Voor Mordechai is het duidelijk: Jesjoea is de Messias van Israël

Levensverhaal15 februari 2024 Jacqueline Looman, Israël en de Bijbel
Mordechai

Mordechai Klimer is een Israëliër met familiewortels in Roemenië. Op 14 mei 1948 varen zijn ouders van Cyprus naar Israël. Al de volgende dag moet zijn vader meehelpen om zijn nieuwe thuisland te verdedigen tegen de Arabieren. Zonder legerervaring en hij spreekt dan nog geen woord Hebreeuws.

Na 1948 begint de opbouw van het land en Mordechai’s ouders werken keihard mee in de kibboets. Hierdoor wordt Mordechai vooral opgevoed door zijn streng-religieuze opa en oma. Beiden zijn Holocaustoverlevenden. Van christenen moeten ze niets hebben. In de kampen hebben ze te vaak gezien hoe de ‘christelijke’ nazi’s op zondag na hun kerkbezoek de meest gruwelijke dingen deden. De Sjoah drukt een stempel op Mordechai’s leven. Hij groeit op tussen mensen met getatoeëerde nummers op hun arm.

Roemenië en de Joden
Voor de oorlog heeft Roemenië nog een grote Joodse gemeenschap. Volgens een rapport uit 2004 zijn vooral de Roemeense autoriteiten verantwoordelijk geweest voor de planning en uitvoering van de moord op bijna 300.000 Joden. De meeste Roemeense overlevenden zijn na de Sjoah naar Israël geëmigreerd, en nu wonen er nog maar een paar duizend Joden in het land. Klinkt in de jaren ’30 nog het Jiddisch in bijna elke straat, vandaag moet je de Jiddischsprekende Jood zoeken.

Antisemitisme
Mordechai’s opa is voor de oorlog officier in het Roemeense leger. Hij is een religieuze en trotse Jood, die weigert om zijn naam, Ben-Zion, te veranderen. De nazi’s pakken hem dan ook vrij snel op en zetten hem op transport. In zijn trein worden 3000 Joden gepropt en bij aankomst blijken maar 9 van hen de tocht te hebben overleefd! Mordechai’s opa is een van hen. Uiteindelijk komt hij terecht in Bergen-Belsen. Na zijn ontsnapping uit het kamp sluit hij zich aan bij de Russische partizanen. Mordechai: “Mijn opa heeft geleden onder de Roemenen en de nazi’s, maar ook onder de Russen. Ze waren wreed en zeer antisemitisch. Opa vocht met hen mee tegen de nazi’s, maar moest als Jood wel achteraan staan in de rij voor de keuken. Bij gevaarlijke missies zetten de Russen wel altijd de Joden vooraan in de linies!”

Oma overleeft Auschwitz, maar wantrouwt vanaf die dag alle christenen.

Een soortgelijke ervaring heeft ook oma Klimer. De verstandhouding met haar christelijke buren is altijd redelijk goed. Tot aan die dag dat zij door haar buurman wordt aangevallen en uitgemaakt voor ‘moordenaar van onze God’. Mordechai's moeder ziet hoe oma vervolgens wordt afgevoerd door de nazi’s. Oma overleeft Auschwitz, maar wantrouwt vanaf die dag alle christenen.

Immigratieschepen
In 1944 verlaten de ouders van Mordechai, afzonderlijk van elkaar, Roemenië per zogeheten Betar-schip. Omdat het Brits bestuur een maximum van een paar duizend immigranten per jaar heeft ingesteld, organiseert Betar ‘illegale’ immigraties naar Palestina. Men schat dat zo’n 17.000 Joden, maar volgens anderen zelfs 40.000, per boot naar Palestina zijn overgebracht. De latere premier van Israël, Menachem Begin, heeft een zeer belangrijke rol gehad in de Betar-beweging.

Als het schip van Mordechai’s ouders aanmeert in Haifa, wordt het door de Britten linea recta teruggestuurd naar een detentiekamp op Cyprus. Daar ontmoeten de ouders elkaar en trouwen ze ook. Dan wordt het 14 mei 1948 … eindelijk mogen ze overvaren naar Israël. Al de volgende dag moet vader Klimer meevechten om de jonge Joodse staat te beschermen tegen de Arabieren.

Een logische stap
Mordechai’s keuze voor een carrière in het Israëlische leger is een logisch gevolg van zijn opvoeding. Wees sterk en dien je land, is het motto van opa Klimer. Na 22 jaar als commandant in de IDF te hebben gediend, gaat Mordechai min of meer met pensioen. In Israël mag dat na een dienstperiode van ten minste twintig jaar. Op zijn veertigste wordt hij directeur van een kostschool. In die periode brengt het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een grote immigratiegolf teweeg. Het is niet ongewoon dat Russische Joden hun kinderen alvast vooruitsturen naar Israël. Zij worden onder andere opgevangen op kostscholen, waar ze onderwijs krijgen over land, volk en het jodendom. Mordechai is erg begaan met deze jonge immigranten.

Na drie doorwoelde nachten breekt gelukkig de ochtend aan waarop hij uitgerust wakker wordt. Met een lied in zijn hart en de sterke wens om meer te leren over de Messias en om de Bijbel te lezen.

Volg Mij
In 1995 wordt hij door de Israëlische overheid gevraagd om in Siberië en het Russische Verre Oosten Joden te begeleiden bij hun emigratie naar Israël. Zo belandt hij in Siberië, alleen, uit zijn vertrouwde Israëlische omgeving en de Russische taal nauwelijks machtig. Na drie maanden wil hij nog maar één ding: weg! Dan gebeurt er iets wat zijn leven totaal op zijn kop zet. Drie nachten lang hoort hij een duidelijke stem: Volg Mij! Hoezo volgen? Een orthodoxe Jood volgt helemaal niemand, alleen God. Na drie doorwoelde nachten breekt gelukkig de ochtend aan waarop hij uitgerust wakker wordt. Met een lied in zijn hart en de sterke wens om meer te leren over de Messias en om de Bijbel te lezen.

Dat verlangen is zo groot dat hij zelfs terugvliegt naar Jeruzalem om daar een complete Bijbel te kopen. “In een maand lees ik tien keer het Nieuwe Testament. Het is zo Joods! Hoe kan dit boek verschrikkelijk zijn voor ons?” Daarna leest Mordechai ook weer de Tenach en herkent daarin overal de Messias. Het aantal Messiaanse profetieën met hun vervulling in de Heere Jezus is overweldigend. Voor Mordechai is het duidelijk: Jesjoea is de Messias van Israël.

“En dat is wat telt”, aldus Mordechai, “dat Joodse mensen Jesjoea, de Messias van Israël vinden!”

Weer thuis
Eenmaal terug in Israël kunt u zich voorstellen hoe de reactie van zijn ouders is geweest. Hun zoon is nu een christen! Maar Mordechai’s getuigenis en Joodse leefwijze zorgen ervoor dat ze hun ideeën over christenen enigszins bijstellen. Voor Mordechai is het belangrijk om een manier te vinden om in Israël de Messias te verkondigen, zonder problemen te veroorzaken. Hij vindt dat de Israëli’s gewezen moeten worden op het Joodse karakter van het evangelie en van het Nieuwe Testament. Ook zet hij zich in om de relatie tussen Joden en christenen te verbeteren. Dat heeft in 2002 geresulteerd in de oprichting van Sabra. Dit is een hulpverlenende instelling die actief is in verschillende landen, maar op dit moment vooral in Noord-Israël met de opvang van nieuwe immigranten, de zorg voor Holocaustoverlevenden en andere hulpbehoevenden.

Met Sabra wil Mordechai bruggen bouwen tussen Messiasbelijdende Joden en gelovigen uit de heidenen. Vooral de eenheid in Christus benadrukken! Daarnaast begeleidt hij ook Joden die naar Israël willen emigreren en geeft hij onderwijs aan Joden aangaande hun Joodse wortels.

Het gaat om Israëls Messias
Mordechai probeert op een laagdrempelige en ontspannen manier Joodse mensen met God en de Messias bekend te maken. Elke week houdt hij sabbatsdiensten voor onder andere de nieuwe immigranten. Vanuit de Bijbel, Tenach en Nieuw Testament, geeft hij onderwijs over de Messias. Hij kent, gezien zijn orthodoxe achtergrond, de gevoeligheden en alle vooroordelen over het Nieuwe Testament. Uit de groep komen af en toe Joodse mensen tot geloof. “En dat is wat telt”, aldus Mordechai, “dat Joodse mensen Jesjoea, de Messias van Israël vinden!”

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. W.A. Zondag
Video

Ds. Zondag vertelt over deelname organiste aan heilig avondmaal: "Ze kon het niet bevatten"

"Ik moet denken aan die organiste uit Woerden: tante Mijntje. Samen met haar heb ik nog psalmen gezongen bij het orgel. Dan probeerden we samen de Heere te ontmoeten. Na het avondmaal was ze vol van haar Zaligmaker. Dan riep ze: ‘Je kunt toch niet be

Dominee Gerrit de Fijter
Nieuws

Dominee Gerrit de Fijter blikt in Radio 1-programma terug op oprichting PKN

De PKN, grootste protestantse kerk van Nederland, is jarig. Twintig jaar geleden, op 1 mei 2004, ontstond de Protestantse Kerk in Nederland uit een fusie van drie grote kerkgenootschappen. Is die samenwerking een succes geworden? Dominee Gerrit de Fi

Jan-Willem Grievink
Podcast

Jan-Willem Grievink wijst op bron van Jodenhaat: "Strijd tussen islam en onze God"

De toekomst van de Joodse gemeenschap in Nederland staat volgens ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het spel. Met het oog op de toenemende Jodenhaat wordt er een Catshuissessie georganiseerd om antisemitisme tegen te gaan. De bedoeling is dat premi

Katy Nichole
Levensverhaal

Katy Nichole had zeldzame ziekte: "God was op moeilijke momenten aanwezig"

Misschien kent u de muziek wel van Katy Nichole. Het zag er eerder niet naar uit dat ze zangeres zou worden. Op haar vijfde levensjaar werd ontdekt dat ze een zeldzame vorm van scoliose had. "Misschien zou ik nooit kunnen lopen, zo ernstig was mijn r

Genève
Nieuws

Secularisatie zet rap door in Zwitserse steden: 1 op de 3 Zwitsers niet gelovig

In Zwitserse steden is een derde van de bevolking niet gelovig. Dat is de conclusie van een rapport dat onlangs door het Zwitserse Bureau voor de Statistiek is vrijgegeven. Uit het rapport blijkt dat vooral in de grote steden, waar circa drie op de v

jongeren
Nieuws

Jeugdtrends: jongeren willen wortelen in tijden van chaos

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes christelijke organisaties deze week publiceerden. Verder valt op dat vrienden heel belangrijk zijn voor het geloofsleven en de meeste jonge

De Waarheidsvriend
Nieuws

Dr. Henk Dijkgraaf nieuwe hoofdredacteur De Waarheidsvriend

Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond heeft dr. Henk Dijkgraaf (52) uit Rijssen benoemd tot hoofdredacteur van De Waarheidsvriend, het weekblad van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. De benoeming gaat D.V. in op 1 august

Cors Visser
Video

NGK bestaat een jaar: Cors Visser deelt videoboodschap

Cors Visser is overtuigd van de meerwaarde van de bundeling van krachten in zijn organisatie Kerkpunt. Begin 2021 werden ondersteuning bij missionair werk, diaconaat, pastoraat en jeugdwerk al bij elkaar gebracht in ‘Kerkpunt en die fusie verliep opm

Meerartikelen

glas-in-lood
Verdieping

De Oosterpoort in Woudenberg heeft glas-in-loodraam vol bijbelse symboliek

Woudenberg heeft sinds deze maand een nieuw kerkelijk centrum. Voor de noordzijde heb ik een glas-in-loodraam ontworpen. Aanleiding hiervoor was de naam die voor de kerk is gekozen: ‘de Oosterpoort’. Deze naam heeft me geleid naar de Grote Verzoendag

Jordie en Sharon
Video

Hoe de hemelse vonken tussen Jordie en Sharon oversloegen

Voor Jordie en Sharon is het overduidelijk dat God heeft hen bij elkaar gebracht. Dat vertellen ze in onderstaande video van Xpedition Glory. De eerste ontmoeting tussen Jordie en Sharon vindt plaats op een bijzondere plek: de Alpha-cursus. Hoewel Jo

Jan Jaap Wubs
Nieuws

Jan Jaap Wubs brengt tweede album uit: 'Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen?'

Afgelopen zaterdag bracht artiest en schrijver Jan Jaap Wubs zijn album ‘Wat Zullen Wij Dan Van Deze Dingen Zeggen?’ uit. Het is na ‘Johannes vertelt’ zijn tweede album, met eveneens materiaal uit een gelijknamige voorstelling. Het verhaal van de apo

CGK-convent
Nieuws

Ook Bewaar het Pand teleurgesteld in CGK-convent: 'We glijden verder af'

'Als we als kerken niet meer aan het beginsel van 1834 en 1892 vasthouden, worden we omgevoerd met alle wind van leer, waarbij een ieder doet wat goed is in zijn eigen ogen.' Met deze woorden reageert Stichting Bewaar het Pand, de vertegenwoordiging

Boos
Boekfragment

Hoe kunnen wij Gods Geest verdriet doen?

Paulus’ brief aan de Efeziërs laat zich in tweeën verdelen. Het eerste gedeelte (hoofdstuk 1-3) behandelt Gods verkiezende liefde, die blijkt uit de redding door Jezus Christus, zoals de –  overwegend niet-Joodse  – lezers die hadden ervaren. In het

Päivi Räsänen
Nieuws

Vervolgde Finse politica bezoekt Nederland voor conferentie over geloofsvrijheid

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen komt naar Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Op vrijdagavond (3 mei) zal ze, net als SG

Ds. M. van Reenen
Interview

HHK-predikant op Urk hielp jongen die in de brand vloog tijdens Koningsnacht

Het is 04:00 uur als de Urkse predikant ds. M. van Reenen op Koningsdag wakker schrikt van hard vuurwerk. De traditionele koningsnachtactiviteit is begonnen: jongeren crossen rond met brommers zonder geluidsdemper en anderen staan daarbij te kijken.

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese christenen wekenlang vastgehouden en gemarteld door islamitische soldaten

Drie Soedanese christenen zijn wekenlang vastgehouden en gemarteld in Zuid-Soedan nadat soldaten van de Soedanese Strijdkrachten (SAF) een Bijbel ontdekten bij een van hen tijdens een controle aan een militaire checkpoint. Dit incident vond plats in

Kerk Delft
Nieuws

Kerkgang kost Refoweb-vragensteller te veel energie: 'Hoe moet ik hiermee omgaan?'

'Op dit moment ben ik helaas overspannen. Ik zal mijn vraag dan ook kort houden. Mijn handen trillen nogal. Op dit moment ga ik veel minder tot niet naar de eredienst. Het brengt mij niets; tegelijk kost het mij vreselijk veel energie. Het lukt mij n

Ruissen
Nieuws

Peilingen in Nederland én Europa zijn SGP gunstig gestemd

De meest recente peilingen betekenen goed nieuws voor de SGP. Wanneer er nu landelijke verkiezingen plaatsvinden, zou de partij namelijk een zetel winnen en op vier komen. Ook Europees ziet het er vooralsnog zonnig uit voor de partij. Men zou voor he

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over zalig worden: "Wij hoeven niet op een laddertje naar de hemel te klimmen"

"Paulus zei dat Israël niet naar de hemel hoeft op te klimmen omdat God naar hen afdaalde om hen Zijn Woord te openbaren. Zo zijn er ook nu geen ladders naar de hemel die jij hoeft te beklimmen om door God goedgekeurd te worden, want God is in Jezus

Dr. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen legt uit waarom gelovigen delen in de rechtvaardigheid van Christus

De rechtvaardiging is niet gebaseerd op onze eigen rechtvaardigheid, maar op die van Jezus Christus. Door geloof worden we één met Hem, en wat Hij heeft verworven wordt ook aan ons toegerekend. Zoals een rank aan een wijnstok verbonden is en de eigen