cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 oktober 2013 door Redactie

Wat er schuilgaat achter De Gloriestoel

“De Gloriestoel trok mijn aandacht door hun ongewone manier van het beoefenen van gebedsgenezing, namelijk op straat. Ik wilde graag weten wat er achter deze groep schuil ging. Daarom heb ik een documentaire gemaakt. Je kunt veel over ze zeggen, maar een passie voor genezing hebben ze zeker”, zegt documentairemaakster Tjitske Hoekman. In haar docu komt het hele fenomeen ‘De Gloriestoel’ naar voren. Ze volgde genezen mensen op straat, tegenstanders van De Gloriestoel, en – niet onbelangrijk – getuigenissen van de christenen die zich geroepen voelen om bij De Gloriestoel te werken.

Voor CIP.nl maakte Tjitske een korte versie van de documentaire. Bekijk die hieronder of bestel de hele docu op dvd.

Volgens Tjitske doet De Gloriestoel vooral aan één hele specifieke vorm van genezen namelijk: beenverlenging. Daarnaast geven ze genezingstrainingen aan medechristenen. “De overtuiging van De Gloriestoel is dat elke christen de zieken kan genezen omdat Jezus dat ook deed. Het gaat er alleen om dat je erin getraind wordt, het leert. Elk groepje christenen wat hierin geïnteresseerd is, kan De Gloriestoel uitnodigen voor een genezingscursus.”

Tjitske Hoekman is diverse keren met de Gloriestoel de straat op gegaan. “Meestal zijn het charismatische groepen, die willen leren genezen. Het ritueel is verschillend: de ene groep houdt een volledige dienst vooraf, een andere groep doet aan kennismaking en gebed en wil zo snel mogelijk de straat op.” Uiteindelijk gaan de cursisten de straat op om mensen te genezen in de naam van Jezus. “Ze lopen op winkelend publiek af en vragen: ‘Heb je last van hoofdpijn of rugklachten? Dan mag je gaan zitten op de stoel, de Gloriestoel. De christenen die dit doen, doen het vanuit oprechte motieven en een goed hart.”

In de documentaire van Tjitske (foto rechts) zijn ook komische fragmenten te zien. “Ik vond het soms ook  grappig. Er zijn mensen op straat die niet begrijpen wat er gebeurt. Ronald Plat, oprichter van De Gloriestoel, vertelt de mensen dat hij een onderzoek doet naar beenlengte. ‘Mag ik even bij u kijken’, vraagt hij dan. De meeste mensen vinden dat prima. Plotseling begint hij  te bidden. Sommigen snappen er niks van. Aan het einde zegt Plat dan: ‘Je benen zijn weer gelijk. Dat heeft Jezus voor je gedaan.’ ‘Oké mooi’ is de reactie en de mensen lopen weer verder.”

In de volledige documentaire hoor je ook het verhaal van Dylan. Tjitske: “We hebben een jongeman gevolgd, Dylan. Een enthousiaste christen met een mooie getuigenis. Hij zat vroeger in de drugswereld, maar kwam tot geloof. Van straatschoffie tot genezer op straat. Het is inspirerend hoe hij in het leven staat. Voor Dylan is genezing een heel belangrijk onderdeel van zijn geloof.” Het is volgens hem bovendien een opdracht van Jezus. Hij riep Zijn volgelingen op om zieken te genezen en doden op te wekken. Daarom is Jop van der Bijl (zoon van Anne van der Bijl) om diezelfde reden ook zo enthousiast over het bidden voor zieken. 

Met haar documentaire wil Tjitske mensen aan het denken zetten. De documentaire laat verschillende kanten van voor en tegenstanders van De Gloriestoel zien. “Het kijken van de docu roept altijd discussie op. Dat is ook het doel. Ik wil de kijker zijn/haar eigen beeld van gebedsgenezing laten herkennen. Het is belangrijk dat je nadenkt over wat je gelooft.”

Bekijk de korte versie van de documentaire hier. Of bestel de hele docu op dvd door uw adres gegevens te mailen naar tjitskehoekman@gmail.com. De dvd kost €7,50. 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen