Voor Mordechai is het duidelijk: Jesjoea is de Messias van Israël

Levensverhaal15 februari 2024 Jacqueline Looman, Israël en de Bijbel
Mordechai

Mordechai Klimer is een Israëliër met familiewortels in Roemenië. Op 14 mei 1948 varen zijn ouders van Cyprus naar Israël. Al de volgende dag moet zijn vader meehelpen om zijn nieuwe thuisland te verdedigen tegen de Arabieren. Zonder legerervaring en hij spreekt dan nog geen woord Hebreeuws.

Na 1948 begint de opbouw van het land en Mordechai’s ouders werken keihard mee in de kibboets. Hierdoor wordt Mordechai vooral opgevoed door zijn streng-religieuze opa en oma. Beiden zijn Holocaustoverlevenden. Van christenen moeten ze niets hebben. In de kampen hebben ze te vaak gezien hoe de ‘christelijke’ nazi’s op zondag na hun kerkbezoek de meest gruwelijke dingen deden. De Sjoah drukt een stempel op Mordechai’s leven. Hij groeit op tussen mensen met getatoeëerde nummers op hun arm.

Roemenië en de Joden
Voor de oorlog heeft Roemenië nog een grote Joodse gemeenschap. Volgens een rapport uit 2004 zijn vooral de Roemeense autoriteiten verantwoordelijk geweest voor de planning en uitvoering van de moord op bijna 300.000 Joden. De meeste Roemeense overlevenden zijn na de Sjoah naar Israël geëmigreerd, en nu wonen er nog maar een paar duizend Joden in het land. Klinkt in de jaren ’30 nog het Jiddisch in bijna elke straat, vandaag moet je de Jiddischsprekende Jood zoeken.

Antisemitisme
Mordechai’s opa is voor de oorlog officier in het Roemeense leger. Hij is een religieuze en trotse Jood, die weigert om zijn naam, Ben-Zion, te veranderen. De nazi’s pakken hem dan ook vrij snel op en zetten hem op transport. In zijn trein worden 3000 Joden gepropt en bij aankomst blijken maar 9 van hen de tocht te hebben overleefd! Mordechai’s opa is een van hen. Uiteindelijk komt hij terecht in Bergen-Belsen. Na zijn ontsnapping uit het kamp sluit hij zich aan bij de Russische partizanen. Mordechai: “Mijn opa heeft geleden onder de Roemenen en de nazi’s, maar ook onder de Russen. Ze waren wreed en zeer antisemitisch. Opa vocht met hen mee tegen de nazi’s, maar moest als Jood wel achteraan staan in de rij voor de keuken. Bij gevaarlijke missies zetten de Russen wel altijd de Joden vooraan in de linies!”

Oma overleeft Auschwitz, maar wantrouwt vanaf die dag alle christenen.

Een soortgelijke ervaring heeft ook oma Klimer. De verstandhouding met haar christelijke buren is altijd redelijk goed. Tot aan die dag dat zij door haar buurman wordt aangevallen en uitgemaakt voor ‘moordenaar van onze God’. Mordechai's moeder ziet hoe oma vervolgens wordt afgevoerd door de nazi’s. Oma overleeft Auschwitz, maar wantrouwt vanaf die dag alle christenen.

Immigratieschepen
In 1944 verlaten de ouders van Mordechai, afzonderlijk van elkaar, Roemenië per zogeheten Betar-schip. Omdat het Brits bestuur een maximum van een paar duizend immigranten per jaar heeft ingesteld, organiseert Betar ‘illegale’ immigraties naar Palestina. Men schat dat zo’n 17.000 Joden, maar volgens anderen zelfs 40.000, per boot naar Palestina zijn overgebracht. De latere premier van Israël, Menachem Begin, heeft een zeer belangrijke rol gehad in de Betar-beweging.

Als het schip van Mordechai’s ouders aanmeert in Haifa, wordt het door de Britten linea recta teruggestuurd naar een detentiekamp op Cyprus. Daar ontmoeten de ouders elkaar en trouwen ze ook. Dan wordt het 14 mei 1948 … eindelijk mogen ze overvaren naar Israël. Al de volgende dag moet vader Klimer meevechten om de jonge Joodse staat te beschermen tegen de Arabieren.

Een logische stap
Mordechai’s keuze voor een carrière in het Israëlische leger is een logisch gevolg van zijn opvoeding. Wees sterk en dien je land, is het motto van opa Klimer. Na 22 jaar als commandant in de IDF te hebben gediend, gaat Mordechai min of meer met pensioen. In Israël mag dat na een dienstperiode van ten minste twintig jaar. Op zijn veertigste wordt hij directeur van een kostschool. In die periode brengt het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een grote immigratiegolf teweeg. Het is niet ongewoon dat Russische Joden hun kinderen alvast vooruitsturen naar Israël. Zij worden onder andere opgevangen op kostscholen, waar ze onderwijs krijgen over land, volk en het jodendom. Mordechai is erg begaan met deze jonge immigranten.

Na drie doorwoelde nachten breekt gelukkig de ochtend aan waarop hij uitgerust wakker wordt. Met een lied in zijn hart en de sterke wens om meer te leren over de Messias en om de Bijbel te lezen.

Volg Mij
In 1995 wordt hij door de Israëlische overheid gevraagd om in Siberië en het Russische Verre Oosten Joden te begeleiden bij hun emigratie naar Israël. Zo belandt hij in Siberië, alleen, uit zijn vertrouwde Israëlische omgeving en de Russische taal nauwelijks machtig. Na drie maanden wil hij nog maar één ding: weg! Dan gebeurt er iets wat zijn leven totaal op zijn kop zet. Drie nachten lang hoort hij een duidelijke stem: Volg Mij! Hoezo volgen? Een orthodoxe Jood volgt helemaal niemand, alleen God. Na drie doorwoelde nachten breekt gelukkig de ochtend aan waarop hij uitgerust wakker wordt. Met een lied in zijn hart en de sterke wens om meer te leren over de Messias en om de Bijbel te lezen.

Dat verlangen is zo groot dat hij zelfs terugvliegt naar Jeruzalem om daar een complete Bijbel te kopen. “In een maand lees ik tien keer het Nieuwe Testament. Het is zo Joods! Hoe kan dit boek verschrikkelijk zijn voor ons?” Daarna leest Mordechai ook weer de Tenach en herkent daarin overal de Messias. Het aantal Messiaanse profetieën met hun vervulling in de Heere Jezus is overweldigend. Voor Mordechai is het duidelijk: Jesjoea is de Messias van Israël.

“En dat is wat telt”, aldus Mordechai, “dat Joodse mensen Jesjoea, de Messias van Israël vinden!”

Weer thuis
Eenmaal terug in Israël kunt u zich voorstellen hoe de reactie van zijn ouders is geweest. Hun zoon is nu een christen! Maar Mordechai’s getuigenis en Joodse leefwijze zorgen ervoor dat ze hun ideeën over christenen enigszins bijstellen. Voor Mordechai is het belangrijk om een manier te vinden om in Israël de Messias te verkondigen, zonder problemen te veroorzaken. Hij vindt dat de Israëli’s gewezen moeten worden op het Joodse karakter van het evangelie en van het Nieuwe Testament. Ook zet hij zich in om de relatie tussen Joden en christenen te verbeteren. Dat heeft in 2002 geresulteerd in de oprichting van Sabra. Dit is een hulpverlenende instelling die actief is in verschillende landen, maar op dit moment vooral in Noord-Israël met de opvang van nieuwe immigranten, de zorg voor Holocaustoverlevenden en andere hulpbehoevenden.

Met Sabra wil Mordechai bruggen bouwen tussen Messiasbelijdende Joden en gelovigen uit de heidenen. Vooral de eenheid in Christus benadrukken! Daarnaast begeleidt hij ook Joden die naar Israël willen emigreren en geeft hij onderwijs aan Joden aangaande hun Joodse wortels.

Het gaat om Israëls Messias
Mordechai probeert op een laagdrempelige en ontspannen manier Joodse mensen met God en de Messias bekend te maken. Elke week houdt hij sabbatsdiensten voor onder andere de nieuwe immigranten. Vanuit de Bijbel, Tenach en Nieuw Testament, geeft hij onderwijs over de Messias. Hij kent, gezien zijn orthodoxe achtergrond, de gevoeligheden en alle vooroordelen over het Nieuwe Testament. Uit de groep komen af en toe Joodse mensen tot geloof. “En dat is wat telt”, aldus Mordechai, “dat Joodse mensen Jesjoea, de Messias van Israël vinden!”

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

rouwen
Nieuws

Wetsvoorstel rouwverlof SGP, CDA en CU naar Raad van State

Werknemers met minderjarige kinderen die hun levenspartner of een minderjarig kind verliezen, moeten recht krijgen op betaald rouwverlof van minimaal vijf werkdagen. Dat vinden SGP, CDA en ChristenUnie. Hun initiatiefwet hierover is vandaag naar de R

Gtische kathedraal Rouen
Nieuws

Brand in torenspits bekende gotische kathedraal Rouen inmiddels geblust

De torenspits van de beroemde gotische kathedraal in de Franse stad Rouen heeft gisteren vlam gevat. Dat melden diverse media. Op beelden die op X circuleren is te zien hoe grote rookpluimen uit de historische spits kwamen. De brand brak aan het eind

Krijn de Jong
Column

Pakistaanse christenen slaan op de vlucht en ik ga op vakantie

Eigenlijk had ik een gezellige column voor ogen. Over de zomer, over het tuintje waar we weer volop van genieten en natuurlijk over hét onderwerp van deze weken: vakantie. Maar het lukt me niet. Onze vrienden uit Pakistan willen niet uit mijn gedacht

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden waarschuwt: "Als je oog je ergert, trek het er maar uit"

"Bewaar je oog, want dat zal je voor zoveel ellende bewaren", die boodschap deelde ds. G. van Zanden onlangs in een preek. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee waarschuwde zijn toehoorders om niet toe te geven aan de begeerten van het oog. Koni

euthanasie
Nieuws

Zus van Refoweb-vragensteller wil euthanasie: 'Wat zegt de Bijbel hierover?'

'Mijn zusje heeft na tien keer een herseninfarct te hebben gehad, en nu de hele dag in bed ligt en zelf weinig meer kan, besloten om euthanasie  te willen en dus een einde aan haar leven te maken. Ik heb hier heel veel moeite mee want volgens mij mag

dr. Gert van den Brink
Video

Filosoferen: een gevaar voor het christendom?

Filosoferen is je verstand inschakelen. Maar is dat niet een gevaar voor het christendom? “Redeneren is de rede eren!”, hoor je soms. In deze zevende aflevering uit deze 15-delige serie van Geloofstoerusting gaat dr. Gert van den Brink in op het rati

echtscheiding
Verdieping

Huiselijk geweld en de rol van de kerk: doorbreek het taboe

De kerk heeft een belangrijke rol te spelen in het aanpakken van huiselijk geweld binnen christelijke gezinnen. Het bieden van een veilige ruimte waar slachtoffers terechtkunnen zonder angst voor veroordeling, is een eerste stap. De kerk kan echter n

slavernij
Video

Keurt de Bijbel het doden van slaven goed?

Wat zegt de Bijbel over het slaan van een slaaf? Keurt de Bijbel slavernij goed? Keurt de Bijbel het doden van slaven goed? Bijbelleraar Bertus Span beantwoordt namens Growing Faith deze vragen in onderstaande video aan de hand van Exodus 21:20-21, '

Meerartikelen

Arie-Jan Mulder
Column

Moeten christenen zichzelf beproeven om avondmaal te kunnen vieren?

Paulus is nog niet klaar met de achteloosheid van sommige Korinthiërs in verband met het avondmaal. Hij heeft ze nog een paar dingen te zeggen waarvan de bedoeling misschien niet meteen duidelijk is. Het zijn dan ook dingen waarmee de kerk in de loop

Lourens du Plessis
Nieuws

Lourens du Plessis nieuwe directeur Stichting Opwekking

Lourens du Plessis start per 1 september als directeur Inhoud en Inspiratie bij Stichting Opwekking. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Ruben Flach, die onlangs afscheid nam als directeur. Samen met directeur Bedrijfsvoering Carlino Bus vormt Du

Maurizio Gasparri
Nieuws

Italiaanse overheid overweegt 1000 euro per maand voor vrouwen die afzien van abortus

De Italiaanse overheid overweegt vrouwen die afzien van een abortus 1000 euro per maand te geven. Dat meldt Evangelical Focus. Dit zou dan gaan om de eerste vijf jaar na de geboorte van een kind. Het voorstel is afkomstig van Maurizio Gasparri, de le

echtscheiding
Nieuws

Kinderombudsman luidt noodklok over kinderen van gescheiden ouders

Uit recent onderzoek van de Kinderombudsman blijkt dat kinderen van gescheiden ouders significant negatiever zijn over hun band met hun ouders in vergelijking met kinderen wiens ouders nog bij elkaar zijn. Dit onderzoek, uitgevoerd onder 7500 Nederla

Ds. A. Simons
Video

Volgens ds. Simons moeten christenen zichzelf niet alleen voor het avondmaal beproeven

Wanneer in reformatorische kerken het avondmaal bediend wordt, gaat daar altijd de week van voorbereiding aan vooraf. Tijdens deze week overdenken veel reformatorische christenen hun zonden, of ze een waar geloof hebben en of ze wel of niet kunnen aa

Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp ziet God ons door Jezus als volmaakt en heilig

"De Heilige Geest helpt je te worden zoals God je in Christus al ziet. Met andere woorden: je bent het en je wordt het. Voortdurende heiliging kan pas echt plaatsvinden als jij weet dat God je nu al in eenheid met Christus als heilig en volmaakt ziet

Schoven tarwe buigen voor één schoof
Verdieping

De twee dromen van Jozef en het herstel van Israël

In Openbaring 12 zien we Israël voorgesteld als een vrouw, versierd met twaalf sterren, de zon en de maan. In zijn visioen zag de apostel Johannes beelden die slechts één andere keer in de Bijbel voorkomen, in Genesis 37, waar Jozef twee dromen heeft

Am Israel Chai - Het volk van Israël leeft!
Nieuws

Nederlandse 'Mars van het Leven' in strijd tegen antisemitisme

Tientallen Nederlanders en Duitsers lopen komend weekend de eerste 'Mars van het Leven' in Nederland als statement tegen het toenemende antisemitisme. Tientallen deelnemers lopen in drie dagen tijd 330 kilometer op het Westerborkpad, van Herinnerings

Jacob Keegstra
Video

Een variant op WWJD: what would Abraham do?

WWAD: What Would Abraham Do? We kennen allemaal WWJD, What Would Jesus Do? Dan spreek je de christenen aan, maar met Abraham spreek je de helft van de wereldbevolking aan. Jacob Keegstra legt namens International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ Ned

Haingo
Nieuws

MAF en Mercy Ships gaan samenwerken voor hulp aan bevolking Madagaskar

De hulporganisaties Mission Aviation Fellowship (MAF) en Mercy Ships gaan samenwerken in Madagaskar. In Toamasina, waar ziekenhuisschip Africa Mercy ligt aangemeerd, richten Mercy Ships en MAF zich op het verlenen van medische zorg en het trainen van

Homestead Heritage
Opinie

Homestead Heritage weigert om gemaakte fouten toe te geven

Ouderlingen van Homestead Heritage constateerden dat er door mij 'bizarre leugens' zijn verspreid. Aanleiding voor hun statement was mijn door Cvandaag gepubliceerde opinieartikel 'Ernstig: onbijbelse dwaalleer zet voet op Nederlandse bodem'. In dit

Anne Borkent
Column

Te veel kerkleiders zorgen niet goed voor hun eigen ziel

Ik opende mijn X-account en daar stond het opnieuw: alweer een kerkleider die het schip ingaat vanwege zondig gedrag en het niet correct aanpakken daarvan. Het was zo verdrietig om dit te lezen en te zien wat de gevolgen waren voor iedereen die erbij