cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juni 2015 door Redactie

Zo lief heeft God de transgender Bruce Jenner

Hij kwam afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws. De voormalig Olympisch Kampioen Bruce Jenner (65) kwam uit de kast als transgender. Hij voelde zich al jarenlang een 'vrouw in een mannenlijf' en besloot een operatie te ondergaan waar hij zijn geslacht liet veranderen. Deze week stond hij met zijn 'nieuwe lichaam' op de cover van Vanity Fair. Hij heet niet meer Bruce, maar noemt zich Caitlyn Jenner.

In dit filmpje vertelt Bruce over de verandering die hij heeft ondergaan:


Veel christenen keuren het ondergaan van een geslachtsveranderende operatie af. Ze stellen dat God mensen als man of vrouw schiep en mensen dat niet moeten willen veranderen. Het zou onethisch en/of immoreel zijn. Ook benadrukken ze vaak dat het jezelf 'man' of 'vrouw' voelen terwijl je een 'vrouw' of juist een 'man' bent, iets is waar je van bevrijd kunt worden. Verder is men vaak van mening dat het identiteitsprobleem wat transgenders hebben niet kan worden opgelost door een operatie.

Mee lijden
Russell Moore, een bekende evangelische theoloog, stelt op zijn website dat men moet blijven staan voor "Gods goede ontwerp," waarbij we man en vrouw geschapen zijn als onderdeel van Gods scheppingsdaad. Niet vanwege onze eigen voorkeur voor geslacht. Tegelijkertijd moeten christenen volgens hem zorgvuldig omgaan met transgenders, aangezien "onze transgender buren vaak echt lijden ervaren. Wij zouden met hen mee moeten lijden."

In de Washington Post schrijft Josh Cobia, die bij de familie van Jenner over de vloer kwam en bij hem in de kerk zat, dat zijn niet-christelijke vrienden veel begrip hebben voor de keuze van Bruce. Veel van zijn christelijke vrienden reageerden veelal niet op het nieuws of met een denigrerende ondertoon. Veel christenen geloven volgens hem niet dat ondanks dat Bruce een christen zegt te zijn en naar de kerk gaat, hij ook gered is. 'Je kunt niet van verloren mensen verwachten dat ze leven alsof ze gered zijn', las hij op internet. "Achterlijk," noemt hij die uitspraken.

Josh Cobia laat in het midden of Caitlyn echt christen is of gered. Toch leert hij ook veel van de voormalig wereldkampioen: "Caitlyn leerde me vasthoudend te zijn. Jezus kwam om te eten met de mensen met wie niemand gezien wilde worden, Hij zat liever naast de tollenaar dan de eerlijke man. Hij kwam om de wereld te transformeren." Hij voegt toe: "Ik hoop dat we aan God denken, Zijn woord lezen en vooral bidden voordat we praten." 

Bijbelse waarheid
Schrijver Jon Bloom schrijft op DesiringGod dat christenen hun standpunt ten aanzien van transgenders niet moeten afzwakken. "Compassie betekent niet dat we afbreuk moeten doen aan de Bijbelse waarheid." Hij stelt ook dat Bruce zegt christen te zijn en roept op te bidden voor hem. Zelf gelooft hij dat het niet de bedoeling is om jezelf via een operatie van geslacht te laten veranderen. Verwijzend naar Romeinen 7 zegt hij: "Jenner hoopt dat nu hij op de cover staat van Vanity Fair hij eindelijk vrij is. Maar wij weten dat hij niet vrij is. Na een tijd van euforische opluchting zal hij erachter komen dat hij een 'ellendig mens is' die verlost moet worden van dit 'lichaam des doods'." 

"Dat is precies waarvoor Jezus kwam: om mensen zoals Bruce Jenner en zoals wij allemaal te verlossen van de zondige duisternis, ons falen, onze lichamen, om ons een glorieuze en krachtig opstandingslichaam te geven."

Marty Duren schreef ook over Jenner in de Washington Post en deed een oproep om lief te hebben. Ze schrijft ook dat de ene zonde - zoals hebzucht of egoïsme - niet erger is dan de andere zonde. God houdt van Jenner. "Want zo lief heeft God Caitlyn Jenner. En jou. En mij." 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen