Christelijk meisje (12) na ontvoering en uithuwelijking eindelijk vrij

Nieuws2 juni 2023 Jubilee Campaign
Gezin Pakistan

Jubilee Campaign heeft het christelijke meisje Hoorab uit de handen van haar ontvoerder gered. De prijs die betaald moest worden was echter hoog; haar vader werd op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Het team van Jubilee Campaign wil Basharat Masih gedenken als een moedige man die tot het bittere einde heeft gevochten voor de vrijheid van zijn dochter. Hoorab heeft al heel lang geen moeder meer. Nu ook haar vader er niet meer is, staat zij er samen met haar broer en twee zussen, helemaal alleen voor. Momenteel worden de vier kinderen opgevangen in een ‘safe house’ van Jubilee Campaign. Naast de afwikkeling van de ontvoeringszaak zijn de advocaten van Jubilee Campaign nu ook een procedure gestart tegen de moordenaar van Hoorab’s vader.

Buurtwinkel
Hoorab werd eind 2022 ontvoerd door de 29-jarige Usman die in een buurtwinkel werkte waar Hoorab regelmatig boodschappen deed. Onder zware psychische druk en mishandeling werd het 12-jarige meisje na haar ontvoering gedwongen om zich tot de islam te bekeren, waardoor het voor Usman, op basis van de sharia-wet, mogelijk zou worden om met het jonge meisje te “trouwen”. Na de voltrekking van “het huwelijk” werd Hoorab dagelijks verkracht, geslagen en als slaaf in het huishouden aan het werk gezet.

Toen de vader van Hoorab erachter kwam dat zijn dochter was vermist, ging hij naar het politiebureau. Toen duidelijk werd dat Hoorab door Usman was ontvoerd, haalde de politie haar op, waarna ze naar een opvanghuis voor meisjes werd bracht. Usman gaf zich echter niet snel gewonnen. Hij bedreigde Hoorab, en zei dat hij haar familie zou vermoorden als ze aan de politie zou vertellen dat ze tegen haar wil ontvoerd en uitgehuwelijkt was.

Op het politiebureau overlegde Usman een document waarin stond dat Hoorab 18 jaar oud was en dat het huwelijk rechtmatig was. Zoals dat vaker in Pakistan gebeurt, werden de verklaringen en de documenten van de islamitische man door de politie als legitiem beschouwd, terwijl de verklaringen en documenten van de christelijke vader van Hoorab betreffende haar leeftijd volledig werden genegeerd.

Handtekeningen
Toen het team van Jubilee Campaign contact opnam met Hoorab, vertelde ze dat de politie haar onder druk had gezet om een handtekening te zetten onder documenten die ze niet begreep. Achteraf bleek het om verklaringen te gaan waarin Hoorab bevestigde dat ze zich vrijwillig tot de islam had bekeerd en uit eigen wil met Usman was getrouwd. Toen de politie besloot om Hoorab weer terug te brengen naar haar “echtgenoot”, was haar vader de wanhoop nabij. Volgens de Pakistaanse wet is een 12-jarig meisje veel te jong om te trouwen dus Basharat wist dat hij in zijn recht stond. Wat kun je echter doen als de overheid zelf weigert om zich aan de nationale wetgeving te houden, maar in plaats daarvan de islamtische religieuze wetten toe te passen?

Basharat vertelde dat hij iedere dag naar het politiebureau ging om te informeren naar zijn dochter. “Ik vroeg politici en wetshandhavers om naar me te luisteren; mijn dochter is pas 12 jaar oud, ze is onschuldig. Geef ons alstublieft gerechtigheid.” De wetshandhavers schaarden zich echter unaniem achter de ontvoerder.

Hoogstwaarschijnlijk is er sprake van omkoping. Een moslimman die zich in Pakistan schuldig maakt aan de ontvoering en gedwongen bekering van een christelijk meisje kan in de regel, ook financieel, rekenen op brede steun vanuit zijn gemeenschap. De kans is dus groot dat Usman de bescherming door de politie heeft afgekocht. Een luxe die de arme vader van Hoorab zich niet kon permitteren.

Druk
Toen de advocaten van Jubilee Campaign zich met de zaak gingen bemoeien werd de grond onder de voeten van de politie schijnbaar te heet. Door de jurisprudentie en ervaring die in soortgelijke zaken door de jaren is opgebouwd, kan het effectief zijn om corrupte ambtenaren onder druk te zetten en aan te zetten om zich in ieder geval aan de nationale wetten te houden. Na een gevangenschap van ongeveer drie maanden in het huis van de ontvoerder, waarbij het meisje onbeschrijflijk veel leed werd aangedaan, besloot de politie haar onder druk van de advocaten van Jubilee Campaign weer naar het opvanghuis te brengen en werd Usman gearresteerd.

Op basis van verschillende documenten kon door de advocaten worden aangetoond dat Hoorab 12 jaar oud was ten tijde van haar ontvoering. Ook vanuit het internationale netwerk kon Hoorab tijdens haar beproeving rekenen op steun. Joseph Janssen was namens het Nederlandse kantoor van Jubilee Campaign bijna dagelijks in contact met het betrokken politiebureau. Ook sprak hij doorlopend met de Pakistaanse en internationale media. “Wij wisten dat Hoorab vreselijk behandeld werd door Usman, dus elke dag telde”, aldus Joseph.

Na zijn arrestatie gaf Usman uiteindelijk toe dat zijn handelwijze met Hoorab onrechtmatig was. Op basis van deze verklaring werd het “huwelijk” op 11 februari j.l., ook van rechtswege, vals en onwettig verklaard, waarna Hoorab vrij was om herenigd te worden met haar vader, broer en zussen.

Erekwestie
Op het moment dat het recht zegeviert, wil dat in Pakistan nog niet zeggen dat slachtoffers over kunnen gaan tot de orde van de dag. Voor traditionele, islamitische gemeenschappen en hun radicale leiders is het een erekwestie dat de voor hen geldende shariawet wordt nageleefd. Volgens deze regels heeft Usman niets fout gedaan en behoort Hoorab zich te onderwerpen aan haar “man”. Ook is het naar hun mening toegestaan om het recht in eigen hand te nemen.

Na de vrijlating van Hoorab kregen haar vader, familie, maar ook vrienden en kennissen, te maken met ernstige doodsbedreigingen. Toen de vader van Hoorab op 24 april jl. in het dorp was, werd hij met messteken om het leven gebracht. Het jongere zusje van Hoorab was erbij toen haar vader op brute wijze werd vermoord. Basharat Masih laat drie dochters en een zoon als wees achter.

Het nieuws over de moord op Basharat heeft intens verdriet gebracht bij Hoorab en haar familie. Ook het team van Jubilee Campaign is ontdaan. Samen hadden ze maandenlang gestreden om Hoorab vrij te krijgen. Wat een vreugdevol moment had moeten zijn, sloeg plotseling om in rampspoed. In het ‘safe house’ van Jubilee Campaign zijn de kinderen nu veilig en kunnen ze rekenen op psychologische hulp om hun trauma en verlies te verwerken. Ook volgen ze daar onderwijs en krijgen ze de kans om hun diploma te halen.

Gerechtigheid
Jubilee Campaign is vastbesloten om door te zetten met het gevecht voor gerechtigheid. Wij hopen dat Hoorab opnieuw bij de politie en de rechtbank een kans wordt gegund om haar verhaal te doen. Het onrecht wat in Pakistan doorlopend tegen jonge christelijke meisjes wordt gepleegd, kan alleen plaatsvinden zolang het kwaad onder de (sharia) pet wordt gehouden en onbestraft blijft.

Jubilee Campaign zal zich daarom blijven inzetten om Usman veroordeeld te krijgen zodat er naar de Pakistaanse samenleving een duidelijk signaal wordt afgegeven dat de praktijk van ontvoering en seksueel misbruik van christelijke meisjes onacceptabel is.

Bovenstaand artikel is afkomstig van Jubilee Campaign, een christelijke mensenrechtenorganisatie met een consultatieve status bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties.

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. P. den Butter
Nieuws

Ds. P. den Butter op 85-jarige leeftijd overleden

Ds. P. den Butter, emerituspredikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is dinsdagmorgen op 85-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al lange tijd met een broze gezondheid. Ds. Den Butter werd in 1964 in Gorinchem als predikant binnen

opvoeden
Dagelijks leven

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Zij bieden hiervoor diverse materialen en trainingen om van 2 t/m 8 oktober geloofsgemeenschappen te helpen een volgende stap te ze

Rob Wijnberg
Nieuws

Volgens schrijver Rob Wijnberg werd wetenschap eeuwenlang door het christendom verboden

“Het christendom verbood eeuwenlang wetenschap”, dat schrijft Rob Wijnberg in zijn nieuwe bestseller ‘Voor ieder wat wils’. In de EO-podcast ‘De Ongelooflijke Podcast’ licht Wijnberg toe waarom hij dat van mening is. Presentator David Boogerd en theo

Gerard en Lydia de Groot
God

De wetten van de geestelijke wereld verschillen met die van de natuurlijke wereld

We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van de bovennatuurlijke wereld, dus laten we vooral kijken naar de personen, zaken en principes die we aantreffen in de geestelijke wereld. God ZelfHij is de Schepper van hemel en aarde. Hij heeft de geest

Sudiksha Thirumalesh
Nieuws

Ouders van tiener die overleed te midden van juridische strijd voelen zich nog altijd gemuilkorfd

Zelfs na de dood van hun dochter worden de ouders van Sudiksha Thirumalesh nog het zwijgen opgelegd, dat meldt de Christian Post. De 19-jarige Sudiksha Thirumalesh is inmiddels overleden maar vocht tot het einde voor een levensverlengende behandeling

Wilco de Vries
Nieuws

Dr. Wilco de Vries spiegelt zich aan Augustinus: "Hoe kunnen we op een juiste manier liefhebben?"

“Zodra je volwassen bent moet wat je allemaal kunt en hebt niet allesbepalend zijn. Jouw identiteit in God moet dat dan zijn.” Dr. Wilco de Vries is gespecialiseerd in ethiek. Bij Hour of Power vertelde hij afgelopen zondag over de grote invloed die

Ds. A. Baars
Nieuws

CGK-predikant sprak stel met twijfels over kinderwens

Er zijn getrouwde christelijke stellen die het in deze tijd, waarin de maatschappij steeds seculierder wordt, twijfelen of ze wel een gezinnetje moeten stichten. Dat die zorgen van alle tijden zijn, blijkt wel uit een anekdote die ds. A. Baars onlang

Spreker Jacques Brunt
Nieuws

Jacques Brunt over het Loofhuttenfeest: "God wil dat we ons in Hem verblijden"

Momenteel vieren de Joden het Loofhuttenfeest. Tijdens het feest, dat in het Hebreeuws Soekot heet en een week duurt, worden Joden opgeroepen zich te verblijden in God. Maar hoe doe je dat als je omstandigheden kent waarin het moeilijk is om blij te

Meerartikelen

Jorien Ouweneel
Nieuws

Advies voor Frontrunners: Hoe moet je bidden voor je onvervulde kinderwens?

Als echtpaar met een kinderwens start je, over het algemeen, optimistisch en hoopvol. Alle keren dat je als vrouw ongesteld moet worden is er spanning en hoop. En in het eerste jaar kun je je nog redelijk vasthouden aan de wetenschap dat het tijd kos

Ds. Ron van der Spoel
Nieuws

Waarom zwijgt God soms? Ds. Ron van der Spoel geeft antwoord

We hebben als christenen misschien allemaal wel eens de ervaring gehad dat het lijkt dat God zwijgt en ons niet meer hoeft. Zo betuigt ook ds. Ron van der Spoel in een nieuwe video van IZB: "Je vraagt iets, je verlangt iets en je smeekt, maar toch bl

Christelijke missionarissen worden aangevallen door Joodse kinderen
Nieuws

Christelijke missionarissen in Israël aangevallen door Joodse kinderen

Op 12 september ging een video viraal op X waarin twee christelijke missionarissen aangevallen worden door een groep Joodse kinderen. De video, die liefst 13 miljoen keer via verschillende platforms bekeken werd, toont hoe twee christelijke vrouwen b

Marjo C.A. Korpel
God

Is Asjera het vrouwelijke element van God dat uit het geloof is 'verbannen'?

Ineens stonden de kranten vol met artikelen over de godin Asjera, die hierdoor overwacht springlevend is geworden. Wie is die Asjera? En is zij inderdaad het vrouwelijke element van God dat uit het geloof van Israël is 'verbannen'? Beeldenstorm in Ma

ds. S. T. Lagendijk
Nieuws

Mag een christen twijfelen aan zijn behoud? HHK-predikant antwoordt

'Als we 1 Johannes 4:18 lezen dan staat er dat als je God mag kennen, je geen vrees meer hebt (in geestelijk opzicht). Betekent dit dat je als kind van God ook nooit twijfelt, of je het geloof jezelf aanpraat? Als ik dan de tekst zo lees, staat er du

Ds. K. den Boer
Nieuws

Ds. K. den Boer aanvaardt beroep hersteld hervormd Goedereede

De hersteld hervormde gemeente in Goedereede verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. K. den Boer (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt na vijf jaar afscheid van Sirjansland. Den Boer volgt in Goedereede de vorig jaar naar Moerkapelle-Sche

De rechterstoel en onze beloning
Nieuws

De rechterstoel van Christus is niet iets om bang voor te zijn

‘Want we moeten allemaal voor de rechterstoel van Christus verschijnen. Dan zal iedereen loon ontvangen voor wat hij tijdens zijn leven heeft gedaan, goed of kwaad’ (2 Korintiërs 5:10, GN). Wat we in het vooruitzicht hebben is zoveel beter dan wat ac

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen
Nieuws

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen

Het Europees Hof verplicht Roemenië om wetgeving te implementeren waarin het homohuwelijk erkend wordt. Dat meldt CNE News. De huidige regeringspartij Partidul Social Democrat (PSD) staat echter niet te springen. Ook de Roemeens-Orthodoxe Kerk is all

Sieberen Voordewind
Nieuws

De noodzaak van échte gebedsbijeenkomsten

Op een dag werd ik, net als vele anderen, uitgenodigd om naar een landelijke gebedsbijeenkomst te komen. Ik vond het de moeite waard om een paar uur te reizen om samen met vele andere christenen te bidden. Maar helaas kwam ik bedrogen uit. De bijeenk

Trekker
Nieuws

SGP: Boer aan het roer en stikstofaanpak op de schop

Vorige week presenteerde de SGP haar verkiezingsprogramma. Daarin komen ook boeren, vissers en het platteland uitgebreid aan bod. In een artikel op de website besteedt de partij er nog eens afzonderlijk aandacht aan: ‘De SGP wil de boer aan het roer

Tim Keller
Nieuws

Terugluisteren: Theoloog William den Boer blikt vooruit op conferentie Tim Keller

Tim Keller: wie is deze wereldwijd invloedrijke en succesvolle Amerikaanse kerkplanter, predikant en auteur van diverse bestsellers die dit jaar overleed? In oktober vindt een tweedaagse conferentie plaats naar aanleiding van de Nederlandse vertaling

Sela
Positief nieuws

Luister naar het nieuwe nummer van Sela!

'Als ik naar de bergen kijk', zo heet de nieuwe single van Sela. Het is een prachtig lied over Gods trouw bij 'elke stap', gebaseerd op Psalm 121. De christelijke band zet in het aanbiddingslied God de Schepper centraal. 'Onze Heer die alles maakte,