Heviger vervolging leidt tot forse groei aantal christenen

Verdieping23 februari 2024 André van Grol
André van Grol

De vervolging van christenen zal dit jaar verder toenemen. Wat zijn de trends en verwachtingen voor 2024? Digitale controle van bijvoorbeeld Chinese christenen is een van de zorgelijkste ontwikkelingen.

Als eerste trend noem ik de doorgaande radicalisering van gewelddadige islamitische groepen, zoals Boko Haram, de taliban en aan al-Qaida gelieerde groepen. Deze proberen hun invloed en grondgebied met steeds extremer geweld te vergroten. Dit leidt tot meer gevaar voor christenen. Vooral in de Sahelregio (landen rond de Saharawoestijn) neemt de vervolging sterk toe.
In Noord-Nigeria hebben christenen al decennialang met hevige vervolging te maken. Sinds Boko Haram in 2009 de regie overnam, vermoordden islamitische extremisten (met steun van extremistische Fulani-herders) ten minste 50.000 christenen. Ook werden 18.000 kerken verwoest.

De situatie in Mali, Burkina Faso en Niger is eveneens zeer verontrustend, vanwege de recente militaire coups in deze landen. Zo vond op 26 juli in Niger een staatsgreep plaats. Daarmee is dit land, dat net twaalf jaar lang het pad van democratisering volgde, weer terug bij af.
Een staatsgreep is een signaal van politieke instabiliteit en komt jihadisten vaak goed uit. Je kunt gerust stellen dat de Sahel inmiddels het epicentrum van internationaal jihadisme is. Extremisten maken gebruik van problemen die al in de regio spelen. Denk aan armoede, de afwezigheid van een functionerende overheid en een tekort aan onderwijs.
Christenen zijn het voornaamste doelwit van de verder radicaliserende groepen. Duizenden broeders en zusters zijn er vermoord of ontheemd.

Sinds Boko Haram in 2009 de regie overnam, vermoordden islamitische extremisten (met steun van extremistische Fulani-herders) ten minste 50.000 christenen. Ook werden 18.000 kerken verwoest.

Digitale vervolging
Digitale ontwikkelingen geven overheden de kans om meer controle uit te oefenen op bijvoorbeeld christenen. Dat is een tweede trend. In China is digitale gezichtsherkenning en irisherkenning inmiddels gewoon geworden. In dit land hangen volgens schattingen nu meer dan een half miljard slimme camera’s. Andere landen, zoals Vietnam en Bangladesh, nemen deze vorm van controle over. Het argument om dit middel te gebruiken is dat het de veiligheid van de burger zou vergroten.

In China wordt verder op grote schaal menselijk DNA verzameld, ook van mensen die nooit een misdaad hebben begaan. In de geregistreerde Drie-Zelf Kerk zijn gezichtsherkenningscamera’s verplicht. Hiermee kunnen autoriteiten niet alleen zien en horen wat er in de kerken gebeurt, maar controleren ze ook of kerken zich houden aan de wet die kinderen onder de achttien jaar verbiedt om naar de kerk te komen.

India
Door sterke nationalistische invloeden worden minderheden steeds minder geaccepteerd, een derde trend. Waar nationalistische regeringen aan de macht zijn, zoals in India, is de ruimte voor minderheden geringer. Bekend is daar de slogan: ”Een goede Indiër is hindoe.” Ben je geen hindoe, dan ben je geen goede Indiër.

Volgens bronnen van SDOK werden in India ongeveer driehonderd kerken in brand gestoken en 60.000 mensen van huis en haard verdreven.

Terwijl India afstevent op verkiezingen, later dit jaar, neemt het geweld tegen christenen toe. Partners van SDOK waarschuwen dat, wanneer de huidige hindoeïstische en nationalistische regering (BJP) herkozen wordt, de vervolging nog heviger zal worden en zich zal uitbreiden naar deelstaten waar nu nog een gematigde politieke agenda ten opzichte van minderheden van kracht is.
Twee factoren wijzen op de groeiende vijandigheid tegenover christenen. De eerste is het uitvaardigen van antibekeringswetten en de daaropvolgende arrestaties van christenen die hun geloof delen met mensen die God nog niet kennen.

De tweede is het etnische geweld in Manipur in het noordoosten van India, dat in mei uitbrak en daarna uitliep op religieuze vervolging. Indiase media schatten dat 175 mensen werden gedood. Volgens bronnen van SDOK werden ongeveer driehonderd kerken in brand gestoken en 60.000 mensen van huis en haard verdreven.

Getuigenissen
Wie deze trends op zich laat inwerken, zou kunnen verzuchten: "Het gaat maar door…” Inderdaad, vervolging zal er in deze wereld altijd zijn. Maar wat een geweldige boodschap van troost staat er in Mattheüs 5:10-12: Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid, want van hen is het Koninkrijk der hemelen. Zalig bent u als men u smaadt en vervolgt, en door te liegen allerlei kwaad tegen u spreekt, omwille van Mij. Verblijd en verheug u, want uw loon is groot in de hemelen, want zo hebben ze de profeten vervolgd die er voor u geweest zijn.
Verhalen van christenen uit landen waar hevige vervolging plaatsvindt, stromen dagelijks binnen bij SDOK. Ze zijn, ondanks de ernst ervan, echter niet deprimerend. Het zijn juist verhalen met krachtige getuigenissen van een God die leeft, ondanks de weerstand die christenen ondervinden.

Het aantal christenen wereldwijd groeit met 83.000 per dag. Dit zijn buitengewoon hoopvolle cijfers. God gaat door met Zijn werk.

Andere blik
Laten we dit jaar op een andere manier naar berichten over vervolging kijken. Er hoort namelijk een hoopvolle uitleg bij, die ik graag met u deel. Op basis van bezoeken aan de verschillende landen en van verhalen en onderzoeken is het mogelijk een lijst te maken van landen waar het christendom het sterkst groeit.
De volgende landen staan op nummer één, twee en drie: Nepal, China en het Arabisch schiereiland. Ondanks de toename van vervolging groeit het aantal christenen in China per jaar gemiddeld met 10 procent. Het aantal christenen wereldwijd groeit met 83.000 per dag. Dit zijn buitengewoon hoopvolle cijfers. God gaat door met Zijn werk.

Het christendom groeit het minst hard in landen in West-Europa en in Amerika, de plekken waar vrijheid is om te geloven en naar Gods Woord te leven. Steeds vaker hoor ik van onze vervolgde broeders en zusters dat ze ook bidden voor ons, westerse christenen. "Bij jullie is zoveel verleiding en welvaart dat die jullie zouden kunnen afhouden van het volgen van Christus en dat jullie zouden kunnen vergeten dat we hier op aarde maar voorbijgangers zijn.” We bidden voor de vervolgde broers en zussen én hebben hun gebed hard nodig. Zo mogen we elkaar opbouwen.

Honger naar Bijbel
Onlangs was ik in een land in het Midden-Oosten waar de vraag naar Gods Woord groot is. Een van de betrokkenen vertelde me dat gebed om bescherming enorm hard nodig is. Met gevaar voor eigen leven brengen christenen Bijbels bijvoorbeeld over de grenzen van Iran. Want, zo vertelde hij, als we de Bijbels niet brengen, komen mensen (omdat de honger naar Gods Woord zo groot is) ze zelf halen en dat brengt nog veel meer gevaar met zich mee.

We willen de verhalen over vervolging blijven delen, om anderen aan te moedigen tot het volgen van Christus. Zodat we samen naast onze vervolgde broeders en zusters staan.

André van Grol is directeur van SDOK.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson

Greg Laurie
Nieuws

Amerikaanse predikant stelt dat Iraanse aanval op Israël ‘vervulling was van Bijbelse profetie’

De Amerikaanse predikant en evangelist Greg Laurie zegt dat hij gelooft dat de Iraanse aanval op Israël vorige week een vervulling was van een Bijbelse profetie. Dat meldt CBN News. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gingen in heel Israël

Ds. W.A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp

De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij e

gamen
Video

Video: Dennis raakte verslaafd aan gamen toen zijn droom in duigen viel

Op de basisschool viel de droom van Dennis (23) in duigen. Vanwege een handicap kon hij geen vrachtwagenchauffeur worden, dus had Dennis geen zin in school. Hij ging liever gamen en gooide minimaal 16.000 euro weg. In een videoserie over verslavingen

Zie ik kom spoedig
Video

Openbaring 15: Zeven gouden schalen gevuld met de toorn van God

Het is tijd voor de laatste ronde. Johannes ziet zeven engelen tevoorschijn komen met zeven gouden schalen in hun hand. Deze zijn gevuld met de toorn van God. Het wordt heel heftig! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 29 van een 40-delige

Jeremia 29:11-12
Verdieping

Een hoopvol bericht van God terwijl je midden in de ellende zit

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisterenʼ - Jeremia 29:11-12. Je zul

Soedan
Nieuws

Soedan: Christelijke moeder verliest twee baby's in vluchtelingenkamp en wordt mishandeld

Ze verloor twee baby's en heeft te kampen met zwaar lichamelijk en geestelijk lijden doordat ze wordt mishandeld vanwege haar christelijke geloof. De 41-jarige Fatima Adam, moeder van vier kinderen, is een van de naar schatting 8 miljoen mensen in So

Meerartikelen

Pinksterfestival Onstwedde
Nieuws

Pinksterfestival in Onstwedde verwelkomt InSalvation, Matthijn Buwalda en Elly Zuiderveld

In het Pinksterweekend van 2024 wordt in Onstwedde, bij Stadskanaal, het Amazing Grace Festival gehouden. Dit kleinschalige festival trekt met name gezinnen aan die houden van het gemoedelijke karakter van het festival. Dit jaar treden bij Amazing Gr

TU
Nieuws

Theologische Universiteit Utrecht en Evangelische Theologische Faculteit, Leuven maken samen dubbele graad deeltijdstudenten mogelijk

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven (ETF Leuven), hebben een onderwijsprogramma ontwikkeld waarbij deeltijdstudenten op een flexibele manier een dubbele graad kunnen halen: de graad van Master

woestijn
Boekfragment

Iedere christen kan een geestelijke woestijnervaring gebruiken

Heb jij weleens een woestijnervaring gehad? Denk dan niet aan een reis door de Sahara of naar het Midden-Oosten. Het gaat om een woestijn in geestelijke zin. Met woestijnervaring wordt bedoeld dat je het gevoel hebt dat alles je uit handen geslagen i

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra

Oeganda
Nieuws

Moslim in Oeganda verdacht van moord op tot christendom bekeerde moeder

In Kamuli, een district in Oost-Oeganda, is de 50-jarige Sulaina Nabirye onder tragische omstandigheden overleden. Nabirye, die zich op 10 februari bekeerde tot het christendom, zou door haar eigen zoon zijn vergiftigd omdat ze weigerde terug te kere

Ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant wijst op de roeping die elke christen heeft: "Praat met anderen over God"

"Wij kunnen het Woord alleen maar tot het oor brengen. Dat doe ik hier in de kerk en dat is ons aller roeping in de samenleving. Dan ben je er niet om te preken, maar moeten we wel naar gelegenheden zoeken om met mensen over God te spreken. Soms dien

P. J. Vergunst
Verdieping

Oorlogen in naam van de godsdienst

Oorlogen en geruchten van oorlogen zijn tekenen van de tijd waarin wij leven, signalen van het laatste der dagen, van Christus Die bezig is om te komen. Te begrijpen is dat, als we zien dat de mens van de wetteloosheid en de afval deze tijd kenmerken