cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 november 2013 door Redactie

Grootste potentie voor Gods Koninkrijk nauwelijks benut

Op zondag 10 november 2013 is er voor het vierde achtereenvolgende jaar een landelijke Themazondag Christen-zijn op je werk. Alle kerken en gemeenten wordt gevraagd om bij voorkeur op die zondag hierover te preken en dat thema centraal te stellen. Waarom is dat nodig?

Een simpel rekensommetje laat het zien: zo’n 400.000 christenen met werk hebben elk jaar opnieuw 1000 tot 1600 uur op een natuurlijke manier contact met 1 à 2 miljoen niet-christencollega’s. Een GIGA-potentie voor Gods Koninkrijk dus, die we niet of nauwelijks benutten.

Want in kerken en gemeenten wordt hieraan geen of nauwelijks aandacht besteed. Predikanten en voorgangers hebben geen idee wat 60 tot 80 % van hun volwassen gemeenteleden wekelijks meemaken. En, erger nog, het lijkt hen niet te boeien.
Christenen op de werkvloer krijgen daarmee niet het idee dat hun werk in ‘geestelijke zin’ meetelt. Ze ervaren een zekere kloof tussen ‘zondag’ en ‘maandag’. En een verlegenheid met het thema. Wat ze ’s zondags vooral meekrijgen, is dat het gaat om de Kerk. En je werk: dat is nou eenmaal nodig om in ons onderhoud te voorzien en de kerk te financieren. Maar een verbinding tussen de kerk en hun werk is er nauwelijks, tenminste niet als je een gewone ‘wereldse’ baan hebt. Laat staan dat ze zicht hebben op Gods Koninkrijk.

Hoog tijd om dit te veranderen dus. Om een stukje bewustwording te bevorderen en christenen met werk een hart onder de riem te steken is de Themazondag in het leven geroepen op de zondag na Dankdag. Er is een speciale website www.christenzijnopjewerk.nl met o.a. preekschetsen en heel veel andere hulpmiddelen en ideeën om hieraan invulling te geven. Deze themazondag wordt inmiddels breed ondersteund door 19 organisaties. In zo’n dienst kunnen vele aspecten aan de orde komen, zoals: Is werk een zegen of een vloek? Is vrijwilligerswerk ‘minderwaardig’? Is er een tegenstelling tussen ‘geestelijk’ en ‘gewoon, seculier’ werk? Tel je in Gods Koninkrijk pas mee als je ‘geestelijk’ werk hebt? Als ik actief word in de gemeente, kies ik dan voor God en, omgekeerd, als ik kies voor mijn werk/ carrière, kies ik dan ‘dus’ voor mezelf? Is er een relatie tussen geloof en werk? Vormt je werk een belemmering voor je bediening? Hoe ziet God mijn werk eigenlijk, staat er iets van in de Bijbel? Wat doe je bij gevloek, hoe bewaar je je integriteit, kun je samen met christencollega’s bidden en moet je (niet) evangeliseren? 

Grijp deze kans dus aan en help mee om de kloof te overbruggen. Vraag jouw kerk om mee te doen en vergeet niet je even vrijblijvend aan te melden op de website. 

De auteur Maarten Pijnacker Hordijk is sinds 1986 betrokken bij pauzebidstonden bij NS in Utrecht en coördinator bedrijfsbidstonden in Nederland. www.bedrijfsgebed.nl

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen