HVC Regiotour 2023: Ontmoet broeder Lee uit de hevig vervolgde kerk in Noord-Korea

Gesponsord3 november 2023 5 minuten Stichting HVC
Broeder Lee* uit Noord-Korea
Stichting HVC

Tussen 10 en 16 november organiseert Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen) de jaarlijkse HVC Regiotour om de verhalen van vervolgde christenen met zoveel mogelijk Nederlandse christenen te delen. Dit jaar krijgt u de kans om gastspreker en gelovige Lee* te ontmoeten die opgroeide in één van de meest gesloten landen ter wereld: Noord-Korea. Tijdens de tour zal hij zijn getuigenis delen. In aanloop naar de HVC Regiotour deelt de organisatie achtergronden over hoe het met christenen in Noord-Korea gesteld is.

Pyongyang, ooit het ‘Jeruzalem van het oosten’
Al jarenlang kent Noord-Korea hevige christenvervolging. Christenen in dit land moeten in het grootste geheim hun geloof belijden, anders volgt een werkkamp of de doodstraf. Hoe is dit zo gekomen? Hiervoor moeten we terug naar het begin van de 20e eeuw. Niet veel mensen weten dat er rond het jaar 1900 een grote opwekking was in Korea. Velen kwamen tot geloof en de kerken zaten vol. Pyongyang, nu de hoofdstad van het huidige Noord-Korea, werd zelfs het ‘Jeruzalem van het oosten’ genoemd!

In een van de christelijke gezinnen wordt in 1912 een kind geboren: Kim Il-sung. Nadat het land na de Tweede Wereldoorlog in tweeën wordt gesplitst, is Kim Il-sung de premier van het communistische Noord-Korea. In 1950 vallen de communisten het kapitalistische zuiden aan, dat onder leiding staat van Verenigde Staten. Het geweld van deze Koreaanse oorlog eindigt in 1953 met een staakt-het-vuren. Vrede? Dat is er tot op de dag van vandaag officieel nog steeds niet tussen Noord en Zuid-Korea.

In de jaren die volgen groeit er een bizarre vorm van persoonsverheerlijking rond Kim Il-sung. De ‘Grote Leider’ laat zich vereren alsof hij een god is. Zijn zoon Kim Jong-il en zijn kleinzoon Kim Jong-un nemen later dit gebruik van hem over, tot op de dag van vandaag.

Christenen vereren een levende God en niet een president. Dit maakt christenen tot staatsvijanden voor de communistische dictatuur. Al sinds 1948 worden alle niet-communistische invloeden uitgeschakeld. Kerken worden omgebouwd tot bibliotheek of zwembad, christenen worden hevig vervolgd.

Hongersnood 
Terug naar vandaag. De ruim vijfentwintig miljoen inwoners van het zeer gesloten land hebben het bijzonder moeilijk. De bevolking lijdt grote honger en elke misstap wordt zwaar bestraft. Dat betuigt ook de contactpersoon van HVC in Noord-Korea. “Er is honger, maar nog niet zo erg als de hongersnood in de jaren ‘90. Toen liep de hongersnood zo hoog op dat soms de mensen midden op straat dood neervielen. Naar schatting overleden toen twee tot drie miljoen Noord-Koreanen. Zo erg is de voedselschaarste op dit moment niet.

Mensen zijn inventiever geworden, proberen zelf voedsel te verbouwen en handel te drijven. Toch teistert honger nog steeds vele Noord-Koreanen. Dat is overigens niet de enige moeilijkheid van het wonen in dit land. Elke man moet tien jaar dienstplicht in het leger vervullen. Medische zorg is er nauwelijks. De elektriciteit en stromend water voorziening is erg onbetrouwbaar en je mag niet vrij reizen.

“Noord-Korea is een gevangenis zonder muren”


Straffen

Een contactpersoon van HVC, wiens naam vanwege veiligheidsredenen niet genoemd wordt, vertelt dat het controlesysteem van de Noord-Koreaanse overheid nog nijpender is dan de honger en het gebrek aan voorzieningen. “Christenen in Noord-Korea moeten niet alleen op hun hoede zijn voor de overheid, ook buren, dorpsgenoten en familieleden kunnen hen zomaar aangeven bij de politie. Veel Noord-Koreanen zijn gehersenspoeld, christenen worden afgeschilderd als spionnen, verkrachters en moordenaars. Heb je een Bijbel in je bezit, dan loop je het risico op een jarenlange werkstraf en marteling in een concentratiekamp. Velen overleven dit niet. Anderen krijgen direct de doodstraf.

Dit maakt Noord-Korea tot een gevangenis zonder muren. Elke inwoner krijgt in het geheim drie namen door van mensen die hij of zij moet bespioneren. Tijdens wekelijkse ‘meetings’ wordt gevraagd wat je zelf verkeerd hebt gedaan en vervolgens moet je kritiek geven op anderen die in de meeting aanwezig zijn. Als je zwijgt en er blijkt dat je wel iets had kunnen melden, dan word jij verdacht van een gebrek aan loyaliteit aan het regime. Want het is immers ieders taak om de ander ‘ideologisch zuiver’ te houden. Het kan grote gevolgen voor jou en je familie hebben, als je hier niet aan meewerkt.”

HVC’s contactpersoon vertelt meer over de straffen die Noord-Koreaanse christenen riskeren. “Afhankelijk van wat je fout gedaan hebt, kun je - vaak met je familie - verbannen worden naar de bergen, in een strafkamp of gevangenis belanden of worden geëxecuteerd. Kritiek hebben op de leider wordt als een zwaar vergrijp gezien, net als een Bijbel bezitten of een kerkdienst bijwonen. Arrestaties vinden vaak ‘s nachts plaats. Mensen verdwijnen gewoon. Dit voedt de angst.”

“We weten dat de kerk in Noord-Korea groeit”


De kerk groeit in Noord-Korea

Toch is er ook goed nieuws. Vluchtelingen uit Noord-Korea vertellen dat er nog steeds christenen in het land zijn en dat de kerk zelfs groeit. Het Evangelie wordt onder Noord-Koreanen niet alleen in het land zelf verspreid, maar ook aan gevluchte Noord-Koreanen in buurlanden. Dat beaamt HVC’s contactpersoon ook. “We weten dat ze er zijn! We weten ook dat de kerk in Noord-Korea groeit omdat er nog steeds geëvangeliseerd wordt. Er bestaan nog kerken die ondergronds gingen toen in 1946 de Koreaanse Arbeiderspartij aan de macht kwam. We weten dat er veel christenen als straf dwangarbeid doen in kampen en afgelegen berggebieden.”

“Ze horen over een God van Liefde en Hoop. Wat een radicaal andere boodschap!”
Volgens de contactpersoon zijn gevluchte Noord-Koreanen ontvankelijk voor het geloof.  “Kim Il-sung, de eerste leider van het communistische Noord-Korea, komt oorspronkelijk uit een christelijk gezin. Toen hij zag dat in Oostbloklanden verscheidene communistische leiders aan de kant geschoven werden, vormde hij een sterke persoonlijkheidscultus om dit in Noord-Korea te voorkomen. De cultus rondom de Kimdynastie heeft christelijke ondertonen: de meetings in Noord-Korea lijken op kerkdiensten. Ze hebben ook ‘heilige’ geschriften en de mensen zingen liederen op de wijs van oude christelijke gezangen. Als ze kennis maken met het christendom voelt het frame vertrouwd, maar nu horen ze over een God van Liefde en Hoop. Wat een radicaal andere boodschap!”

Persoonlijke ontmoeting met een Noord-Koreaanse christen
De hoofdgast van de komende HVC Regiotour slaagde erin het land te ontvluchten. In zijn jeugd hoorde ‘broeder Lee’ niets over Jezus Christus. Nu deelt hij het geloof met andere Noord-Koreaanse vluchtelingen en leidt hij een gemeente als voorganger. Broeder Lee deelt zijn indrukwekkende verhaal op 5 locaties door heel Nederland, waarbij de aanwezigen de gelegenheid krijgen persoonlijk vragen aan hem te stellen. Een woordvoerder van HVC: “De verhalen van Gods aanwezigheid in het lijden zijn een grote bemoediging. Kom naar de Regiotour en het geloofsgetuigenis van broeder Lee uit zijn eigen mond!”

Praatmee

Beluister onze podcast

#331 Patrick & Jeffrey over Eppo Bruins, Christenen voor Israël en Tom de Wal
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

M. Bal
Nieuws

Nieuwe dominee voor GerGem Terwolde-De Vecht: J. Janse

Kandidaat J. Janse uit Vierhouten heeft het beroep aangenomen dat door de gereformeerde gemeente Terwolde-De Vecht op hem was uitgebracht. In totaal ontving hij dertien beroepen, meldt GerGeminfo.nl. Janse werd in 2020 aangenomen als student aan de T

Ds. A.C. Borsje
Video

Ds. Borsje kreeg een email van een man die een bijzondere tekst op een grafsteen zag staan

"'Beste dominee, afgelopen week liepen we op een begraafplaats hier ergens in de buurt. Ik liep een beetje rond en zag een grafsteen met daarop de tekst: 'En het geschiedde dat de bedelaar stierf’. Deze tekst bleef maar in mijn hoofd ronddwalen. Waar

Donald Trump
Nieuws

Donald Trump stelt dat christendom in Amerika 'vernietigd' wordt als Biden opnieuw president wordt

Voormalig president Donald Trump heeft tijdens een bijeenkomst opgemerkt dat het christendom in Amerika in gevaar zal komen als Joe Biden opnieuw de presidentsverkiezingen wint. Dat meldt The Christian Post. Trump stelde zelfs dat het christendom in

Public Domain/Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg
Nieuws

Archeologen ontdekken zeldzame papyrustekst over Jezus' jeugd

Archeologen hebben in een universiteitsbibliotheek in Duitsland een oude papyrus gevonden waarop de naam 'Jezus' te lezen is. Dat meldt The Christian Post. Deze papyrus, afkomstig uit Egypte, wordt beschouwd als het oudste bewaard gebleven fragment v

ds. M. Baan
God

Ds. Baan: 'Afscheiden van de hervormde kerk heeft geen zin'

'Ik ben belijdend lid van een van de afgescheiden kerken. Ik geloof dat de afgescheiden kerken de plicht hebben zich weer aan te sluiten bij de Hervormde Kerk zodra dit kan zonder principes aan de kant te hoeven zetten of af te wijken van de belijden

embryokweek
Verdieping

Ingrijpen in DNA van embryo's: hoe ver kun je gaan?

Is de techniek waarmee DNA van embryo’s aangepast kan worden veilig in de handen van mensen? Het kweken van menselijke embryo’s is een voorwaarde om deze techniek in gang te zetten. Daarom moet daar over gesproken worden. Stel: het is 2050 en er is e

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag podcast over Eppo Bruins, Christenen voor Israël en Tom de Wal

Redacteur Patrick Simons legt uit waarom Christenen voor Israël boos is op het dagblad Trouw. Presentator Jeffrey Schipper merkt op dat het ministerschap van voormalig CU-Kamerlid Eppo Bruins veel losmaakt. En tv-persoonlijkheid Johan Derksen windt z

Ds. P. L. R. van der Spoel
Nieuws

Ds. Van der Spoel aanvaardt beroep hervormd Harderwijk

De hervormde gemeente in Harderwijk verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. P. L. R. van der Spoel (foto) heeft het beroep als deeltijdpredikant (60 procent) aanvaard. Hij combineert het predikantschap met zijn bediening als gevangenispredikant te Sitta

Meerartikelen

Zie ik kom spoedig
Video

Video: hoe Openbaring 19 de terugkomst van Jezus beschrijft

Het wordt zeven keer beloofd in Openbaring en in Openbaring 19:11-21 gaat het gebeuren. Jezus komt samen met miljoenen engelen en Zijn heiligen terug naar de Olijfberg en al Zijn vijanden worden verslagen. Maak in onderstaande video tijd voor aflever

Ron van der Spoel
Video

Ron van der Spoel over de eerste vraag die God ooit aan de mens stelde

'Waar ben je?', het is een vraag die we vast allemaal wel eens hebben gekregen. Het was ook de eerste vraag die God aan de mens stelde na de zondeval. In Genesis 3 lezen we hoe God Adam en Eva opzoekt nadat ze van de verboden vrucht gegeten hebben en

Statenvertaling
Nieuws

NBG lanceert Statenvertaling-website

De Statenvertaling is sinds 1637 een hoeksteen van het christendom in Nederland. Ook al zijn er inmiddels zo'n twintig Nederlandse Bijbelvertalingen, tot op de dag van vandaag wordt de Statenvertaling in verschillende kerken gebruikt. Om die kerken e

Urk
Positief nieuws

Indrukwekkende beelden: massale samenzang op haven van Urk

Urk is misschien wel het meest bekende christelijke dorp van Nederland. Regelmatig laten Urkers dan ook zien hoe bijzonder en mooi het christelijke geloof kan zijn. Zondagavond was weer zo'n moment. Alsof het hele dorp was leeggestroomd, zó druk was

Drs. Ernst Leeftink
Opinie

Frame behoudende CGK-dominees is in strijd met belangrijk Bijbels principe

Je ziet het de laatste jaren steeds vaker: behoudende CGK-dominees roepen anderen in hun kerk op om zich strikt vast te houden aan synodale besluiten. Dat je in 'het aloude presbyteriaal-synodale stelsel' per definitie strikt gebonden bent aan genome

prof. dr. Willem Ouweneel
Boekfragment

Toekomstige terugkeer Joden naar het 'Beloofde land' is geen sprookje

Er  bestaat een nauwe koppeling tussen de ‘terugkeer’ (bekering) tot God en de ‘terugkeer’ naar het 'Beloofde land'. In Deuteronomium 30 worden die twee zaken dan ook in één adem genoemd en met dezelfde termen aangeduid. Deze passage is slechts zeer

Stoffer
Nieuws

Chris Stoffer op partijcongres: "Niet Geert Wilders maar God doet de zon opgaan"

“De verkiezingen voor de Tweede Kamer in november zorgden voor een van de grootste politieke aardverschuivingen in onze historie.” Dat stelde SGP-leider Chris Stoffer zaterdag op het jaarlijkse partijcongres dat gehouden werd in Nieuwegein. Het was d

pkn-synode
Nieuws

PKN-synode besluit: hbo-theoloog kan officieel dominee worden

Een hbo-theoloog kan voortaan volledig ‘dienaar des Woords’ worden in de Protestantse Kerk van Nederland (PKN). Daartoe besloot de synode vrijdag. Het veelbesproken voorstel kreeg een meerderheid van stemmen. Daardoor is het voortaan mogelijk om met

Mona Keijzer
Nieuws

Beoogd minister Mona Keijzer getuigt van haar "Maker" in de Tweede Kamer

Mona Keijzer, de beoogd minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft deze week tijdens haar zogeheten hoorzitting in de Tweede Kamer getuigt van haar geloof in God. De politica van de BoerBurgerBeweging (BBB) sprak in haar bijdrage o

Ds. M. Klaassen
Video

Dr. Klaassen schetst drie typen christenen waar we ons in kunnen herkennen

Dr. M. Klaassen behandelde onlangs in een preek drie denkbeeldige personen die in dezelfde gemeente zitten en alledrie hetzelfde missen: de doorwerking van Gods Geest in hun leven en ziel én in het gemeenteleven. De eerste denkbeeldige persoon, die d

Cvandaag podcast
Podcast

Ergernis van de week: zure reacties op biddende voetballers

"Kom op, mensen. Soms kun je ook gewoon iets mooi vinden zonder er direct weer allerlei kanttekeningen en kritische noten bij te plaatsen", stelt Cvandaag-redacteur Patrick Simons naar aanleiding van kritische reacties op het bericht 'Voetballers Ned

ChristenDOM?
Video

Is het christendom een westers verzinsel? Bekijk de video

'Is het christendom een westers verzinsel?', die vraag staat centraal in een nieuwe video van het christelijke YouTube-kanaal ChristenDOM?. Op dit kanaal gaan christelijke jongeren middels uitlegvideo's in op allerlei geloofsthema's die een rol spele