HVC Regiotour 2023: Ontmoet broeder Lee uit de hevig vervolgde kerk in Noord-Korea

Gesponsord3 november 2023 5 minuten Stichting HVC
Broeder Lee* uit Noord-Korea
Stichting HVC

Tussen 10 en 16 november organiseert Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen) de jaarlijkse HVC Regiotour om de verhalen van vervolgde christenen met zoveel mogelijk Nederlandse christenen te delen. Dit jaar krijgt u de kans om gastspreker en gelovige Lee* te ontmoeten die opgroeide in één van de meest gesloten landen ter wereld: Noord-Korea. Tijdens de tour zal hij zijn getuigenis delen. In aanloop naar de HVC Regiotour deelt de organisatie achtergronden over hoe het met christenen in Noord-Korea gesteld is.

Pyongyang, ooit het ‘Jeruzalem van het oosten’
Al jarenlang kent Noord-Korea hevige christenvervolging. Christenen in dit land moeten in het grootste geheim hun geloof belijden, anders volgt een werkkamp of de doodstraf. Hoe is dit zo gekomen? Hiervoor moeten we terug naar het begin van de 20e eeuw. Niet veel mensen weten dat er rond het jaar 1900 een grote opwekking was in Korea. Velen kwamen tot geloof en de kerken zaten vol. Pyongyang, nu de hoofdstad van het huidige Noord-Korea, werd zelfs het ‘Jeruzalem van het oosten’ genoemd!

In een van de christelijke gezinnen wordt in 1912 een kind geboren: Kim Il-sung. Nadat het land na de Tweede Wereldoorlog in tweeën wordt gesplitst, is Kim Il-sung de premier van het communistische Noord-Korea. In 1950 vallen de communisten het kapitalistische zuiden aan, dat onder leiding staat van Verenigde Staten. Het geweld van deze Koreaanse oorlog eindigt in 1953 met een staakt-het-vuren. Vrede? Dat is er tot op de dag van vandaag officieel nog steeds niet tussen Noord en Zuid-Korea.

In de jaren die volgen groeit er een bizarre vorm van persoonsverheerlijking rond Kim Il-sung. De ‘Grote Leider’ laat zich vereren alsof hij een god is. Zijn zoon Kim Jong-il en zijn kleinzoon Kim Jong-un nemen later dit gebruik van hem over, tot op de dag van vandaag.

Christenen vereren een levende God en niet een president. Dit maakt christenen tot staatsvijanden voor de communistische dictatuur. Al sinds 1948 worden alle niet-communistische invloeden uitgeschakeld. Kerken worden omgebouwd tot bibliotheek of zwembad, christenen worden hevig vervolgd.

Hongersnood 
Terug naar vandaag. De ruim vijfentwintig miljoen inwoners van het zeer gesloten land hebben het bijzonder moeilijk. De bevolking lijdt grote honger en elke misstap wordt zwaar bestraft. Dat betuigt ook de contactpersoon van HVC in Noord-Korea. “Er is honger, maar nog niet zo erg als de hongersnood in de jaren ‘90. Toen liep de hongersnood zo hoog op dat soms de mensen midden op straat dood neervielen. Naar schatting overleden toen twee tot drie miljoen Noord-Koreanen. Zo erg is de voedselschaarste op dit moment niet.

Mensen zijn inventiever geworden, proberen zelf voedsel te verbouwen en handel te drijven. Toch teistert honger nog steeds vele Noord-Koreanen. Dat is overigens niet de enige moeilijkheid van het wonen in dit land. Elke man moet tien jaar dienstplicht in het leger vervullen. Medische zorg is er nauwelijks. De elektriciteit en stromend water voorziening is erg onbetrouwbaar en je mag niet vrij reizen.

“Noord-Korea is een gevangenis zonder muren”


Straffen

Een contactpersoon van HVC, wiens naam vanwege veiligheidsredenen niet genoemd wordt, vertelt dat het controlesysteem van de Noord-Koreaanse overheid nog nijpender is dan de honger en het gebrek aan voorzieningen. “Christenen in Noord-Korea moeten niet alleen op hun hoede zijn voor de overheid, ook buren, dorpsgenoten en familieleden kunnen hen zomaar aangeven bij de politie. Veel Noord-Koreanen zijn gehersenspoeld, christenen worden afgeschilderd als spionnen, verkrachters en moordenaars. Heb je een Bijbel in je bezit, dan loop je het risico op een jarenlange werkstraf en marteling in een concentratiekamp. Velen overleven dit niet. Anderen krijgen direct de doodstraf.

Dit maakt Noord-Korea tot een gevangenis zonder muren. Elke inwoner krijgt in het geheim drie namen door van mensen die hij of zij moet bespioneren. Tijdens wekelijkse ‘meetings’ wordt gevraagd wat je zelf verkeerd hebt gedaan en vervolgens moet je kritiek geven op anderen die in de meeting aanwezig zijn. Als je zwijgt en er blijkt dat je wel iets had kunnen melden, dan word jij verdacht van een gebrek aan loyaliteit aan het regime. Want het is immers ieders taak om de ander ‘ideologisch zuiver’ te houden. Het kan grote gevolgen voor jou en je familie hebben, als je hier niet aan meewerkt.”

HVC’s contactpersoon vertelt meer over de straffen die Noord-Koreaanse christenen riskeren. “Afhankelijk van wat je fout gedaan hebt, kun je - vaak met je familie - verbannen worden naar de bergen, in een strafkamp of gevangenis belanden of worden geëxecuteerd. Kritiek hebben op de leider wordt als een zwaar vergrijp gezien, net als een Bijbel bezitten of een kerkdienst bijwonen. Arrestaties vinden vaak ‘s nachts plaats. Mensen verdwijnen gewoon. Dit voedt de angst.”

“We weten dat de kerk in Noord-Korea groeit”


De kerk groeit in Noord-Korea

Toch is er ook goed nieuws. Vluchtelingen uit Noord-Korea vertellen dat er nog steeds christenen in het land zijn en dat de kerk zelfs groeit. Het Evangelie wordt onder Noord-Koreanen niet alleen in het land zelf verspreid, maar ook aan gevluchte Noord-Koreanen in buurlanden. Dat beaamt HVC’s contactpersoon ook. “We weten dat ze er zijn! We weten ook dat de kerk in Noord-Korea groeit omdat er nog steeds geëvangeliseerd wordt. Er bestaan nog kerken die ondergronds gingen toen in 1946 de Koreaanse Arbeiderspartij aan de macht kwam. We weten dat er veel christenen als straf dwangarbeid doen in kampen en afgelegen berggebieden.”

“Ze horen over een God van Liefde en Hoop. Wat een radicaal andere boodschap!”
Volgens de contactpersoon zijn gevluchte Noord-Koreanen ontvankelijk voor het geloof.  “Kim Il-sung, de eerste leider van het communistische Noord-Korea, komt oorspronkelijk uit een christelijk gezin. Toen hij zag dat in Oostbloklanden verscheidene communistische leiders aan de kant geschoven werden, vormde hij een sterke persoonlijkheidscultus om dit in Noord-Korea te voorkomen. De cultus rondom de Kimdynastie heeft christelijke ondertonen: de meetings in Noord-Korea lijken op kerkdiensten. Ze hebben ook ‘heilige’ geschriften en de mensen zingen liederen op de wijs van oude christelijke gezangen. Als ze kennis maken met het christendom voelt het frame vertrouwd, maar nu horen ze over een God van Liefde en Hoop. Wat een radicaal andere boodschap!”

Persoonlijke ontmoeting met een Noord-Koreaanse christen
De hoofdgast van de komende HVC Regiotour slaagde erin het land te ontvluchten. In zijn jeugd hoorde ‘broeder Lee’ niets over Jezus Christus. Nu deelt hij het geloof met andere Noord-Koreaanse vluchtelingen en leidt hij een gemeente als voorganger. Broeder Lee deelt zijn indrukwekkende verhaal op 5 locaties door heel Nederland, waarbij de aanwezigen de gelegenheid krijgen persoonlijk vragen aan hem te stellen. Een woordvoerder van HVC: “De verhalen van Gods aanwezigheid in het lijden zijn een grote bemoediging. Kom naar de Regiotour en het geloofsgetuigenis van broeder Lee uit zijn eigen mond!”

Praatmee

Beluister onze podcast

#306 Jeffrey, Tabitha en Matthijs over geld verdienen in christelijk Nederland
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Statenvertaling
Nieuws

GBS terughoudend met aanpassen Statenvertaling: 'Overgrote deel blijft onveranderd'

Een projectgroep houdt zich namens de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) bezig met het moderniseren van de Statenvertaling, omdat 'sommige woorden in onbruik zijn geraakt'. In een update maakt de GBS duidelijk dat 'het overgrote deel van de tekst ge

Poetin en Kirill
Nieuws

Russisch-Orthodoxe Kerk steunt uitspraak Hooggerechtshof over 'extremistische LHBTI'ers'

Het Russische Hooggerechtshof verklaarde de LHBTI-beweging onlangs als ‘extremistisch’, nadat het Russisch ministerie van Justitie vorige week opriep om de beweging in Rusland te verbieden. Verscheidene internationale organisaties, waaronder Amnesty

Bijbel
Nieuws

Bijna een kwart van de Britse jongeren staat open voor een verbod op de Bijbel

Volgens een opiniepeiling zou bijna een kwart van de Britse jongeren openstaan voor een verbod op de Bijbel. Dat meldt Christian Today. Volgens de ondervraagde jongeren zouden boeken die ‘haatzaaiende taal’ bevatten verboden moeten worden. Daar schar

André Nieuwkoop
Video

Luister naar deze koraalbewerking over Psalm 121 van André Nieuwkoop

Organist André Nieuwkoop is zonder twijfel een begenadigd organist. Vorig jaar december liet hij in de Grote Kerk van Dordrecht op prachtige wijze een koraalbewerking over Psalm 121 horen. Aansluitend speelde de organist, in het dagelijks leven actie

Jezus
Nieuws

Wereldberoemde Jezus-film verschijnt in 2025 ook in animatievorm

De bekende film ‘Jesus’ gaat een nieuw tijdperk in. De film die een inkijkje biedt in het leven en de bediening van Jezus, verschijnt in 2025 ook in animatievorm. Dat meldt CBN News. ‘Jesus' verscheen in 1979 en werd sindsdien door miljarden mensen b

Marawi
Nieuws

Islamitische terreurgroep pleegt bomaanslag op Filipijnse kerk: vier doden en tientallen gewonden

Bij een bomaanslag tijdens op een Filipijnse kerk in de stad Marawi zijn afgelopen zondag vier christenen om het leven gekomen. De islamitische terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. Naast de doden raakten er ook tientallen christenen gewond.  De

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

God kijkt naar ons verdriet met de ogen van Jezus

Moeite en verdriet, het gaat niemand voorbij. De Bijbel vertelt ons dat van al dat leed, al die moeite en verdriet, God ooggetuige is. Hij ziet het. Hem ontgaat niets. Groot maar ook klein verdriet. Hij ziet de man die wanhopig is na het verlies van

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen verbaast zich over korte rokjes refoleerlingen: "Alsjeblieft, trek een broek aan"

"Ik woon vlakbij een grote reformatorische school en ik zie bijna dagelijks jonge meiden voorbijkomen. Soms met zulke rokjes en dunne panty's eronder, dat ik denk: 'Alsjeblieft, trek een broek aan'", merkte ds. M. Klaassen onlangs op in een preek. De

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom je identiteit niet door anderen bepaald wordt

"Er zijn heel wat mensen die hun heel leven hebben geleefd naar het beeld van de ander. Ze zijn er nooit aan toegekomen om zichzelf te zijn. David ontdekte dat zijn identiteit niet bepaald wordt door de mening van andere mensen, noch door omstandighe

Arjanne Holsappel
Column

Ik ben zeer bezorgd over het huidige christendom

150 jaar na Christus werd er een brief geschreven over christenen. Waar kon je hen aan herkennen? Waarin waren zij anders? “De christenen onderscheiden zich door taal en kledij. Ze gebruiken een afwijkend dialect en leven een uitzonderlijk leven. Hun

PKN-synode
Verdieping

Een uitgebreide terugblik op de generale synode van de PKN

In de vergadering van de generale synode (PKN) op 17 en 18 november in Lunteren stonden Israël en het huwelijk op de agenda. Daarnaast sprak de synode over de opleidingseisen van de dienaren van het Woord. Moet iedere voorganger, predikant én pastor,

gegijzelde Israëli's
Nieuws

Christenen voor Israël vraagt met stille tocht aandacht voor gegijzelde Israëli's

'Op donderdag 7 december om 10.30 uur organiseren we een stille tocht in Den Haag, om aandacht te vragen voor de gegijzelde Israëli's die door Hamas vastgehouden worden in Gaza. We roepen u op om ook te komen!', meldt Christenen voor Israël. Christen

Vrede op aarde
Nieuws

NBG-adventsleesplan 2023: 'Vrede op aarde'

"Vrede op aarde - drie woorden uit het kerstverhaal die veel mensen kennen. Maar wat kun je ermee als vrede ver te zoeken is? Toch is dit de titel van ons digitale leesplan voor advent, de periode die op 3 december is begonnen", zegt Anne-Mareike Sch

Kirgizie
Nieuws

Kirgizië wil rol van kerken ver terugdringen

Kirgizië wil strengere voorwaarden opleggen bij de erkenning van kerken en christelijke organisaties. De bevolking heeft tot 9 december inspraak op een plan dat het aanvragen van een vergunning ernstig bemoeilijkt. Daarna buigt het Kirgizische parlem

Jan van den Bosch
Nieuws

Jan van den Bosch wil succesvol zijn in het helpen van anderen

Wanneer topondernemer Jan van den Bosch gevraagd wordt naar zijn definitie van succesvol zijn dan ontleend hij de betekenis daarvan aan de mate waarin hij anderen kan helpen. Zo heef Jan een Oekraïense vlag in zijn tuin hangen. Toen daar de oorlog ui

Jack Mac Donald
Interview

Jack Mac Donald wil mensen naar de kerk helpen via WhatsApp: “Drempel ligt vaak hoog"

Onlangs lanceerde Jack Mac Donald ‘OnlineChurch.’ Dit is een digitale community waar christenen via Whatsapp kunnen aansluiten. In de community worden allerlei geloofszaken gedeeld en bemoedigen mensen elkaar om vol te houden. Dit om ieders vuur voor

Ella van den Brandhof & Remmelt Meijer
Boekfragment

Hoe is je kerkgebouw een toegankelijke plek voor buitenstaanders?

In het eerste deel van ons boek Herkerken schreven we over de boodschap van de lege gebouwen, een hartenkreet van de Tsjechische theoloog en priester Tomáš Halík. De lege gebouwen in coronatijd noemde hij een symbool voor de leegte in de kerken waar

Jacobs en Oudkerk
Column

Dagboek van een opperrabbijn: Betekenisvolle kleinigheidjes

Het is inmiddels maandagochtend vijf uur in de vroegte en ik haast me om dit dagboek, dat ik gisteren had moeten inleveren, alsnog uit mijn digitale vulpen te laten verschijnen. Ik duik hiervoor mijn kalender in om te kijken waar ik de afgelopen dage

Prof. dr. Marc de Vries
Nieuws

Prof. Marc de Vries wordt Eerste Kamerlid voor SGP

Prof. dr. Marc de Vries volgt mr. Diederik van Dijk op als Eerste Kamerlid voor de SGP. Van Dijk wordt op woensdag 6 december geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer en De Vries op dinsdag 12 december als lid van de Eerste Kamer. De Vries is hoogle

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant gelooft dat geaborteerde kinderen in de hemel zijn

Ds. J. Koppelaar gelooft vurig dat geaborteerde kinderen in de hemel zijn. Dat stelde de hersteld hervormde predikant onlangs in een themapreek waarin het ging over de Week van het Leven. Koppelaar maakte daarbij kenbaar dat God je zomaar kan inschak