cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Amsterdam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Christenvervolging in Amsterdam: Bommeldingen bij kerk en doodsbedreigingen

Bij christenvervolging denk je al snel aan ervaringsverhalen uit Noord-Korea en Nigeria. Aan dat rijtje kan echter ook onze eigen hoofdstad worden toegevoegd. Dit blijkt uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam, uitgevoerd naar aanleiding van schriftelijke raadsvragen over bedreigingen van christenen in asielzoekerscentra die zich vanuit de islam bekeerd hebben. 

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

In het onderzoeksrapport van de gemeente is sprake van 'een lijst van 25 concrete gevallen van negatieve reacties op bekering of geloofsverlaten'. Bekend is dat acht van deze 25 casussen gaan over gevallen van bedreiging tot geweld of daadwerkelijk geweld, en van vijf gevallen is duidelijk dat zij in Amsterdam hebben plaatsgevonden. Het gaat om de volgende vijf gebeurtenissen:

  • Een persoon met een islamitische achtergrond die na bekering tot het christendom bedreigd werd door zijn vader die appte: ‘ik kom met een pistool’;
  • Een jongere die in elkaar is geslagen omdat zijn moeder zich bekeerd had tot het christendom vanuit een islamitische achtergrond;
  • Een jongere, niet-gelovig opgevoed door ouders met een islamitische achtergrond, die gepest werd door andere kinderen op school, geslagen werd en gedwongen om Koranverzen op te zeggen;
  • Een persoon met een islamitische achtergrond, betrokken bij een kerk met veel bekeerlingen, die rouwkransen thuis kreeg met daarbij briefjes ‘Jij gaat dood’;
  • Bommeldingen bij een kerk omdat daar personen met een islamitische achtergrond gedoopt worden.

Daarnaast zijn er ook voorbeelden bekend van discriminerende opmerkingen en ongelijke bejegening. ‘Een voorbeeld hiervan is het verhaal van een vrouw van wie de ouders, die niet gelovig zijn, niet aanwezig wilden zijn bij de doop van hun dochter omdat ze er niet achter stonden dat zij naar ‘zo’n achterlijke kerk’ zou gaan’, schrijft de gemeente Amsterdam. ‘Een ander voorbeeld is dat van een bekeerling tot de islam die van familie expres varkensvlees op het bord kreeg. Er zijn ook een paar voorbeelden van mensen die bang zijn voor geweld of uitsluiting, zoals een predikant die iemand met een islamitische achtergrond doopte. Die dopeling moest op dat moment huilen en zei: ‘als dit uitkomt, ga ik eraan'.’

een predikant die iemand met een islamitische achtergrond doopte. Die dopeling moest op dat moment huilen en zei: ‘als dit uitkomt, ga ik eraan'.

Een islamitisch probleem?
‘Uit de gesprekken komt het beeld naar voren dat personen die zich bekeren tot de islam of die de islam verlaten kwetsbaar zijn voor bedreigingen’, vervolgt het rapport. Een kerkleider die als één van de ‘experts’ wordt geciteerd zegt: “In de islam is het een heel groot probleem als je afvallig wordt. In de koran gaat het over de gemeenschap vaarwel zeggen, daar staat de doodstraf op.” Een andere expert die veel mensen kent die de islam hebben verlaten, ziet dit beeld vooral als een focus van de media maar herkent het beeld niet dat mensen die de islam verlaten bedreigd zouden worden.

De gemeente Amsterdam schrijft: ‘Als het gaat om mensen die zich tot de islam bekeren lijken vooral vrouwen kwetsbaar, zeker wanneer zij een hoofddoek gaan dragen. ‘Dat roept weerstand op’, legt een expert uit. Daarbij geldt bovendien: ‘hoe meer je in de openbare ruimte bent, hoe meer het gebeurt.’ Deze expert heeft dit zelf ervaren en kent verschillende voorbeelden van bekeerde moslima’s die negatieve opmerkingen krijgen, worden uitgescholden of bedreigd door onbekenden in de openbare ruimte. Dat zou minder gelden voor mannen: bij hen de keuze om een het dragen van een baard vanuit religieuze overwegingen door anderen ook als ‘trendy’ kan worden ervaren. Bekeerde islamitische mannen hebben het volgens dezelfde expert ook minder lastig met hun familie.

Ook een andere expert ziet verschillen tussen mannen en vrouwen, in dit geval bij bekering tot het christendom vanuit de islam. In zijn kerk zijn er vooral mannelijke bekeerlingen, wat volgens hem samenhangt met het feit dat vooral vluchtelingen zich bekeren en onder vluchtelingen vooral mannen zijn. Volgens hem hebben ‘mannen minder problemen omdat ze redelijk zelfstandig zijn’. Vrouwen zijn hier vaker in familieverband en ervaren meer druk van de omgeving bij hun bekering.’

Bekeerlingen en geloofsverlaters hebben baat bij contact met personen die soortgelijke ervaringen hebben.

Aangifte bij politie
‘Van de vijf casussen van bedreigingen die in Amsterdam hebben plaatsgevonden en eerder zijn beschreven is in twee gevallen (de laatste twee) aangifte gedaan, in de andere gevallen niet. Een van de experts kent iemand die aangifte heeft gedaan van bedreigingen en heeft zelf ook aangifte gedaan. Daarbij was het contact met de politie goed en is de dader ook gevonden. De expert is tevreden over hoe dit proces is verlopen. Een andere expert geeft daarentegen aan dat hij zelf afraadt om aangifte te doen.’ Deze kerkleider vindt het vooral zijn taak om mensen in hun persoonlijk proces te begeleiden.

Joël Boertjens doorbrak stilte
Dat christenen met een islamitische achtergrond in Amsterdam worden bedreigd is niet nieuw. Joël Boertjens, voorganger van baptistengemeente ‘De Verbinding’ in Amsterdam, vertelde in dit interview met CIP.nl dat gemeenteleden met een islamitische achtergrond worden geïntimideerd. Aanleiding was het feit dat één van zijn gemeenteleden door een moslim werd bedreigd in een asielzoekerscentrum. Ook vertelde de dominee dat de zoon van een moslima na zijn bekering in elkaar is geslagen. "Wat mij vooral zo boos maakt is dat we dit in een land als Nederland toestaan en het hierover veel te stil blijft", zei hij destijds.

Naar aanleiding van vragen van VVD en CDA beantwoordde het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders hierover schriftelijke vragen. Daarin werd duidelijk gemaakt dat men het beeld dat ex-moslims door moslims worden bedreigd in azc's en de stad Amsterdam niet herkent. "Desondanks wil ik dhr. Boertjens niet met een kluitje in het riet sturen", zei burgemeester Femke Halsema in antwoord op vragen van verschillende raadsleden en het inspreekmoment van Joël Boertjens. Halsema zocht de voorganger op en Boertjens liet weten dat hij dankbaar is “dat de burgemeester dit serieus neemt”.

Hoe nu verder? Experts en ervaringsdeskundigen die in het onderzoek aan bod komen, geven tips.

  • De gemeente kan in gesprek gaan met vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen om de specifieke problemen van bekeerlingen en geloofsverlaters aan te kaarten.
  • Daarnaast kan de gemeente netwerken van lotgenoten onder de aandacht brengen. Bekeerlingen en geloofsverlaters hebben baat bij contact met personen die soortgelijke ervaringen hebben.
  • Met betrekking tot opvattingen in de samenleving heeft de gemeente een rol om acceptatie te vergroten en discriminatie tegen te gaan.
  • Kennis over het geloof en levensbeschouwingen binnen de overheid en op scholen vergroten, aangezien uit het onderzoek blijkt dat kinderen op school last gehad hebben van de geloofsverlating of bekering van de ouder.

Lees hier (PDF) het volledige onderzoeksrapport en klik hier voor het eerdere CIP-interview met Joël Boertjens hierover.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
- Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
- Indiase christenen aangevallen tijdens kerkdienst door 200 radicale hindoes
Meer over Christenvervolging »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Dat de overheid dit via de kerk moet vernemen is verontrustend vooral zoals we in vrijheid leven. Is dit een manier om het in de doofpot te doen tot dat het een probleem wordt. Laten we eerlijk zijn als deze cultuur verschillen niet de kop ingedrukt worden, en ik vrees het ergste zal dit leiden dit tot discriminatie.