cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kats
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 januari 2021 door Redactie

Burgemeester Veenendaal beëindigt lidmaatschap SGP: "Politiek uit elkaar gegroeid"

Gert-Jan Kats, de burgemeester van Veenendaal, heeft zijn lidmaatschap van de SGP opgezegd. Directe aanleiding daarvoor is het feit dat partijleider Kees van der Staaij samenwerking met Forum voor Democratie niet wil uitsluiten. In een reactie stelt de burgemeester echter dat het om meer onderwerpen en standpunten van de SGP gaat en dat hij en de partij "politiek uit elkaar gegroeid" zijn. 

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Via Twitter maakt Kats bekend dat hij zijn lidmaatschap van de SGP heeft beëindigd. “Dit besluit is het resultaat van een langlopend proces, waarbij ik tot de conclusie kom dat de partij en ik in de loop van jaren politiek uit elkaar zijn gegroeid. Niet op één specifiek punt, maar op meerdere onderwerpen en standpunten.” Hij deelt een verklaring waarin hij uitlegt hoe hij tot dit besluit is gekomen. “Daarna wil ik mij weer volledig richten op mijn werk als burgemeester van Veenendaal.”

Kats schrijft dat hij door het uitoefenen van het burgemeesterambt op een andere manier naar de samenleving is gaan kijken: “Dat heeft ook zijn weerslag op hoe ik kijk naar de politieke koers van de partij en of ik mij daaraan kan spiegelen. Ik constateer dat mijn persoonlijke opvattingen steeds meer afwijken van deze koers.”

"Ik had graag gezien dat partijbreed en ondubbelzinnig afstand was genomen van partijen en personen die zich tegen de inclusieve samenleving keren."

De burgemeester erkent dat de discussie die afgelopen week ontstond over het al dan niet samenwerken met Forum voor Democratie het laatste zetje was. “Daarbij gaat het mij niet over de vraag of je partijen of mensen op voorhand uitsluit. Als geen ander hecht ik waarde aan een inclusieve samenleving, op alle fronten. Het punt dat ik graag had gezien is dat partijbreed ondubbelzinnig afstand was genomen van partijen en personen die zich juist tegen de inclusieve samenleving keren en tegenstellingen meer vergroten dan verkleinen. Die duidelijkheid heb ik node gemist en dat betreur ik.”

Kats doelt daarmee op Forum voor Democratie. Dick van Meeuwen, de nieuwe partijvoorzitter van de SGP, zei recent tegenover het Nederlands Dagblad dat hij een samenwerking met Forum voor Democratie niet ziet zitten. Fractievoorzitter Kees van der Staaij liet echter nog dezelfde dag weten dat zijn partij Forum voor Democratie zeker niet uitsluit. Burgemeester Kats reageerde daar al verbolgen op door te stellen zijn lidmaatschap te heroverwegen: “Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over, die je niet over moet willen gaan”, schreef hij daarover op Twitter. “Jammer dat de partij deze lijn niet trekt.” Ook ergerde hij zich aan de “Trumpliefde” binnen Forum.

Nu heeft hij dus definitief besloten om zijn lidmaatschap op te zeggen. Hij benadrukt dat dit niets met zijn functie als burgemeester te maken heeft: “Mijn keuze om mijn lidmaatschap van de SGP te beëindigen is een persoonlijke keuze van de mens Gert-Jan Kats. Dit staat volledig los van mijn functie als burgemeester van Veenendaal. Het burgemeesterschap is geen politieke functie, dus voor mijn inzet voor Veenendaal heeft deze keuze geen betekenis. Zonder binding aan een politieke partij zal ik mij volledig blijven inzetten voor iedereen in onze mooie stad.”

EO-presentator Andries Knevel en CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper bespraken dit bericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 7:55

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Na de afsplitsing in de Dierenpartij, de ruzie in DENK ,de ontploffing van de ouderenpartij, het schandaal om de sympathisante van de Moslimsbroederchap bij kandidaat kamerlid Groen Links en de deconfiture van Forum voor Democratie is nu de SGP kennelijk aan de beurt om door intern geruzie over toekomstige samenwerkingen intern verdeeld te raken, net op een moment dat een 4 of 5 zetel in het vooruitzicht ligt.

Had die burgemeester die alles aan de SGP te danken heeft niet even kunnen wachten tot er een coalitie met FvD gesmeed werd?