Noord-Koreaan: "Door houding christenen werd ik nieuwsgierig naar Jezus"

Gesponsord 8 oktober 2024 8 minuten SDOK
Pastor Ahn

"Als ik mijn leven in een zin zou moeten omschrijven, zou dat zijn: ā€˜van wanhoop naar hoop!ā€™ De Noord-Koreaanse leiders waren mijn afgoden en ik was hun slaaf. Nu mag ik een dienaar zijn van de levende Godā€, zo vertelt Ahn uit Noord-Korea. Lange tijd gaf hij zijn leven voor de leiders van Noord-Korea. Nu dient hij geen mensen meer, maar God. Zijn grote verlangen is om het Evangelie met zijn landgenoten te delen. 

ā€œZevendertig jaar geleden werd ik in Pyongyang geboren. Mijn vader was een militaire arts in het Noord-Koreaanse leger en ook mijn ooms en neven waren militair of in dienst van het Noord-Koreaanse ministerie van Veiligheid of de politie. Omdat ik geboren werd in een gezin uit de hogere klassen van Noord-Korea, werd ik thuis en op school van jongs af aan geĆÆndoctrineerd over de familie Kim.

Tot op de dag van vandaag hoor ik de woorden van mijn vader in mijn oren klinken toen ik zeven jaar oud was. Die dag riep mijn vader zijn drie kinderen bij elkaar en zei: ā€˜Kinderen, onze familie is al generaties loyaal aan het Noord-Koreaanse regime en de familie Kim. Als jullie groot zijn, moeten jullie ook je leven toewijden aan dit land en dit systeem.ā€™ Op dat moment begreep ik niet wat de woorden van mijn vader betekenden, maar in mijn jonge geest wist ik dat de familie Kim de belangrijkste familie ter wereld was en dat ik het land met mijn leven moest verdedigen.ā€

Vakantiehuis en jacht
ā€œToen ik veertien was, werd ik op basis van mijn goede afkomst geselecteerd voor het zesde departement van het Centraal ComitĆ© van de Arbeiderspartij van Noord-Korea. Het departement is onder meer verantwoordelijk voor het beschermen van de eigendommen van de familie Kim, zoals de villaā€™s en jachten. Op mijn zeventiende slaagde ik voor deze opleiding. Ik kreeg, na een eed van geheimhouding te hebben afgelegd, de taak het vakantiehuis en een jacht van de familie te beveiligen. Dit jacht werd gebruikt om van te genieten in vredestijd, maar als er oorlog zou uitbreken, zou de familie ermee naar China of Rusland vluchten.

Ik was van jongs af aan geĆÆndoctrineerd om de Kims te aanbidden en was bijzonder toegewijd. Ik maakte carriĆØre en had veel kunnen bereiken. Toen kwam er een onverwachte beproeving op mijn pad en nu ik erop terugkijk, vraag ik me af of het Gods leiding was.ā€

"Ik heb dagenlang gehuild en voelde me schuldig dat ik mijn zus niet veilig naar Zuid-Korea had kunnen brengen."

Brand
ā€œOp 31 mei 2011 brak er brand uit rond een uur ā€™s nachts, bij de ingang van het gebouw waarin wij sliepen. Schreeuwend hingen we uit de ramen van de tweede verdieping, maar onze gedachten waren bij de portretten van de familie Kim die in elke kamer in elk huis en gebouw hingen. Deze portretten zijn, zo leer je in Noord-Korea, belangrijker dan mensenlevens. Ik aarzelde niet, dompelde me onder in water en redde een portret uit de eerste kamer. Mijn kleren stonden in brand en ik dompelde me opnieuw onder. Daarop rende ik de tweede kamer binnen. Hier ontstond een explosie. Ik slaakte een gil en raakte bewusteloos. Later hoorde ik dat een van onze jongens die achter me aankwamen me uit de kamer had getrokken, waardoor mijn leven werd gered.

Zeven maanden lag ik in het ziekenhuis vanwege mijn brandwonden. Ik onderging meer dan veertig operaties, was meer dood dan levend en deed zelfs twee zelfmoordpogingen. Mensen die portretten redden, worden normaal gesproken geĆ«erd met een medaille, maar omdat in die periode Kim Jong Il stierf, werden alle nationale vieringen een jaar lang afgelast. Ik voelde me verraden door het regime en besloot over te lopen naar Zuid-Korea.ā€

Gelukkig geworden
ā€œHoewel ik dacht dat mijn vader ertegen zou zijn, omdat hij al zijn hele leven geĆÆndoctrineerd was, vertelde ik hem over mijn beslissing. Maar tot mijn verrassing bleek hij ervoor te zijn. Hij zei: ā€˜Weet je, mijn ouders hebben hun hele leven onder dit regime geleefd en jij moet in een goed land gaan wonen en daar gelukkig worden.ā€™

"Ik ontmoette christenen. Ik voelde me door hen geliefd en ze hielpen me. Door hun houding werd ik nieuwsgierig naar Jezus."

Op de markt kocht ik vergif, voor het geval ik door soldaten gesnapt zou worden bij het oversteken van de rivier de Tumen. Dan zou ik een eind aan mijn leven maken. Ik vertelde dit niet aan mijn ouders, want ze zouden zich zorgen maken als ze het zouden weten. Maar mijn vader had mij door, zonder dat ik iets had gezegd. Hij zei tegen me: ā€˜Jongste zoon, we weten allemaal dat je naar de markt bent gegaan en vergif hebt gekocht. Je besloot dit te doen omdat je weet dat als je gepakt zou worden, er een ergere realiteit zal zijn dan de dood. Maar, jongste zoon, er is geen uitweg voor wie wil sterven. Het duurt maar een seconde om te besluiten of je wilt sterven, dus probeer tot de laatste seconde in leven te blijven. Je moeder en ik zouden ons leven voor je geven, dus denk niet te gemakkelijk over sterven.ā€™

Dit zijn de laatste woorden die mijn vader tegen mij sprak op deze aarde. Een jaar nadat ik was overgelopen, stierf hij na een lang ziekbed.ā€

Zus gevangen
ā€œIk vertrok in februari. De temperatuur was rond de min twintig en de tocht was bijzonder riskant. Samen met mijn oudere zus stak ik de Tumen-rivier over, die de noordelijke grens vormt van Noord-Korea met China. Binnen een jaar na de oversteek arresteerde de Chinese politie haar en werd ze teruggestuurd naar Noord-Korea. Daar zat ze vier jaar in de gevangenis. In 2020 werd mijn zus vrijgelaten. Ze keerde naar huis terug, maar overleed binnen een jaar door ziekte en de gevolgen van de martelingen die ze in de gevangenis had ondergaan. Mijn zus was negenendertig jaar.

Vlak voordat ze stierf, pakte ze mijn moeders pols vast en zei dat ze bang was en niet wilde sterven. Ze smeekte om gered te worden. Toen ik dit verhaal van mijn moeder hoorde, voelde ik pijn alsof ik met een botte priem in mijn hart werd gestoken. Ik heb dagenlang gehuild en voelde me schuldig dat ik mijn zus niet veilig naar Zuid-Korea had kunnen brengen. Ik voelde me hulpeloos omdat ik niets voor haar had kunnen doen.

"Het Noord-Koreaanse regime had me dag na dag een zinloos leven laten leiden en liet me in de steek, maar God gaf me nieuwe dromen en hoop."

De Noord-Koreaanse veiligheidsdienst zette ook mijn bejaarde moeder acht maanden gevangen, omdat ze met haar zoon in Zuid-Korea had gebeld. Toen ze de gevangenis in ging, woog ze vijftig kilo. Toen ze eruit kwam nog maar vijfendertig. Ze had het ternauwernood overleefd.ā€

Trauma
ā€œIk moest alleen verder na de arrestatie van mijn zus. Na een jaar kwam ik via China aan in Zuid-Korea. Ik was op zoek naar hoop, maar door het trauma van de brand en het verlangen naar mijn familie, kon ik geen normaal leven leiden en raakte ik depressief.

In die tijd ontmoette ik christenen van een kerk. Ik voelde me door hen geliefd en ze hielpen me. Door hun houding werd ik nieuwsgierig naar de Jezus in Wie zij geloofden. Op hun uitnodiging ging ik daarom mee naar de kerk. Door hen ontmoette ik Jezus voor de eerste keer. Dat moment herinner ik me nog levendig. Het gebeurde op een vrijdag tijdens het gebed. Terwijl ik daar met een gebroken, verscheurde en uitgeputte ziel voor God stond en me vastklampte aan de laatste strohalm van mijn leven, zei Hij tegen me: ā€˜Daar ben je, mijn zoon. Je hebt het moeilijk gehad, maar vanaf nu zal Ik aan je zijde staanā€™."

God troost
"Terwijl ik naar de troostende woorden van God  luisterde, barstte ik in huilen uit. Ik had mijn verdriet zo lang ingehouden, maar nu liet ik mijn tranen stromen. Mensen vallen en sterven niet omdat ze moe zijn. Ze vallen en sterven als ze het gevoel hebben dat ze alleen zijn en dat niemand weet wat ze doormaken. Maar God kende al mijn wonden, al mijn pijnlijke momenten. Hij telde ze allemaal en Hij streelde mijn gekneusde hart met Zijn liefdevolle handen.

"Iedereen draagt zijn eigen pijn, zijn eigen littekens. Maar als mensen Jezus echt ontmoeten, dan worden die littekens en pijn hun kracht."

Toen ik God ontmoette, liet Hij me terugkijken op mijn leven, nu in het licht van het Evangelie. Het Noord-Koreaanse regime had me dag na dag een zinloos leven laten leiden en liet me in de steek, maar God gaf me nieuwe dromen en hoop. In maart 2020 riep God me naar het Korea Baptist Theological Seminary. Daar studeer ik op dit moment theologie en kerkmuziek. Ook mijn lieve vrouw, die ik in Zuid-Korea heb leren kennen, studeert hier. Niet lang geleden werd ik gezegend met een zoon, een geschenk van God. Hij is geboren in Gods liefde en onder Zijn zegen.ā€

Niemand zonder pijn
"Onder de Noord-Koreanen is er niemand zonder pijn, niemand zonder littekens. Iedereen draagt zijn eigen pijn, zijn eigen littekens. Maar als mensen Jezus echt ontmoeten, dan worden die littekens en pijn hun kracht. Door de pijn in mijn familie leerde God me iets: Hij gaf me medeleven voor de lijdende en stervende zielen van Noord-Korea, zoals mijn zus en mijn moeder en Hij wil dat ik iets voor hen doe. Onthoud van alles wat ik deel, alsjeblieft Ć©Ć©n ding: dat God zoveel houdt van de mensen in Noord-Korea, dat Hij Zijn enige Zoon voor hen gaf.

In september vorig jaar hebben de Chinese autoriteiten meer dan zeshonderd Noord-Koreanen teruggestuurd naar hun land. Als blijkt dat je hebt geprobeerd om te vluchten of wanneer je contact hebt gehad met christenen, dan word je naar een politiek gevangenkamp gestuurd. Daar moet je blijven totdat je sterft. Zelfs als je niet in zoā€™n kamp terecht komt, staan je zware straffen te wachten, zoals vijf jaar gevangenisstraf. Door de barre omstandigheden in de gevangenissen is de kans groot dat je binnen vijf jaar zult sterven aan ondervoeding en marteling."

Lasten
"Denk alsjeblieft aan de arme Noord-Koreanen die worden weggevoerd om te sterven en bid voor hen. Spreek je uit, zodat mensen in jouw land en over de hele wereld hun ogen niet sluiten voor de realiteit in Noord-Korea. En draag met hen de lasten waar zij mee worstelen door voor hen te bidden."

"Op het theologisch seminarie bestudeer ik Gods Woord en bereid ik me voor op het delen van het Evangelie met mijn broers en zussen in Noord-Korea, op de dag dat God de deur naar eenwording van Noord- en Zuid-Korea opent. God gaf deze visie aan mijn vrouw en mij samen. Willen jullie met ons meebidden dat dat werkelijkheid wordt? Ik zegen je in de naam van God, dat jij en ik Zijn kruis mogen dragen voor mijn land Noord-Korea."

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israƫl-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. ā€œJezus is Koningā€ en ā€œJezus is Heerā€, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australiƫ wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiƫrs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ā€˜De Basiliekā€™ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somaliƫ

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ā€˜Eindtijdbodeā€™ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met mā€™n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeƫrlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft ĆØn leven ĆØn overvloed. Niet Ć©Ć©n, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. IsraĆ«l leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he