Jeroen Dorstijn tijdens Opwekkingsconferentie: "Kom achter je vijgenbladeren vandaan"

God26 mei 2023
Jeroen Dorstein

"We willen Jezus wel zien, maar van een afstand. Jezus zegt: ‘Fijn dat je Mij ziet, maar Ik zie jou." In een stampvolle tent op de eerste dag van de Pinksterconferentie van Opwekking sprak voorganger Jeroen Dorstijn over tollenaar Zacheüs die van anoniem naar gezien ging. "Jezus ziet jou, dwars door jouw onzekerheid en schaamte heen."

“Veertien jaar geleden kwam ik voor het eerst op Opwekking en daar zat ze: Petra", begint de voorganger van GODCentre Gouda zijn verhaal. "Het thema dit jaar is 'Wij zien Jezus' en voor mij was het dat jaar 'Ik zag Petra'. Inmiddels zijn we alweer twaalf jaar getrouwd en is ze in verwachting van ons vierde kindje. Waar je je op richt, dat gaat groeien. Daardoor geldt ook in tijden van haat en verdeeldheid dat wij Jezus zien. Maar vanavond wil ik beginnen met het feit dat Jezus jou ziet.”

Vervolgens maakt de spreker met zijn vingers een soort verrekijker waar hij doorheen kijkt. Dorstijn legt uit: “Dit is zo'n verrekijker waarvan veel kinderen denken dat hij werkt." Volgens de spreker is het een metafoor voor hoe mensen naar Jezus kijken, van een afstandje. "En vanavond gaan we leren om die verrekijker weg te doen."

Zacheüs
Dan vertelt Dorstijn het bijbelverhaal van een man die ook vanaf een afstandje naar Jezus wilde kijken: Zacheüs. “Klein van stuk kwam Zacheüs niet door de menigte heen. Hij besloot daarom veilig en anoniem in een boom te gaan zitten. Maar Jezus ziet hem daar zitten en staat bij Zacheüs stil. Zacheüs gaat op dat moment van anoniem naar gezien. De spanning bouwt zich op."

De spreker maakt daarop de vertaalslag naar de actualiteit: "Het is vrijdagmiddag en je zet je tent op, je wil graag naar de eerste bijeenkomst van Opwekking. Zodra we hier op het hoofdterrein zijn aangekomen zoeken we dan ons eigen plekje en klimmen we allemaal in onze eigen veilige boom. We willen Jezus wel zien, maar van een afstand. Jezus zegt: ‘Fijn dat je Mij ziet, maar Ik zie jou.’ Er zitten hier heel veel Zacheüssen. Misschien accepteer je dat niet en wil je daar niet voor uitgemaakt worden. Maar Zacheüs betekent: zuiver en gerechtvaardigd. Niet omwille van Zacheüs zelf, maar om wat Jezus deed voor hem, toen Hij stierf aan het kruis.”

Zacheüs neemt Jezus mee naar dat misschien wel veel te grote huis, met die veel te grote tafel, gekocht van oneerlijk verkregen geld"

De voorganger zoomt daarna verder in op de natuur van de mens, die de neiging heeft om zichzelf te verstoppen. Hij gebruikt dit keer twee vijgenbladeren die hij voor zijn gezicht houdt als metafoor. “Die lijken een stukje veiligheid en geborgenheid te geven", merkt Dorstijn op. "Maar ze houden ons weg bij Jezus. In Genesis 3 zien we dat Adam en Eva zichzelf proberen te bedekken met vijgenbladeren, waar ze schorten van maken. Ze schamen zich en verstoppen zich ook nog eens in de bosjes. De vijgenbladeren zijn niet genoeg. Dat is de menselijke oplossing: verschuilen en bedekken. Maar dat is niet Gods oplossing. Hij bekleedt hen met dierenhuiden. Dat is al een verwijzing naar Jezus, er moet bloed vloeien. Wij konden door Gods offer bekleed worden met Christus. De oplossing van God is: tevoorschijn roepen en bekleden. Jezus staat hier vandaag onder de door jouw gemaakte vijgenboom en zegt: ‘Ik zie jou’. Hij kijkt dwars door jouw schaamte heen omdat Hij stierf voor jouw zonden. Jezus ziet jou, dwars door jouw onzekerheid en schaamte heen", benadrukt de spreker nogmaals.

Kookstelletje
Zacheüs laat Jezus in Lukas 19 zijn eigen puinhopen zien. “Zacheüs neemt Jezus mee naar zijn eigen huis. Hij gaat niet naar een restaurantje met Hem, maar hij neemt Jezus mee naar zijn duistere verleden. Naar dat misschien wel veel te grote huis, met die veel te grote tafel van oneerlijk gekregen geld. Durven wij God te laten zien wie we werkelijk zijn? Jezus vraagt niet eens aan Zacheüs of Hij bij hem mag komen eten. Hij 'moet bij hem te gast zijn', staat er. Misschien ben je vandaag je kookstelletje vergeten en had je daar nog ruzie over. Dan loop je gewoon het campingveld over en zeg je daar waar het lekker ruikt: ‘Vandaag gaan wij bij jullie eten’. Net zoals Jezus dat bij Zacheüs deed. Doordat wij aan Jezus ons leven laten zien, laten wij Hem vervolgens ook aan anderen zien.”

"Eén ontmoeting met Jezus veranderde Zacheüs volledig", vertelt Dorstijn. "Hij gaf plotseling de helft van zijn vermogen weg. Eén ontmoeting met Jezus en je bent totaal veranderd. Hij besloot ook een ieder viervoudig te vergoeden wat hij hen had afgenomen. Nergens in de Bijbel staat dat je iemand op die manier moet compenseren. Als iemand je iets afneemt, bid dan dat diegene een Zacheüs-bekering mee mag maken, dan heb je een hele goede rente."

"Het is tijd voor een generatie die zegt: ‘De Bijbel boven alles in mijn leven. Ik kom achter mijn vijgenbladeren vandaan'"

Dan maakt Dorstijn een sprongetje naar het boek Handelingen en leest hij de zaal voor over de bekering van Paulus op de weg naar Damascus. “Als we Jezus gaan zien, worden we ook blind voor de wereld om ons heen. Paulus was letterlijk drie dagen blind, maar hij zou ook de rest van zijn leven blind blijven voor de wereld. Hij zei op een gegeven moment: ‘Het leven is mij Christus’, het ging alleen nog maar om Hem. We zijn zo vaak bezig met alles om ons heen scherp te zien. We zijn bezig met alles te willen doorgronden. We denken dat we NOS.nl of nu.nl beter moeten kennen dan onze Bijbel. Maar het is tijd voor een generatie die zegt: ‘De Bijbel boven alles in mijn leven. Ik kom achter mijn vijgenbladeren vandaan.’”

In beweging komen
"Misschien ben je op dit moment al aan het berekenen hoeveel het je kost om straks naar voren te komen en je leven aan Jezus te geven", zegt Dorstijn tegen het einde van zijn preek. "Maar dan gebeurt het niet, dan bekeer je je niet. Vaak zijn we berekenend met God op weg. Maar je hebt berekenen en bekeren. Woorden met dezelfde letters maar met een andere uitkomst. Echte bekering stopt op het moment dat je berekenend te werk gaat. Het berekenende gedrag van Zacheüs stopt juist wanneer Jezus onder aan zijn boom staat."

"De stormen in je leven zijn misschien heftig en Jezus gaat anders te werk dan je van een afstandje van Hem gewend bent. Je hebt misschien geleerd om anoniem te blijven, je hebt misschien een verslaving. Maar Jezus ziet jou. Hij wil bij jou eten. Hij vraagt niet eens of Hij bij je mag komen eten. Hij moet bij jou zijn. Misschien ben je nog nooit uit je boom gekomen, dan is het vanavond tijd om uit je boom te komen en je leven aan Hem te geven. Dat is de eerste oproep, de tweede oproep is om niet langer berekenend te werk te gaan en blind te worden voor de wereld. Om tegen God te zeggen: ‘Vraag maar wat U wilt vragen Heere, want ik vertrouw op U’. De ontmoeting met Jezus kwam bij Zacheüs tot stand toen hij in beweging kwam door uit zijn boom te komen. Daarom wil ik je vragen om een dappere stap naar voren te zetten. Omdat jij het waard bent en Jezus jou ziet en van je houdt.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg