cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Halsema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 september 2020 door Redactie

Hillsong Amsterdam beschuldigt burgemeester Halsema in brief van discriminatie

Hillsong Amsterdam heeft een brief gestuurd aan burgemeester Halsema. In de brief weerspreekt men de valse beschuldingen van Halsema aan het adres van de kerk. Ook beschuldigen ze de burgemeester van discriminatie en wordt de vergelijking die Halsema met Anne Frank trok “misplaatst en lasterlijk” genoemd. Het college wil de brief ter kennisgeving aannemen, maar ChristenUnie Amsterdam is van plan daar een stokje voor te steken.

Gerjan van den Heuvel, duoraadslid namens ChristenUnie in Amsterdam, deelt de brief via Twitter. In de brief onderstreept de kerk nog eens niets met homofobie van te doen hebben. “Hillsong Church veroordeelt iedere vorm van geweld of haat, waaronder geweld of haat tegen de lhbtiq+gemeenschap. Wij zijn verontrust over de valse beschuldigingen tegen Hillsong Church die zijn geuit tijdens de genoemde raadsvergadering, in het bijzonder de onwaarheden over ‘homoconversietherapie’ en prediking over ‘homogenezing’.” De kerk doelt daarmee op een vergadering van de gemeenteraad op 17 september, waarin ze meerdere uitspraken over Hillsong deed die niet klopten. Ook kondigde ze een gesprek aan met de huurbaas van de kerk.

“Hillsong Church predikt en onderschrijft geen ‘homoconversietherapie’/’homogenezing’”, maakt de brief nog maar eens duidelijk. “Onze Global Senior Pastor heeft zich zelfs publiekelijk hiertegen uitgesproken. In publiek verklaringen heeft hij onder meer uiteengezet dat Hillsong Church “a vocal opponent of gay conversion therapy” is.”

"Dit is een aanval op de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting."

De kerk stelt verder verontrust te zijn dat de valse beschuldigingen zo breed zijn verspreid via de media en verzoekt de burgemeester daarom om een publieke correctie en verontschuldiging. Ze beschuldigen de burgemeester bovendien van discriminatie omdat ze juist Hillsong eruit heeft gepikt. “Dit is een aanval op de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. U heeft niet alleen nagelaten om een deugdelijk feitenonderzoek te verrichten om contact met ons op te nemen, maar daarnaast is het volgens ons niet de taak van de burgemeester om op basis van geloofsovertuiging aan verhuurders voor te schrijven wie zij als huurders aanvaarden.”

Vergelijking met Anne Frank
De huurbaas van de kerk is overigens Theater Amsterdam. In dit gebouw werd ook de musical ‘Anne’ gespeeld, een musical over het leven van Anne Frank. Halsema refereerde hieraan tijdens de bewuste raadsvergadering. Ze noemde het ‘van een tragische ironie’ dat uitgerekend van dit podium mogelijk intolerantie wordt gepredikt. Die vergelijking is bij Hillsong in het verkeerde keelgat geschoten, zo blijkt uit de brief. “Wij zijn van mening dat het volstrekt misplaatst en lasterlijk is om tijdens deze raadsvergadering, in het kader van de opmerkingen over Hillsong Church, een vergelijking te maken met dat wat Anne Frank is aangedaan”, valt er in de brief te lezen.

"Mensen uit de lhbtiq+gemeenschap worden bij ons verwelkomd en zijn geliefd net zoals iedereen."

“Ons verlangen is het leveren van een positieve bijdrage aan onze samenleving en wij doen dit op proactieve wijze. Graag verstrekken wij u daar meer informatie over. Wij nodigen de burgemeester, de Wethouders en de Gemeenteraadsleden uit om kennis te nemen van onze online-diensten, zodat zij kunnen zien wat wordt gepredikt vanaf ons podium. Ongetwijfeld zijn er mensen uit de lhbtiq+gemeenschap die deelnemen aan onze kerk. Zij worden verwelkomd en zijn geliefd net zoals iedereen.”

Hillsong geeft in de brief tot slot aan open te staan voor verzoening: “Terwijl wij de lasterlijke opmerkingen die publiekelijk zijn gemaakt weerleggen en uitdrukkelijk al onze rechten voorbehouden, zouden wij graag met u als burgemeester op verzoenende wijze bij elkaar komen om te bespreken hoe wij gezamenlijk de toekomst kunnen ingaan in het belang van iedereen in deze stad.”

Schriftelijke vragen
Gerjan van den Heuvel geeft op Twitter aan dat het college van Amsterdam de brief voor kennisgeving wil laten aannemen. “Je begrijpt dat wij als fractie vragen om dit toch even van een antwoord te voorzien en een afschrift daarvan aan de raadscommissie te sturen.” De ChristenUnie in Amsterdam stelde eerder al schriftelijke vragen over de uitspraken en de houding van burgemeester Halsema. Van den Heuvel geeft op Twitter aan nog geen antwoorden verwachten: "Ik verwacht halverwege of eind oktober. Officieus zit er een termijn op van vier weken maar die wordt zelden gehaald."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

r
Global Senior Pastor. Wauw, die overtreffende trap kende ik nog niet.