cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
AI-theoloog Jack Esselink, beeld Jack Esselink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 februari 2023 door Geerten van Breugel

'AI-theoloog' Jack Esselink over nieuwe technologie: "Mensen zien kunstmatige intelligentie als messias"

“Mensen verwachten steeds meer hun verlossing van technologie. Ze zien kunstmatige intelligentie (AI) als een messias die de wereld een betere plek maakt. Dat geeft er een bijna religieuze lading aan.” Jack Esselink is ‘AI-theoloog’ en denkt na over de rol van deze technologie in onze levens en wat het betekent voor een christen. “AI laat ons in de spiegel kijken van wie wij zijn.”

Je staat er vaak niet bij stil, maar kunstmatige intelligentie bepaalt al een flink deel van je leven. Gebruik je Google Maps om naar je werk te rijden? Zit je op sociale media? Dan laat je je leiden door het algoritme dat bepaalt wat je te zien krijgt. Iets minder voorkomend: je rijdt in een Tesla die zelf kan rijden. Eigenlijk heeft alles waar het label ‘smart’ opgeplakt wordt wel iets van kunstmatige intelligentie in zich. 

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Wat hier staat, sluit direct aan bij wat de Bijbel schrijft over de antichrist (zie daarover o.a. J. Lennox, '2084'). Als christen zullen we veel voorzichtiger moeten worden met het gebruik van AI. We moeten nuchter zijn - dus vrij van o.a. de benevelende invloed van de techniek. En waakzaam - dus in de gaten hebben wat er gaande is.

Wat moeten we wel? Meer bedenken wat betekent het om mens te zijn. Investeren in relaties! Relatie met God, met je naaste, met de geschapen omgeving.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify