Jeroen Dorstijn tijdens Opwekkingsconferentie: "Kom achter je vijgenbladeren vandaan"

God26 mei 2023
Jeroen Dorstein

"We willen Jezus wel zien, maar van een afstand. Jezus zegt: ‘Fijn dat je Mij ziet, maar Ik zie jou." In een stampvolle tent op de eerste dag van de Pinksterconferentie van Opwekking sprak voorganger Jeroen Dorstijn over tollenaar Zacheüs die van anoniem naar gezien ging. "Jezus ziet jou, dwars door jouw onzekerheid en schaamte heen."

“Veertien jaar geleden kwam ik voor het eerst op Opwekking en daar zat ze: Petra", begint de voorganger van GODCentre Gouda zijn verhaal. "Het thema dit jaar is 'Wij zien Jezus' en voor mij was het dat jaar 'Ik zag Petra'. Inmiddels zijn we alweer twaalf jaar getrouwd en is ze in verwachting van ons vierde kindje. Waar je je op richt, dat gaat groeien. Daardoor geldt ook in tijden van haat en verdeeldheid dat wij Jezus zien. Maar vanavond wil ik beginnen met het feit dat Jezus jou ziet.”

Vervolgens maakt de spreker met zijn vingers een soort verrekijker waar hij doorheen kijkt. Dorstijn legt uit: “Dit is zo'n verrekijker waarvan veel kinderen denken dat hij werkt." Volgens de spreker is het een metafoor voor hoe mensen naar Jezus kijken, van een afstandje. "En vanavond gaan we leren om die verrekijker weg te doen."

Zacheüs
Dan vertelt Dorstijn het bijbelverhaal van een man die ook vanaf een afstandje naar Jezus wilde kijken: Zacheüs. “Klein van stuk kwam Zacheüs niet door de menigte heen. Hij besloot daarom veilig en anoniem in een boom te gaan zitten. Maar Jezus ziet hem daar zitten en staat bij Zacheüs stil. Zacheüs gaat op dat moment van anoniem naar gezien. De spanning bouwt zich op."

De spreker maakt daarop de vertaalslag naar de actualiteit: "Het is vrijdagmiddag en je zet je tent op, je wil graag naar de eerste bijeenkomst van Opwekking. Zodra we hier op het hoofdterrein zijn aangekomen zoeken we dan ons eigen plekje en klimmen we allemaal in onze eigen veilige boom. We willen Jezus wel zien, maar van een afstand. Jezus zegt: ‘Fijn dat je Mij ziet, maar Ik zie jou.’ Er zitten hier heel veel Zacheüssen. Misschien accepteer je dat niet en wil je daar niet voor uitgemaakt worden. Maar Zacheüs betekent: zuiver en gerechtvaardigd. Niet omwille van Zacheüs zelf, maar om wat Jezus deed voor hem, toen Hij stierf aan het kruis.”

Zacheüs neemt Jezus mee naar dat misschien wel veel te grote huis, met die veel te grote tafel, gekocht van oneerlijk verkregen geld"

De voorganger zoomt daarna verder in op de natuur van de mens, die de neiging heeft om zichzelf te verstoppen. Hij gebruikt dit keer twee vijgenbladeren die hij voor zijn gezicht houdt als metafoor. “Die lijken een stukje veiligheid en geborgenheid te geven", merkt Dorstijn op. "Maar ze houden ons weg bij Jezus. In Genesis 3 zien we dat Adam en Eva zichzelf proberen te bedekken met vijgenbladeren, waar ze schorten van maken. Ze schamen zich en verstoppen zich ook nog eens in de bosjes. De vijgenbladeren zijn niet genoeg. Dat is de menselijke oplossing: verschuilen en bedekken. Maar dat is niet Gods oplossing. Hij bekleedt hen met dierenhuiden. Dat is al een verwijzing naar Jezus, er moet bloed vloeien. Wij konden door Gods offer bekleed worden met Christus. De oplossing van God is: tevoorschijn roepen en bekleden. Jezus staat hier vandaag onder de door jouw gemaakte vijgenboom en zegt: ‘Ik zie jou’. Hij kijkt dwars door jouw schaamte heen omdat Hij stierf voor jouw zonden. Jezus ziet jou, dwars door jouw onzekerheid en schaamte heen", benadrukt de spreker nogmaals.

Kookstelletje
Zacheüs laat Jezus in Lukas 19 zijn eigen puinhopen zien. “Zacheüs neemt Jezus mee naar zijn eigen huis. Hij gaat niet naar een restaurantje met Hem, maar hij neemt Jezus mee naar zijn duistere verleden. Naar dat misschien wel veel te grote huis, met die veel te grote tafel van oneerlijk gekregen geld. Durven wij God te laten zien wie we werkelijk zijn? Jezus vraagt niet eens aan Zacheüs of Hij bij hem mag komen eten. Hij 'moet bij hem te gast zijn', staat er. Misschien ben je vandaag je kookstelletje vergeten en had je daar nog ruzie over. Dan loop je gewoon het campingveld over en zeg je daar waar het lekker ruikt: ‘Vandaag gaan wij bij jullie eten’. Net zoals Jezus dat bij Zacheüs deed. Doordat wij aan Jezus ons leven laten zien, laten wij Hem vervolgens ook aan anderen zien.”

"Eén ontmoeting met Jezus veranderde Zacheüs volledig", vertelt Dorstijn. "Hij gaf plotseling de helft van zijn vermogen weg. Eén ontmoeting met Jezus en je bent totaal veranderd. Hij besloot ook een ieder viervoudig te vergoeden wat hij hen had afgenomen. Nergens in de Bijbel staat dat je iemand op die manier moet compenseren. Als iemand je iets afneemt, bid dan dat diegene een Zacheüs-bekering mee mag maken, dan heb je een hele goede rente."

"Het is tijd voor een generatie die zegt: ‘De Bijbel boven alles in mijn leven. Ik kom achter mijn vijgenbladeren vandaan'"

Dan maakt Dorstijn een sprongetje naar het boek Handelingen en leest hij de zaal voor over de bekering van Paulus op de weg naar Damascus. “Als we Jezus gaan zien, worden we ook blind voor de wereld om ons heen. Paulus was letterlijk drie dagen blind, maar hij zou ook de rest van zijn leven blind blijven voor de wereld. Hij zei op een gegeven moment: ‘Het leven is mij Christus’, het ging alleen nog maar om Hem. We zijn zo vaak bezig met alles om ons heen scherp te zien. We zijn bezig met alles te willen doorgronden. We denken dat we NOS.nl of nu.nl beter moeten kennen dan onze Bijbel. Maar het is tijd voor een generatie die zegt: ‘De Bijbel boven alles in mijn leven. Ik kom achter mijn vijgenbladeren vandaan.’”

In beweging komen
"Misschien ben je op dit moment al aan het berekenen hoeveel het je kost om straks naar voren te komen en je leven aan Jezus te geven", zegt Dorstijn tegen het einde van zijn preek. "Maar dan gebeurt het niet, dan bekeer je je niet. Vaak zijn we berekenend met God op weg. Maar je hebt berekenen en bekeren. Woorden met dezelfde letters maar met een andere uitkomst. Echte bekering stopt op het moment dat je berekenend te werk gaat. Het berekenende gedrag van Zacheüs stopt juist wanneer Jezus onder aan zijn boom staat."

"De stormen in je leven zijn misschien heftig en Jezus gaat anders te werk dan je van een afstandje van Hem gewend bent. Je hebt misschien geleerd om anoniem te blijven, je hebt misschien een verslaving. Maar Jezus ziet jou. Hij wil bij jou eten. Hij vraagt niet eens of Hij bij je mag komen eten. Hij moet bij jou zijn. Misschien ben je nog nooit uit je boom gekomen, dan is het vanavond tijd om uit je boom te komen en je leven aan Hem te geven. Dat is de eerste oproep, de tweede oproep is om niet langer berekenend te werk te gaan en blind te worden voor de wereld. Om tegen God te zeggen: ‘Vraag maar wat U wilt vragen Heere, want ik vertrouw op U’. De ontmoeting met Jezus kwam bij Zacheüs tot stand toen hij in beweging kwam door uit zijn boom te komen. Daarom wil ik je vragen om een dappere stap naar voren te zetten. Omdat jij het waard bent en Jezus jou ziet en van je houdt.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#327 Jeffrey & mr. Lineke Blijdorp over het rechtse kabinet, Tom de Wal en ontkerkelijking
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Lineke Blijdorp
Podcast

Lineke Blijdorp hekelt uitspraken D66-minister over Tom de Wal: "Beschamend"

"Beschamend en dom", zo typeert Lineke Blijdorp recente uitspraken van Pia Dijkstra, demissionair minister van Medische Zorg, over evangelist Tom de Wal. Volgens de D66-bewindsvrouw houdt De Wal met zijn genezingsdiensten "mensen voor de gek". Ze waa

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant: "Een zondaar zonder berouw is welkom bij Christus"

Mensen hoeven niet over voldoende zondekennis of berouw te beschikken, voordat ze tot de Heere Jezus mogen gaan. Dit onderstreepte ds. J. Koppelaar onlangs tijdens een preek. De hersteld hervormde predikant deelt een hoopvolle boodschap voor reformat

Chris Stoffer
Video

SGP-leider brengt 'geloof, hoop en liefde' ter sprake tijdens Kamerdebat

Het was een lange dag woensdag in de Tweede Kamer. Er werd bijna twaalf uur lang gedebatteerd over het hoofdlijnenakkoord dat door PVV, VVD, NSC en BBB is gesloten. Aan het einde van de dag gloorde er hoop in de Tweede Kamer. En niet alleen hoop, ook

Paus Franciscus
Nieuws

Vaticaan nodigt door Chinese overheid benoemde bisschop uit voor evenement

Een door de Chinese overheid benoemde bisschop sprak tijdens een event dat onlangs door het Vaticaan in Shanghai gehouden werd. Dat meldt The Christian Post. Het gaat om bisschop Shen Bin, hij werd in april 2023 door de communistische Chinese regerin

Nick Hall
Positief nieuws

Evangelisatiecampagne bereikt in twee maanden 67 miljoen mensen

De wereldwijde evangelisatiecampagne, genaamd 'Anthem of Grace', heeft in bijna twee maanden tijd liefst 67 miljoen bereikt met de goede boodschap. Dat meldt CBN News. De met Goede Vrijdag afgetrapte evangelisatiecampagne is een initiatief van de de

Soedan
Nieuws

Angst onder christenen Zuid-Soedan neemt toe na ontvoering priester

De recente onverklaarbare verdwijning van priester Luke Yugue en zijn chauffeur Michael Gbeko in Zuid-Soedan heeft onder veel christenen in het Centraal-Afrikaanse land angst gezaaid. Zij vrezen nu voor hun veiligheid en aarzelen om hun pastorale wer

Seksualiteit
Column

Praten over seks in de kerk?!

Pas kwam ik thuis uit m’n werk. En niet ik, maar m’n oudste dochter viel meteen met de deur in huis: ‘Ik heb echt geen zin in de tienerclub vrijdag… Ze gaan het dan over seks en porno hebben.’ Zo, welkom thuis! Terwijl ik mijn jas uittrek en aan tafe

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet waarschuwt tegen theologie van hypergenade

In deze onderstaande video staat Chris Verhagen, initiatiefnemer van Christelijke apologeet, stil bij het concept van "hypergrace theology", oftewel: hypergenade theologie. De invloed van hypergenade theologie is volgens hem merkbaar in de evangelisc

Meerartikelen

Paul Field en Ralph van Manen
Nieuws

Paul Field en Ralph van Manen vieren gezamenlijk 50 jaar songwriting

Sommige artiesten zijn een meester in hun vak. En als je het over liedjes schrijven hebt, dan kan Paul Field zeker een meester genoemd worden. De Brit is al bijna vijftig jaar actief en heeft honderden liedjes geschreven die hun sporen hebben nagelat

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe God ons als Zijn geliefde kinderen heeft aangenomen

"Bekleed met het Lam van God heeft God jou in Christus het Lam geadopteerd en als Zijn geliefde kind willen aanvaarden. De Geest van adoptie jubelt het dan uit in jouw hart, jij bent Gods geliefde kind. Wat jij mag beantwoorden met een hartstochtelij

Mirjam Bikker
Opinie

Coalitieakkoord: We mogen ons in ons landje niet terugtrekken achter de dijken

Hoop! Een prachtig woord, een fundament, een anker; het tegenovergestelde van angst. ‘Hoop is licht dat vanuit de toekomst op het heden valt,’ schrijft de priester Tomáš Halík. Het maakt dus veel uit welke toekomst je voor ogen hebt. Daar moest ik aa

christenvervolging
Boekfragment

Iedere christen krijgt vroeg of laat met lijden te maken

De eerste brief van Petrus, met het karakter van een rondzendbrief, is geadresseerd aan niet-Joodse christenen in Klein-Azië. Vanwege hun geloof kregen zij te maken met sociale discriminatie, een voorloper van de christenvervolging die dit gebied een

Ds. M van Reenen
Opinie

Moet je refo zijn om altijd een rok te dragen?

In de loop van de jaren als predikant tref je steeds meer broeders uit allerlei kerkverbanden. Logischerwijze (vanuit mijn kerkelijke positie) het meest in reformatorische kring, maar gelukkig ook daarbuiten. Er zijn veel punten van herkenning, maar

Pia Dijkstra en Tom de Wal
Nieuws

D66-minister roept Nederlanders op om niet naar Tom de Wal te gaan

‘Gebedsgenezers’ als evangelist Tom de Wal “houden mensen voor de gek”, stelt Pia Dijkstra. De demissionair minister van Medische Zorg roept Nederlanders op om de genezingsdiensten van Tom de Wal niet te bezoeken. “Tuin er niet in”, aldus de bewindsv

Ds. A. Baars
Video

Prof. dr. Baars nam jarenlang geen deel aan het avondmaal: "Ik had geen vrijmoedigheid"

“Ik had geen vrijmoedigheid om aan de dis van het verbond te gaan. Ik studeerde al theologie in Apeldoorn en ik had nog nooit avondmaal gevierd. Ik had geen vrijmoedigheid”, aldus prof. dr. A. Baars. De emerituspredikant, verbonden aan de CGK, vertel

CVS Pharmacy
Nieuws

Christelijke verpleegkundige bereikt schikking met ex-werkgever na ontslag om abortusmedicatie

De christelijke verpleegkundige Robyn Strader werd in oktober 2021 door haar werkgever ontslagen omdat ze weigerde abortusmedicatie te verstrekken. Ze weigerde echter om het daarbij te laten zitten en spande vervolgens een rechtszaak aan tegen haar v

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus beschuldigd van ketterij nadat hij stelde dat elk mens 'fundamenteel goed' is

Paus Franciscus heeft op sociale media veel kritiek gekregen naar aanleiding van een uitspraak die hij onlangs deed in gesprek met het Amerikaanse actualiteitenprogramma '60 Minutes'. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke merkte op dat de mens

Gert-Jan Segers
Opinie

Landgenoten zijn medeverantwoordelijk voor een golf van Jodenhaat

De verkrachtingen, de moorden en de gijzeling van honderden Israëliërs door Hamas-strijders op 7 oktober waren gruwelijk. En nog altijd zitten er Israëlische gijzelaars in de helse krochten van Hamas. Hartverscheurend. De verwoesting in Gaza en de du

Jonathan Kroeske
Levensverhaal

Tijdens de grootste tegenslagen ervoer voorganger Jonathan Kroeske Gods nabijheid

Jonathan Kroeske is voorganger van Godcentre Utrecht, een van de snelst groeiende kerken in Nederland. Onlangs schoof Kroeske aan in het programma Hour of Power, waarin hij onder meer vertelde over de grootste tegenslagen in zijn leven. Het is decemb

suïcidale gedachten
Nieuws

Zelfdodingen voorkomen wordt wettelijke verplichting; initiatiefwet ChristenUnie aangenomen

De inzet van de landelijke en lokale overheid om zelfdodingen te voorkomen wordt een wettelijke verplichting. Een bijna unanieme Kamer stemde vandaag in met de initiatiefwet van ChristenUnie die dat gaat regelen. Alleen FvD stemde tegen. De wet werd