cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bart Jan Spruyt-Joël Voordewind-Paul Visser
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 februari 2022 door Jeffrey Schipper

Christenen sluiten zich aan bij grootschalige protestactie tegen coronapas

De petitie van oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer voor onmiddellijke afschaffing van het coronatoegangsbewijs (CTB) heeft in drie dagen tijd meer dan 500.000 handtekeningen gekregen. De petitie verwijst naar een manifest onder het motto Onverdeeld Open, dat door verschillende prominente christenen is ondertekend.

In het manifest pleit een brede coalitie van prominenten voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas. "Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de 'gereedschapskist' van een vrije democratie. Wij roepen de regering en het parlement op om het coronatoegangsbewijs per direct af te schaffen", zeggen ze.

Eén van de ondertekenaars is voormalig ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Het manifest werd openbaar in de week waarin duidelijk werd dat zijn partij opnieuw openlijk afstand nam van het wetsvoorstel 2G. De Tweede Kamer stemde vorige week in met een motie van de SGP en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt om het 2G-wetsvoorstel in te trekken. De ChristenUnie steunde als enige regeringspartij de motie van Omtzigt en de SGP. “We hadden al langer kritiek, zeker ook omdat het voornemen tot tweedeling in de samenleving leidt”, stelde CU-Kamerlid Mirjam Bikker. “Nu ligt er een rapport van de TU Delft waaruit blijkt dat 2G weinig toevoegt."

"Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de 'gereedschapskist' van een vrije democratie."

Eind januari stelde CU-leider Gert-Jan Segers zich uitermate kritisch op tijdens een debat over het CTB. "Een nieuwe fase rond corona betekent dat we niet op dezelfde manier kunnen doorgaan", zei Segers destijds. "Als de context verandert, moet de proportionaliteit van wetgeving opnieuw worden gewogen. In de endemische fase is de huidige wetgeving niet proportioneel. Het coronatoegangsbewijs is altijd als tijdelijke maatregel ingezet."

Tegenover CIP.nl licht Voordewind zijn handtekening toe: "De coronapas discrimineert niet-gevaccineerden en sluit grote groepen uit van de delen van de samenleving en het maatschappelijk leven, terwijl ze niet ziek zijn, sommige medisch niet gevaccineerd kunnen worden, het testen niet altijd haalbaar is voor elke activiteit en de besmettingen volgens de TU-Delft niet werkelijk effectief tegengegaan kan worden. Daarom is de coronapas disproportieel. Het manifest is in lijn met mijn eerdere politieke inzet om op te komen voor (kwetsbare) minderheden."

Van der Staaij steunt manifest
SGP-leider Kees van der Staaij pleitte tijdens het meest recente coronadebat opnieuw voor afschaffing van de coronapas. “In de huidige fase past naar het oordeel van de SGP nog grotere terughoudendheid om vergaande vrijheid beperkende maatregelen te treffen”, aldus Van der Staaij. Hij vindt dat de verantwoordelijkheid van de samenleving meer moet worden aangesproken. “De belangrijkste maatregel waar de SGP zo snel mogelijk vanaf wil, is het coronatoegangsbewijs”, stelde hij. Het manifest 'Onverdeeld Open' juicht Van der Staaij dan ook toe: "Juiste woord op juiste moment! Hoogste tijd om te stoppen met de coronapas."

Wie de lijst ondertekenaars doorneemt ontdekt dat meer prominente christenen het manifest ondersteunen. Eén van hen is historicus en opiniemaker Bart Jan Spruyt, die in christelijke media regelmatig opinieartikelen schrijft. Ook prof. dr. Paul van Geest ondersteunt 'Onverdeeld Open'. Van Geest is hoogleraar kerkgeschiedenis en geschiedenis van de theologie aan de Universiteit van Tilburg en bijzonder hoogleraar Augustijnse studies aan de Vrije Universiteit. De reguliere media doen een beroep op Van Geest om ontwikkelingen binnen de Rooms-Katholieke Kerk te duiden. Ook Gerhard Rijksen, directeur van Uitgeverij Gideon, is één van de ondertekenaars. "Vasthouden aan die wanstaltige noodwet en de coronapas en tegelijk van dat laatste de voorwaarden aanscherpen om tot boostervaccinatie te dwingen is onaanvaardbaar", stelde Rijksen via Twitter.

Kees van der Staaij: "Juiste woord op juiste moment! Hoogste tijd om te stoppen met de coronapas."

Ook een aantal predikanten heeft de petitie ondertekend. Eén van hen is ds. Wim Vermeulen, als missionair predikant verbonden aan de Utrechtse Jacobikerk. Ook ds. Paul Visser, verbonden aan de Maranathakerk in Rotterdam-Zuid, steunt 'Onverdeeld Open'. De dominee kwam vorig jaar in het nieuws naar aanleiding van een wijdverspreide preek over Openbaring 13 en actuele ontwikkelingen in de coronacrisis. De preek leidde tot veel commotie, waarna Visser in november zijn excuses aanbod. De predikant stelde onder meer “iedere vorm van complotdenken te verwerpen” en “lering te trekken” uit wat er gebeurd is. Theoloog Wim Dekker besprak de preek in deze CIP Podcast.

Andere opstellers manifest
Onder de opstellers van het manifest zijn ex-politici, medici, juristen, ondernemers en wetenschappers, onder wie oud-Kamerleden Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Michel Rog (CDA). Ook hoogleraar Jan Rotmans, cabaretier Guido Weijers en de regisseurs Dick Maas en Martin Koolhoven staan onder de oproep. Initiatiefnemer Mona Keijzer was staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Ze werd vorig jaar op staande voet ontslagen nadat ze zich in De Telegraaf tegen de invoering van de coronapas had gekeerd.

Bovenstaand bericht werd besproken in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 5:30

Lees hier meer over het manifest 'Onverdeeld Open'. Op sociale media wordt het manifest door verschillende christenen gedeeld:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Allemaal tekenen! Weg met 3G, 2G en 1G !