel 1, maakt dit allemaal mee en vanuit zijn perspectief beschrijf ik deze gebeurtenissen, met daarnaast een spannende verhaallijn die niet direct aan de Bijbel gelinkt is. Op deze manier wil ik de bijbelverhalen dichter bij kinderen brengen. Het mooiste compliment dat ik kreeg, was van een kind uit groep 8, dat zei gefascineerd te zijn door het boek en hierdoor graag de Bijbel te willen gaan lezen. Dat is mijn doel: dat kinderen nieuwsgierig worden naar het échte Verhaal.” 
“Deze jeugdserie volgt niet de geschiedenis van het christendom als religie, maar van het persoonlijke geloof van mensen door de eeuwen heen"

Martine beschrijft een detail uit het boek. “De 12-jarige David woont in Kapernaum en komt in contact met de toen nog ongelovige Levi de Tollenaar, die een twijfelachtige reputatie heeft. Levi stuurt David er op uit om te informeren naar die vreemde ‘rabbi Yeshua’. David komt in een mensenmenigte in een groot huis terecht en is er getuige van dat een man op een matras door het dak naar binnen wordt gelaten en door de Here Jezus genezen wordt.”

“Het tweede deel van de serie, Ruben & Claudia, speelt zich een generatie later af, in Rome in het jaar 70. De eerste christenen kwamen daar heimelijk samen en hadden te maken met vervolging. Ik beschrijf, weer vanuit het perspectief van twee 12-jarige kinderen, hoe mensen trouw blijven aan de Here Jezus, ondanks felle tegenstand. Ook in dit deel zijn veel historische feiten door de fictieve verhaallijn verweven. Verschillende personen uit het boek Handelingen komen er in voor, zoals Priscilla en Aquila.”

Passies
“Ik vind het heerlijk om me te verdiepen in de Bijbel en in geschiedenis en om deze passies bij het schrijven van De Gouden Speld te combineren. Als kinderen door mijn boeken de Here Jezus een beetje beter gaan leren kennen en liefde voor de Bijbel krijgen, is dat geweldig!"

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen