cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Klaas Muurling
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

Auteur: Patrick Simons

Klaas Muurling werd in Sovjet-Unie opgepakt met een caravan vol Bijbels: "Ik heb geen moment spijt gehad"

Wanneer Klaas en Anneke Muurling met een caravan Bijbels de Sovjet-Unie willen binnensmokkelen, worden ze bij de grens betrapt. Er volgen dagenlange verhoren vol intimidatie en psychologische druk waar ze bijna onder bezwijken. Totdat een ‘briefje uit de hemel’ hen weer nieuwe hoop geeft. In dit tweede deel van het drieluik dat Cvandaag met Klaas maakt naar aanleiding van zijn boek ‘Avondmaal met ontbijtkoek, reisverhalen van een Bijbelsmokkelaar’ vertelt hij uitgebreid over dit bijzondere avontuur: “We proefden een heel klein beetje van het lijden dat de vervolgde kerk dagelijks meemaakt.”

Het smokkelen van Bijbels was soms behoorlijk gevaarlijk, zo vertelt Klaas desgevraagd. Alles wordt dan ook tot in de puntjes voorbereid. Zo wordt er vooraf een dekmantel besproken die kon worden gebruikt als je zou worden opgepakt. Ook gingen Klaas en zijn vrouw Anneke voorafgaand aan reizen naar de notaris. “Je houdt er rekening mee dat het ooit een keer heel erg verkeerd kan gaan”, vertelt hij daarover. “Zo hebben we voordat we in 1986 een caravan vol Bijbels de Sovjet-Unie binnen wilden smokkelen, bij de notaris vast laten leggen wat er met onze drie kinderen moest gebeuren, mochten er iets met ons gebeuren.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Klaas Muurling
- Klaas Muurling vierde avondmaal met ontbijtkoek: "We hadden geen brood en wijn"
- Klaas Muurling: "We zijn als Open Doors helemaal niet bezig met het bestrijden van christenvervolging"
Meer over Klaas Muurling »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Komt me erg bekend voor, zo'n groene Volvo 340 ;) Ws op naam van een voorgangersechtpaar uit Zeist.