In New Age vond Carmijn geen vrede: “Ik werd overtuigd van mijn zonden”

Levensverhaal1 juli 2024 7 minuten Jeffrey Schipper
Carmijn
YouTube

In haar geestelijke zoektocht kwam Carmijn uit bij New Age. Vier jaar lang voedde ze zichzelf met spirituele gedachten. Maar ze kwam van een koude kermis thuis. "Ik kreeg steeds meer duistere gedachten." Een paar jaar geleden kwam ze op een bijzondere manier in aanraking met de blijde boodschap van Jezus. Bij Heart Cry Nederland vertelde de 28-jarige vrouw uit Rotterdam onlangs haar bekeringsverhaal. “In Jezus’ naam werd ik overtuigd van mijn zonden.”

Met één been in de wereld
“Als klein kind vroeg ik al aan mijn ouders: bestaat God? En waarom geloven wij niet in God? Er was ruimte om grote vragen te stellen, maar concrete antwoorden waren er niet. Als creatieve dromer wilde ik graag geloven dat er een groter doel was. Ik droomde over een paradijselijke bestemming waar ik ooit terecht zou komen na een hele lange reis. Een liefdevolle plek zonder leed. Ik ervaarde van jongs af aan het spirituele om me heen. Van mijn moeder, die ook spiritueel is aangelegd, kreeg ik het een en ander mee over het bestaan van de geestelijke wereld. Donker versus licht. Het fascineerde me. Zo groeide ik op met één been in de wereld en het andere been in de spiritualiteit.

Mijn wereld bestond uit sociale evenementen, familie, reizen, plezier, ambities, succes, groot dromen. Kortom, vooral doen wat je leuk vindt. Je hart volgen, intellect, hard studeren, werken en netwerken. Over de eeuwigheid werd niet heel veel over nagedacht. De wereld leerde mij dat het leven maakbaar is. Het succes, het geluk en het uiterlijk. Het perfecte plaatje. Ik wilde graag goed genoeg zijn. Maar ik wist tegelijkertijd dat dit een onmogelijke opgave was. Ik zocht desondanks naar bevestiging. Van binnen ervaarde ik een leegte. Een verlangen om vrij te worden. Waarvan? Dat wist ik nog niet precies. Wel wist ik dat de wereld zoals ik die kende meer om de vorm dan om de inhoud draaide. En die inhoud wilde ik zoeken, koste wat het kost.”

Een spirituele zoektocht
“Nadat ik het huis uitging, ging ik de wereld in: studeren, creëren, dromen, feesten, genieten en reizen. Na de scheiding van mijn ouders rond mijn achttiende, groeide mijn verlangen om de bron van liefde te vinden. Ik was bereid te zoeken in elke denkbare hoek, behalve religie. De regels stonden mij niet aan en ik snakte naar vrijheid. Zo startte mijn innerlijke zoektocht. Ik dook dieper en dieper in de filosofie, psychologie, mystiek en de magie van het onbekende. Ik hoorde over verlichting, gnostiek, mysterieuze kennis uit allerlei stromingen, geloven en bewegingen. Ik las boeken, begon met mediteren en ik deed aan yoga en ademwerk. Ik volgde alternatieve geneeswijzen en was bezig met bewustwording in de breedste zin van het woord.

"Ik had met mijn vrije wil onbewust toegang gegeven voor allerlei krachten om tot mij te komen. En ik kreeg steeds meer duistere gedachten."

Steeds meer ging deze zoektocht naar liefde, licht, vrijheid en waarheid centraal staan in mijn leven. Vier jaar lang verdiepte ik mij in New Age, ook wel moderne spiritualiteit genoemd. Een verzamelterm voor het geloof in jezelf als mens, de mens als God, het universum als God. Alles is God, alles is één. Ik verdiepte mij onder andere in het boeddhisme, hindoeïsme, shamanisme en alle bijbehorende overtuigingen en tradities. In de hoop zo tot de belofte van verlichting te komen. Vrij van mijn gedachten en het ego. Mijn spirituele ogen openden. Althans, dat dacht ik.

Ik stelde mij open naar de geestelijke wereld. Ik was bezig mijn bewustzijn te manipuleren met het doel om tot een hoger bewustzijn te komen. In de hoop dat dit heel misschien ergens een positieve bijdrage zou leveren aan de donkere, gebroken wereld die ik om me heen zag. Voor een tijd was het prachtig. Ik ontving de bevestiging die ik zocht en dacht ik dat ik dicht bij de waarheid was. Maar al vrij snel nam dat af. Ik werd steeds vaker lastiggevallen door de duisternis. Ik had met mijn vrije wil onbewust toegang gegeven voor allerlei krachten om tot mij te komen. En ik kreeg steeds meer duistere gedachten. Ik ervaarde diepe emotionele en fysieke pijn en ik had last van nachtmerries.

De blijde boodschap van Jezus
“Op eigen kracht probeerde ik er alles aan te doen om mijn gedachten uit te schakelen. Nog meer heling, ceremonie, sessies en meditaties. Er diende zich steeds weer een nieuw middel aan als oplossing voor mijn probleem. Maar die oplossing kwam er niet. Het zoeken stopte niet. Het leidde nergens heen en ik bleek vast te zitten in een leugen. Moe legde ik in het voorjaar van 2022 alles naast mij neer. Teleurgesteld en terneergeslagen. Vrij snel daarop gebeurde er iets bijzonders. Op social media begon ik persoonlijke getuigenissen te lezen van mensen die ontwaakt waren van het valse licht. Ik las over God, Jezus, de Bijbel, de mens, de zonde en de duivel. Ik hoorde voor het eerst echt het evangelie. En na al dat zoeken was het de eenvoud ervan die mij raakte.

"Op dat moment beantwoordde God mijn vragen in grote golven van liefde die Hij uitstortte in mijn hart. Van top tot teen werd ik vervuld. Er viel een zware sluier van mij af."

Het riep nieuwsgierigheid op, maar voorzichtig was ik ook. Bang om weer misleid te worden. Ook riep het geloof enorme weerstand in mij op. Ik had een vooroordeel. Een beeld van religie. Ouderwets, krampachtig en benauwend waren gedachten die in me opkwamen. Maar toch was er iets dat mij telkens weer riep om te blijven onderzoeken. Uit nieuwsgierigheid wilde ik meer over God en de Bijbel te weten komen. Daardoor verdween de wanhoop naar de achtergrond. Er werd gesproken over het hebben van een persoonlijke relatie met God. Maar wie is Hij? En kan ik Hem persoonlijk kennen? Kent Hij mij? Moet ik daar niet eerst iets voor doen? Moet ik mezelf bewijzen?”

Een doorbraak
Carmijn besloot om het christelijk geloof een kans te geven. “Op een avond in juli 2022 was ik alleen tijd en ging ik in gebed. Nou, eigenlijk was het meer een roep van mij naar God. Vanuit mijn hart, met mijn angst en twijfel, riep ik het uit. ‘God, Jezus, ik wil weten of U bestaat. Ik ben moe van het zoeken. Bang voor het duister en ik verlang naar bevrijding. Ik kan het niet meer alleen. Hoort U mij? En wilt U mij helpen?’ Mijn hart opende en ik brak. Ik voelde me klein, maar niet gekleineerd. Gebroken, maar niet kapot. Op dat moment beantwoordde God mijn vragen in grote golven van liefde die Hij uitstortte in mijn hart. Van top tot teen werd ik vervuld. Er viel een zware sluier van mij af. Alsof ik voor het eerst echt kon zien.

Zijn licht scheen en ik vroeg om vergeving voor alles. In Zijn armen zat ik die avond onder het grote raam van mijn kamer, niet meer alleen, want mijn ziel was thuisgekomen bij mijn hemelse Vader. Ik voelde mij zo licht als een veertje, herboren en bevrijd. Ik ging de Bijbel lezen en las de woorden in Johannes 14, vers 27: ‘Vrede laat ik u, mijn vrede geef ik u. Niet zoals de wereld die geeft, geef ik die u. Laat uw hart niet in beroering raken en niet bevreesd worden.’ Dit ging met de nodige weerstand gepaard, want ik werd overtuigd van mijn zonden. En die zonden bracht ik bij God.

"Ik zag hoe het evangelie binnen de New Age door Satan wordt verdraaid. Zijn leugens liggen soms heel dicht bij de waarheid."

Ik kreeg al snel de overtuiging gedoopt te willen worden en werd omringd met dierbare vrienden en vriendinnen. Ik ontmoette onder andere Marije. Steeds meer mensen met een New Age-verleden begonnen te getuigen van hun geloof in God. We baden, we bemoedigden en steunden elkaar. Ik groeide dichter tot God. Het was een bijzondere, maar ook een turbulente tijd. Mijn denken werd vernieuwd en diepgewortelde patronen die hoorden bij mijn ‘oude mens’ werden doorbroken. Dit proces van heiliging gaat nog altijd door. Hij vormt mij iedere dag. Ik zag hoe het evangelie binnen de New Age door Satan wordt verdraaid. Maar ook binnen de kerk wil het valse licht binnendringen. Zijn leugens liggen soms heel dicht bij de waarheid.”

Jezus volgen
“Ik houd mij vast aan de woorden die Jezus sprak: ‘Het is volbracht.’ De Bijbel en het levende woord van God zijn het fundament waarop mijn leven is gebouwd. Vanuit gehoorzaamheid probeer ik aan Gods Woord te voldoen. Dit staat haaks op wat ik altijd geleerd heb. ‘Volg je hart’ was het mantra. Maar mijn hart bleek verraderlijk en mijn conclusie was dat de vrijheid die ik zocht in het volgen van mijn hart juist leidde tot diepere gevangenschap. Het tegenovergestelde van wat ik zocht. Mijn weg met God gaat met vallen en opstaan. Maar al val ik vaak, sta ik op met de kracht van zijn Heilige Geest. In mijn zwakheid is Hij sterk. En in alle omstandigheden geeft Hij vrede. In tijden van beproeving, vervolging en voorspoed.”

Carmijn citeert Jezus’ woorden uit Mattheüs 11 vers 28: ‘Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en ik zal u rust geven.’ Nu rust ik eenvoudig in die woorden. En in het werk van Jezus aan het kruis, waar Hij mijn zonden droeg. Daar vind ik vergeving, vrijheid en vreugde. Ik ben opgestaan met Hem en mag wandelen in het licht. Ik mag mij kind van God noemen. Het grootste wonder. Een geschenk van genade. Niet omdat ik het verdien, maar omdat zijn liefde alles overstijgt. Zijn volbrachte werk is genoeg voor mij. Jezus Christus is de weg, de waarheid en het leven. Een persoonlijke God die mij kent en roept bij naam. Geen vaag begrip, gevoel of bron. Hij is de Verlosser van mijn ziel. De duivel doet er alles aan om ons weg te houden van die waarheid. Maar ik volg Jezus. Verlossing, hoop en vrede zijn alleen in Hem te vinden.”

Bekijk de volledige boodschap van Carmijn en neem een kijkje op de website van Heart Cry Nederland:

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jack Hibbs
Nieuws

Volgens deze voorganger is moordaanslag een waarschuwing van God aan Trump om zich te bekeren

"Laat uw bebloede oor u naar Jezus Christus leiden." Dat is de oproep van voorganger Jack Hibbs van de megakerk Calvary Chapel Chino Hills in Californië aan Donald Trump. Tijdens zijn preek zondag stelde hij dat de moordaanslag een waarschuwing van G

Ds. C. G. Vreugdenhil
Video

Ds. Vreugdenhil wijst op christenen die twijfelen aan Gods gewilligheid om ons te redden

"Hij onderhoudt ons leven en zegt: ‘Ik ben de Heere uw God.’ Waarom blijven we ons dan verharden in ongeloof? Verdenk Zijn gewilligheid niet om u te ontvangen en u te redden", merkte ds. C. G. Vreugdenhil onlangs op in een doopdienst. De GerGem-predi

Pro-Israël demonstranten
Nieuws

Onderzoek: 'Evangelicals steunen Israël het meest onder alle christenen'

Evangelicals zouden de grootste steunbetuigers van Israël onder christenen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Messiaanse Joodse organisatie Chosen People Ministries. All Israel News beschrijft dat de evangelicals Israël vooral steunen in de hu

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Het lukte Jezus niet om grote wonderen in Nazareth te doen: hoe kan dat?

Misschien bent u in uw leven wel eens op een plek geweest, een nieuwe plaats waar u naar toe verhuisde of een nieuwe organisatie waar u voor ging werken en dat u er na een paar maanden tot uw schrik achterkwam dat je er niks voor elkaar kreeg. Alsof

Ds. Oscar Lohuis
Opinie

Acceptatie van de homoseksuele praxis is afdwaling van de Bijbel

Steeds meer predikanten gaan om. Er zou volgens hen toch wel enige ruimte moeten zijn voor homoseksuele jongeren om hun seksualiteit te beleven. Hier gaat dan echter een belangrijke wissel om. Een aantal jaren geleden zat ik met een collega te praten

podcast Heilige Grond
Podcast

Hoe blijft de hel relevant? Arnold Huijgen en Guido Derksen in gesprek

Al eeuwenlang spreken hel en hiernamaals tot de verbeelding. Theoloog Arnold Huijgen zette vorig jaar met zijn oratie het onderwerp weer op de kaart en geograaf en schrijver Guido Derksen bracht de hel in kaart. Het boek Hemel en hel in kaart dat hij

Wilkin van de Kamp
Video

Waarom Gods genade slechts beperkte invloed op je gedrag heeft

Het is prachtig als een christen in het vertrouwen mag leven dat God zijn of haar zonden uit genade wil vergeven. Maar als het alleen daarbij blijft, is de kans groot dat je steeds in je oude zondepatronen zal terugvallen. God wil ons echter bovenop

Dr. Viktor Kostov
Nieuws

Advocaat Viktor Kostov: "Het is niet aan de overheid om te bepalen hoe een kerkgebouw eruit ziet"

“Het is ongekend onrechtvaardig als iemand gedwongen wordt om tegen zijn geloof in God in te gaan”. Dat is waarom dr. Viktor Kostov, voormalig atheïst, zich inzet als advocaat om de vrijheid van godsdienst voor christenen te verdedigen. In de afgelop

Meerartikelen

Geld of je leven-is er leven na de groei?
Nieuws

Gert-Jan Segers en Paul Schenderling op zoek naar leven van genoeg in nieuwe EO-podcast

Is er een economie zonder groei mogelijk? EO-presentator Hans van der Steeg onderzoekt met oud-politicus Gert-Jan Segers en econoom Paul Schenderling of we op dezelfde voet kunnen doorleven als nu, of dat er grote veranderingen moeten komen in de man

kringenmateriaalboekje
Nieuws

New Wine presenteert nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest

New Wine presenteert op de New Wine Zomerconferentie 2024 (20 t/m 26 juli) een nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest. In tien hoofdstukken en bijeenkomsten kun je je verdiepen in en meer ervaring krijgen met de persoon en het werk van de

Heart2Heart
Nieuws

Honderden christenen komen bijeen tijdens vierde editie Heart2Heart Zomerweek

Stichting Heart2Heart organiseert deze zomer voor het vierde jaar op rij een Zomerweek voor jong en oud onder het thema ‘Heavenly Blessing’. De Zomerweek wordt van 2 tot 8 augustus 2024 gehouden op Vakantiepark Eigen Wijze in Bant (Noordoostpolder).

Upgrade Festival
Nieuws

David de Vos en Arie de Rover spreken tijdens driedaags Upgrade Festival in Zeeland

Op 16, 17 en 18 augustus 2024 is het zover: Upgrade Festival 2024 gaat van start. Na het grote succes van de volledig uitverkochte eerste editie van Upgrade Festival vorig jaar, vindt nu de tweede editie plaats, opnieuw op dezelfde prachtige locatie

Kees Postma
Column

Christenen die elkaar het leven zuur maken: een kerkelijke auto-immuunziekte

Op nieuwjaarsdag 1980 zat Luitenant Simon Bates, van het Britse leger, verscholen in de Noord-Ierse heuvels rond Tullydonnell. Hij en zijn mannen hadden een hinderlaag opgezet voor de IRA. Eén van de basisregels tijdens een hinderlaag is dat je nooit

David de Vos
Nieuws

David de Vos gaat met theatertour heel Nederland door

'Biografie Rauw heeft in de afgelopen maanden veel losgemaakt. Misschien ook bij jou. De één herkent zich in mijn verhaal, de ander zit vol vragen. Aan het einde van het boek spreek ik de wens uit om de theaters van Nederland te vullen. Dat moment is

pakistan
Nieuws

Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, me

Roemke
Dagelijks leven

Unieke beelden: pastor imiteert Trump op Republikeinse Conventie en gaat daarna in gebed

Op dit moment vindt de Republikeinse Conventie in Milwaukee plaats. De eerste avond van deze conventie werd met gebed afgesloten door pastor James Roemke van de Messiah Lutheran Church. Nadat de voorganger vertelde ontzettend blij te zijn dat Trump v

Ramon Roks
Nieuws

Celibatair levende homoseksueel stopt met priesteropleiding Den Bosch vanwege anti-homohouding

De 27-jarige Ramon Roks stopt met zijn priesteropleiding in het bisdom van ’s-Hertogenbosch omdat hij zich als celibatair levend homoseksueel niet welkom voelt in het bisdom door de houding van sommige mensen. Dat meldt het dagblad Trouw.  Roks heeft

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op christenen die Gods aanwezigheid niet ervaren

"Er wordt in onze dagen veel geklaagd over een gebrek aan godservaring. We zeggen al snel: ‘Waar is God nou? Als ik Hem nodig heb, hoor ik Zijn stem niet.’ Heeft u wel eens geprobeerd om de eenzaamheid te zoeken?", aldus ds. G. van Zanden. De hervorm

Peter van der Weerd
Podcast

HHK-predikant bezorgd over lage opkomst kerkactiviteiten: terecht?

“Als we een Bijbelstudiegroep hebben en er komt vijf man, spreken we van een 'goede opkomst'. Bij een Bijbellezing, zomaar midden in de week, zit er een handjevol.” Onlangs uitte ds. W. J. C. van Blijderveen zijn zorgen over de lage opkomst bij kerke

Karin Mechielsen
Video

Biddende moeder deelt indrukwekkend getuigenis over haar zoon

Karin Mechielsen vertelt in onderstaande video van De Stadskerk in Groningen over hoe haar geduld met God op de proef gesteld werd, toen haar zoon het geloof begon te verliezen. "God greep mijn zoon in zijn nekvel", vertelt zij. Maak tijd voor een bi