cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 januari 2016 door Anne Vader

De tweet van... dr. Theo Boer

“Terwijl heel NL zit te juichen op twitter, zie ik een land dat in doodsnood is,” reageerde hoogleraar ethiek dr. Theo Boer maandagavond via Twitter op de NTR-documentaire over euthanasie. Boer is uit het lood geslagen, zegt hij in een interview met CIP.nl. “Ik snap niet dat veel niet-gelovigen bijna per definitie voor euthanasie zijn. Als dit leven het enige is wat je hebt, moet je daar extra zuinig op zijn.”

Hoewel dr. Boer ruim negen jaar lid is geweest van een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie verraste de documentaire over de Levenseindekliniek hem toch. De ethicus aan de Theologische Universiteit Kampen en de PThU te Groningen noemt het schokkend hoe makkelijk sommige artsen over struikelblokken heenstappen om een leven te beëindigen. 

“Neem de honderdjarige Ans Dijkstra. Dat iemand het op die leeftijd niet makkelijk heeft, is duidelijk. Maar ondraaglijk lijden? ‘Mijn hoofd is nog zo goed,’ zegt ze bijvoorbeeld. En dat terwijl zoveel mensen juist bang zijn dat hun geheugen slecht wordt. Bovendien: iedereen kent in zijn omgeving wel mensen die even oud zijn als zij. Dat een dame in deze omstandigheden euthanasie krijgt, betekent dat feitelijk bijna iedereen boven de 95 wel kandidaat voor euthanasie is. Bijna iedereen heeft op die leeftijd de nodige ouderdomsklachten.”
cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen