cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 mei 2013 door Jeffrey Schipper

"Vreemd dat seculier politicus de Heer aanroept"

"Als liberale en socialistische Kamerleden de Heer aanroepen, vind ik dat merkwaardig. Ik zou mij als kiezer daardoor bedrogen voelen. Want volgens mij zijn zij volksvertegenwoordigers en staan zij er niet op persoonlijke titel," zegt journalist Jort Kelder in het EO-programma Dit is de Dag. "Ik vind het heel curieus als een VVD-Kamerlid 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig' uitspreekt. Dat is een vorm van bedrog."

Frank Bosman vindt het geen probleem als liberalen Gods hulp vragen bij de eed: "Het is gewoon een stukje cultuurgoed, zoals Willem-Alexander ook de eed aflegde. En volgens mij heeft onze koning niets met religie, maar hij houdt zich wel aan de tekst. Het is goed dat religie op deze manier zichtbaar blijft in het publieke domein. Want daar hoort het thuis en heeft het altijd thuis gehoord." Ook onderstreept Bosman dat de scheiding van kerk en staat betekent dat de overheid de ene religie niet voor mag trekken boven de andere.

Kelder vindt de cultuurkwestie "een kulargument". "God staat ergens voor. Of dat een mohammedaanse of christelijke God is, maakt niet uit. Dat is een particulier iets. Als op het moment suprême een seculier politicus de Heer aanroept, is dat zeer ongeloofwaardig. In de statuten van de VVD en PvdA is nergens God genoemd. Als je PvdA stemt, stem je op een partij die niets met God heeft. Het lijkt mij een zegen voor het land dat we kerk en staat gescheiden houden."


Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen