cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
prosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 april 2021 door Henk-Jan Prosman

Politiegeweld in Nederland heeft ingrijpende gevolgen

De afgelopen week was het land in rep en roer nadat een treiterjournalist van Powned belaagd was door een kerkganger. De pers raakte niet uitgepraat over deze vorm van geweld. Maar er is deze dagen nog een andere manifestatie van geweld waar de politiek correcte journalistiek nauwelijks in geïnteresseerd is: ik bedoel het politiegeweld bij de anti-lockdown demonstraties.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Henk-Jan Prosman.

Word ook lid

De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie van theoloog Pieter Kuit en zijn dochter Jade heeft inmiddels al meer dan vijftig agenten gehoord en de getuigen blijven binnenkomen. Meer dan twintig getuigenverklaringen zijn al gepubliceerd op de website van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie.

Wie de verslagen leest, zal opmerken dat ze bijzonder verontrustend en opmerkelijk consistent zijn. De volgende observaties komen steeds terug:

Er is in de politieorganisatie sprake van een gretigheid om geweld toe te passen tegen burgers. Een agent verklaart: “Er wordt neerbuigend en discriminerend over demonstranten gesproken. Het zijn ‘hersenloze wappies’, ‘virussen die je moet bestrijden’, ‘onderkruipsels waar je de lat over moet leggen’, en ga zo maar door”.

"Ik moet mensen tegen de grond werken, jong of bejaard, wanneer ze geen mondkapje dragen in de supermarkt."

Een tweede terugkerend thema is de druk die er binnen de politieorganisatie is om mee te gaan in deze spiraal van geweld. Dezelfde agent verklaart: “Ik kan mij echter niet ziekmelden, of afmelden voor dienst bij de ME. Er wordt dan direct gevraagd of je moeite hebt met ‘wappies rammen’. Wanneer je dat bevestigt, heb je geen leven meer: je wordt dan continu vernederd en gepest, en onder druk gezet demonstranten te slaan. Ik kan dit niet meer. Mijn vrouw kent me niet meer terug. Ik ben depressief, slaap slecht, huil veel, en val constant uit tegen mijn vrouw en kinderen. Ik heb mij nu toch ziekgemeld met als reden dat ik corona-verschijnselen heb. Hoe cynisch. Ik schaam mij ervoor, maar ik zie geen andere weg.”

Een derde thema: de agenten verklaren ook dat door de nadruk op het handhaven van de corona-maatregelen ze zich niet meer herkennen in het werk dat ze doen. In plaats van een beschermende rol krijgen ze steeds meer een repressieve rol: “Geweld is nu regel, en geen uitzondering meer. Ik moet nu mensen tegen de grond werken, ongeacht of ze jong zijn of bejaard, wanneer ze bijvoorbeeld geen mondkapje dragen in een winkel, en wij er door de supermarktmaner bijgehaald worden. Ik heb tegenwoordig mensen achter in de auto zitten, die mijn collega en ik hebben aangehouden, die gewoon hun boodschappen deden. Eerlijke burgers, wiens enige ‘misdrijf’ is dat zij geen mondkapje willen dragen waar het nut niet van bewezen is.”

Ten vierde getuigen agenten van de Mobiele Eenheid ook dat ze van bovenaf geïnstrueerd worden om geweld te gebruiken: “Geweld toepassen tegen demonstranten is standaard geworden. We moeten er met volle kracht in. Dat zijn de instructies. Voorheen moest je op de benen slaan, en nu slaan we op het hoofd. ‘Een bebloed hoofd schrikt af’, zeggen ze. Terwijl ik dit tegen u zeg is het net of ik het over een ander heb. Ik treed volledig buiten mezelf wanneer ik op demonstranten afgestuurd wordt.” Dezelfde agent verklaart: “Het was ’s ochtends, voordat de demo begon, al duidelijk dat we op gingen treden. Ik was stomverbaasd. Ik vroeg aan mijn leidinggevende hoe hij nu al wist dat we op gingen treden. Hij zei dat ik mijn werk moest doen en geen vragen stellen. ‘Wij voeren uit wat de driehoek zegt’, zei hij alleen.”

"Aangehouden demonstranten worden vernederd. Dat begint al in de arrestantenbus."

Een vijfde onderwerp is dat het geweld ook doorgaat nadat de ‘verdachte’ is gearresteerd: “Aangehouden demonstranten worden vernederd. Dat begint al in de arrestantenbus. Daar worden ze uitgescholden, en als oud vuil behandeld. Daarmee bedoel ik dat ze worden geduwd en tegen de grond worden gewerkt, met kneuzingen en blauwe plekken als gevolg. Gewonde demonstranten krijgen op het bureau geen medische hulp. Ze zitten geregeld onder het bloed, vaak van hoofdwonden, want die bloeden erg. Daarom slaan we als ME trouwens op het hoofd. Veel bloed is afschrikwekkend voor de rest van de demonstranten.”

Een andere agent verklaart: “Demonstranten worden vaak de hele nacht in een dronkenmanscel gezet. Dat zijn cellen zonder toilet, bed en wasbak. Laatst gaf een jonge vrouw die tijdens een demonstratie was aangehouden of ze naar het toilet mocht. Mijn collega zei dat ze maar ‘in de hoek op haar hurken moest gaan zitten’. Er kwamen twee collega’s bij staan om ‘van het uitzicht te genieten’. De vrouw heeft later haar broek bevuild.

Toen was ze een ‘zeikwappie’.” Over seksuele intimidaties naar vrouwelijke arresten en agenten wordt overigens opmerkelijk veel en consistent verklaard.

Ten slotte is een terugkerend thema dat vele agenten zich ziekmelden, met stressverschijnselen of PTSS thuiszitten of ontslag hebben genomen.

Pieter Kuyt heeft een fraaie dubbelrol als onderzoeker en pastor gevonden. 

Deze geweldscultuur heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor de demonstranten en het algemene gevoel van vrijheid en veiligheid in de samenleving, maar ook voor de agenten zelf. Een agent verklaart dat “er een ware jacht plaatsvindt binnen de organisatie op agenten die dissidente geluiden laten horen … dat er actief wordt gespeurd naar ons. Vanuit de leiding wordt duidelijk gemaakt dat wij het korps ‘vergiftigen met gedrag dat de hele organisatie in gevaar brengt’. We worden gestimuleerd om collega’s die kritiek hebben op het gewelddadige optreden van de politie bekend te maken bij de leiding.”

Pieter Kuit bewijst de samenleving een grote dienst. Van de politiek is niets te verwachten, zolang de premier instemt met deze cultuur door de demonstranten te typeren als ‘doorgesnoven hooligans’. Voor het geweld tegen demonstranten is wel enige aandacht gekomen, mede doordat Amnesty International zich hierover heeft uitgesproken. Maar de interne misstanden bij de politie en de geestelijke nood van de agenten kunnen blijkbaar alleen langs buitenparlementaire weg en door middel van klokkenluiders aan de kaak worden gesteld. Een van hen zegt: “Ik ben bang, wanhopig en weet niet meer wat ik moet doen. Ik zag uw oproep, en ben zo blij mijn verhaal te mogen doen.” Zo bezien heeft Pieter Kuit een fraaie dubbelrol als onderzoeker en pastor gevonden.

Dominee Henk-Jan Prosman is hervormd predikant en schrijft columns voor CIP.nl.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Henk-Jan Prosman
- Ik ervaar groeiend ongemak met de opstelling van Kees van der Staaij
- Waarom ik als christen een zekere sympathie heb voor complottheorieën
- Invloed van radicale linkse christenen in Nederland was groter dan we denken
- Wat dominee Henk-Jan Prosman mist tijdens deze coronacrisis
- De overheid houdt ons een angstscenario voor: doen of doodgaan
Meer over Henk-Jan Prosman »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Verontrustende berichten...! Waar is de politie gebleven in de rol van de 'veldwachter'? Criminelen moeten opgepakt worden; overlastgevers wellicht ook, maar vredebewarende demonstranten? Gewone burgers die (terechte) twijfels hebben bij het beleid van de overheid? Is dat geen grondwettelijk recht meer?

Politie, let op uw saeck!