Voor Mordechai is het duidelijk: Jesjoea is de Messias van Israël

Levensverhaal15 februari 2024 Jacqueline Looman, Israël en de Bijbel
Mordechai

Mordechai Klimer is een Israëliër met familiewortels in Roemenië. Op 14 mei 1948 varen zijn ouders van Cyprus naar Israël. Al de volgende dag moet zijn vader meehelpen om zijn nieuwe thuisland te verdedigen tegen de Arabieren. Zonder legerervaring en hij spreekt dan nog geen woord Hebreeuws.

Na 1948 begint de opbouw van het land en Mordechai’s ouders werken keihard mee in de kibboets. Hierdoor wordt Mordechai vooral opgevoed door zijn streng-religieuze opa en oma. Beiden zijn Holocaustoverlevenden. Van christenen moeten ze niets hebben. In de kampen hebben ze te vaak gezien hoe de ‘christelijke’ nazi’s op zondag na hun kerkbezoek de meest gruwelijke dingen deden. De Sjoah drukt een stempel op Mordechai’s leven. Hij groeit op tussen mensen met getatoeëerde nummers op hun arm.

Roemenië en de Joden
Voor de oorlog heeft Roemenië nog een grote Joodse gemeenschap. Volgens een rapport uit 2004 zijn vooral de Roemeense autoriteiten verantwoordelijk geweest voor de planning en uitvoering van de moord op bijna 300.000 Joden. De meeste Roemeense overlevenden zijn na de Sjoah naar Israël geëmigreerd, en nu wonen er nog maar een paar duizend Joden in het land. Klinkt in de jaren ’30 nog het Jiddisch in bijna elke straat, vandaag moet je de Jiddischsprekende Jood zoeken.

Antisemitisme
Mordechai’s opa is voor de oorlog officier in het Roemeense leger. Hij is een religieuze en trotse Jood, die weigert om zijn naam, Ben-Zion, te veranderen. De nazi’s pakken hem dan ook vrij snel op en zetten hem op transport. In zijn trein worden 3000 Joden gepropt en bij aankomst blijken maar 9 van hen de tocht te hebben overleefd! Mordechai’s opa is een van hen. Uiteindelijk komt hij terecht in Bergen-Belsen. Na zijn ontsnapping uit het kamp sluit hij zich aan bij de Russische partizanen. Mordechai: “Mijn opa heeft geleden onder de Roemenen en de nazi’s, maar ook onder de Russen. Ze waren wreed en zeer antisemitisch. Opa vocht met hen mee tegen de nazi’s, maar moest als Jood wel achteraan staan in de rij voor de keuken. Bij gevaarlijke missies zetten de Russen wel altijd de Joden vooraan in de linies!”

Oma overleeft Auschwitz, maar wantrouwt vanaf die dag alle christenen.

Een soortgelijke ervaring heeft ook oma Klimer. De verstandhouding met haar christelijke buren is altijd redelijk goed. Tot aan die dag dat zij door haar buurman wordt aangevallen en uitgemaakt voor ‘moordenaar van onze God’. Mordechai's moeder ziet hoe oma vervolgens wordt afgevoerd door de nazi’s. Oma overleeft Auschwitz, maar wantrouwt vanaf die dag alle christenen.

Immigratieschepen
In 1944 verlaten de ouders van Mordechai, afzonderlijk van elkaar, Roemenië per zogeheten Betar-schip. Omdat het Brits bestuur een maximum van een paar duizend immigranten per jaar heeft ingesteld, organiseert Betar ‘illegale’ immigraties naar Palestina. Men schat dat zo’n 17.000 Joden, maar volgens anderen zelfs 40.000, per boot naar Palestina zijn overgebracht. De latere premier van Israël, Menachem Begin, heeft een zeer belangrijke rol gehad in de Betar-beweging.

Als het schip van Mordechai’s ouders aanmeert in Haifa, wordt het door de Britten linea recta teruggestuurd naar een detentiekamp op Cyprus. Daar ontmoeten de ouders elkaar en trouwen ze ook. Dan wordt het 14 mei 1948 … eindelijk mogen ze overvaren naar Israël. Al de volgende dag moet vader Klimer meevechten om de jonge Joodse staat te beschermen tegen de Arabieren.

Een logische stap
Mordechai’s keuze voor een carrière in het Israëlische leger is een logisch gevolg van zijn opvoeding. Wees sterk en dien je land, is het motto van opa Klimer. Na 22 jaar als commandant in de IDF te hebben gediend, gaat Mordechai min of meer met pensioen. In Israël mag dat na een dienstperiode van ten minste twintig jaar. Op zijn veertigste wordt hij directeur van een kostschool. In die periode brengt het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een grote immigratiegolf teweeg. Het is niet ongewoon dat Russische Joden hun kinderen alvast vooruitsturen naar Israël. Zij worden onder andere opgevangen op kostscholen, waar ze onderwijs krijgen over land, volk en het jodendom. Mordechai is erg begaan met deze jonge immigranten.

Na drie doorwoelde nachten breekt gelukkig de ochtend aan waarop hij uitgerust wakker wordt. Met een lied in zijn hart en de sterke wens om meer te leren over de Messias en om de Bijbel te lezen.

Volg Mij
In 1995 wordt hij door de Israëlische overheid gevraagd om in Siberië en het Russische Verre Oosten Joden te begeleiden bij hun emigratie naar Israël. Zo belandt hij in Siberië, alleen, uit zijn vertrouwde Israëlische omgeving en de Russische taal nauwelijks machtig. Na drie maanden wil hij nog maar één ding: weg! Dan gebeurt er iets wat zijn leven totaal op zijn kop zet. Drie nachten lang hoort hij een duidelijke stem: Volg Mij! Hoezo volgen? Een orthodoxe Jood volgt helemaal niemand, alleen God. Na drie doorwoelde nachten breekt gelukkig de ochtend aan waarop hij uitgerust wakker wordt. Met een lied in zijn hart en de sterke wens om meer te leren over de Messias en om de Bijbel te lezen.

Dat verlangen is zo groot dat hij zelfs terugvliegt naar Jeruzalem om daar een complete Bijbel te kopen. “In een maand lees ik tien keer het Nieuwe Testament. Het is zo Joods! Hoe kan dit boek verschrikkelijk zijn voor ons?” Daarna leest Mordechai ook weer de Tenach en herkent daarin overal de Messias. Het aantal Messiaanse profetieën met hun vervulling in de Heere Jezus is overweldigend. Voor Mordechai is het duidelijk: Jesjoea is de Messias van Israël.

“En dat is wat telt”, aldus Mordechai, “dat Joodse mensen Jesjoea, de Messias van Israël vinden!”

Weer thuis
Eenmaal terug in Israël kunt u zich voorstellen hoe de reactie van zijn ouders is geweest. Hun zoon is nu een christen! Maar Mordechai’s getuigenis en Joodse leefwijze zorgen ervoor dat ze hun ideeën over christenen enigszins bijstellen. Voor Mordechai is het belangrijk om een manier te vinden om in Israël de Messias te verkondigen, zonder problemen te veroorzaken. Hij vindt dat de Israëli’s gewezen moeten worden op het Joodse karakter van het evangelie en van het Nieuwe Testament. Ook zet hij zich in om de relatie tussen Joden en christenen te verbeteren. Dat heeft in 2002 geresulteerd in de oprichting van Sabra. Dit is een hulpverlenende instelling die actief is in verschillende landen, maar op dit moment vooral in Noord-Israël met de opvang van nieuwe immigranten, de zorg voor Holocaustoverlevenden en andere hulpbehoevenden.

Met Sabra wil Mordechai bruggen bouwen tussen Messiasbelijdende Joden en gelovigen uit de heidenen. Vooral de eenheid in Christus benadrukken! Daarnaast begeleidt hij ook Joden die naar Israël willen emigreren en geeft hij onderwijs aan Joden aangaande hun Joodse wortels.

Het gaat om Israëls Messias
Mordechai probeert op een laagdrempelige en ontspannen manier Joodse mensen met God en de Messias bekend te maken. Elke week houdt hij sabbatsdiensten voor onder andere de nieuwe immigranten. Vanuit de Bijbel, Tenach en Nieuw Testament, geeft hij onderwijs over de Messias. Hij kent, gezien zijn orthodoxe achtergrond, de gevoeligheden en alle vooroordelen over het Nieuwe Testament. Uit de groep komen af en toe Joodse mensen tot geloof. “En dat is wat telt”, aldus Mordechai, “dat Joodse mensen Jesjoea, de Messias van Israël vinden!”

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson

Greg Laurie
Nieuws

Amerikaanse predikant stelt dat Iraanse aanval op Israël ‘vervulling was van Bijbelse profetie’

De Amerikaanse predikant en evangelist Greg Laurie zegt dat hij gelooft dat de Iraanse aanval op Israël vorige week een vervulling was van een Bijbelse profetie. Dat meldt CBN News. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gingen in heel Israël

Ds. W.A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp

De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij e

gamen
Video

Video: Dennis raakte verslaafd aan gamen toen zijn droom in duigen viel

Op de basisschool viel de droom van Dennis (23) in duigen. Vanwege een handicap kon hij geen vrachtwagenchauffeur worden, dus had Dennis geen zin in school. Hij ging liever gamen en gooide minimaal 16.000 euro weg. In een videoserie over verslavingen

Zie ik kom spoedig
Video

Openbaring 15: Zeven gouden schalen gevuld met de toorn van God

Het is tijd voor de laatste ronde. Johannes ziet zeven engelen tevoorschijn komen met zeven gouden schalen in hun hand. Deze zijn gevuld met de toorn van God. Het wordt heel heftig! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 29 van een 40-delige

Jeremia 29:11-12
Verdieping

Een hoopvol bericht van God terwijl je midden in de ellende zit

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisterenʼ - Jeremia 29:11-12. Je zul

Soedan
Nieuws

Soedan: Christelijke moeder verliest twee baby's in vluchtelingenkamp en wordt mishandeld

Ze verloor twee baby's en heeft te kampen met zwaar lichamelijk en geestelijk lijden doordat ze wordt mishandeld vanwege haar christelijke geloof. De 41-jarige Fatima Adam, moeder van vier kinderen, is een van de naar schatting 8 miljoen mensen in So

Meerartikelen

Pinksterfestival Onstwedde
Nieuws

Pinksterfestival in Onstwedde verwelkomt InSalvation, Matthijn Buwalda en Elly Zuiderveld

In het Pinksterweekend van 2024 wordt in Onstwedde, bij Stadskanaal, het Amazing Grace Festival gehouden. Dit kleinschalige festival trekt met name gezinnen aan die houden van het gemoedelijke karakter van het festival. Dit jaar treden bij Amazing Gr

TU
Nieuws

Theologische Universiteit Utrecht en Evangelische Theologische Faculteit, Leuven maken samen dubbele graad deeltijdstudenten mogelijk

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven (ETF Leuven), hebben een onderwijsprogramma ontwikkeld waarbij deeltijdstudenten op een flexibele manier een dubbele graad kunnen halen: de graad van Master

woestijn
Boekfragment

Iedere christen kan een geestelijke woestijnervaring gebruiken

Heb jij weleens een woestijnervaring gehad? Denk dan niet aan een reis door de Sahara of naar het Midden-Oosten. Het gaat om een woestijn in geestelijke zin. Met woestijnervaring wordt bedoeld dat je het gevoel hebt dat alles je uit handen geslagen i

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra

Oeganda
Nieuws

Moslim in Oeganda verdacht van moord op tot christendom bekeerde moeder

In Kamuli, een district in Oost-Oeganda, is de 50-jarige Sulaina Nabirye onder tragische omstandigheden overleden. Nabirye, die zich op 10 februari bekeerde tot het christendom, zou door haar eigen zoon zijn vergiftigd omdat ze weigerde terug te kere

Ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant wijst op de roeping die elke christen heeft: "Praat met anderen over God"

"Wij kunnen het Woord alleen maar tot het oor brengen. Dat doe ik hier in de kerk en dat is ons aller roeping in de samenleving. Dan ben je er niet om te preken, maar moeten we wel naar gelegenheden zoeken om met mensen over God te spreken. Soms dien

P. J. Vergunst
Verdieping

Oorlogen in naam van de godsdienst

Oorlogen en geruchten van oorlogen zijn tekenen van de tijd waarin wij leven, signalen van het laatste der dagen, van Christus Die bezig is om te komen. Te begrijpen is dat, als we zien dat de mens van de wetteloosheid en de afval deze tijd kenmerken