cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. J. Belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 mei 2023 door Ds. J. Belder

Gedreven klimaatactivist zet christenen aan het denken zonder drammerig te worden

Rozemarijn van ’t Einde is behalve theoloog en criminoloog, ook een hartstochtelijke klimaatactivist. Zelf geeft ze voorkeur aan het woord “scheppingsactivist”. Ze schreef een sterk persoonlijk getint boekje over haar strijd voor behoud van en zorg voor de schepping: “Rebelleren voor het leven.” De ondertitel luidt: “Een dominee in actie voor klimaatrechtvaardigheid”.

Zij is betrokken bij acties van Extinction Rebellion (XR) en de christelijke variant daarvan. In 26 niet al te lange hoofdstukjes vergunt de schrijfster de lezer een inkijk in haar motivatie om zich in te zetten voor Gods schepping en schepselen. Het begon allemaal in haar jeugd met het zien van een documentaire over misstanden in slachthuizen. Later zag zij een reportage over klimaatactivisten waarin “twee rebellen van Extinction Rebellion werden geïnterviewd (pagina 11). (..) Er staat veel op het spel voor mens, plant en dier. Omdat de overheden te traag reageren op de naderende catastrofe is burgerlijke ongehoorzaamheid met verstorende acties geoorloofd” (13).

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
“Klimaatontkenners”

Typisch gebruik om direct iedere discussie over de mogelijke oorzaken van klimaatverandering onmogelijk te maken.

Er is echt helemaal niemand op de wereld die het Klimaat wil ontkennen, het is een nogal domme en kwaadaardige bejegening van andersdenkenden!