cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jeroen Dorstein
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 mei 2023 door Patrick Goede

Jeroen Dorstijn tijdens Opwekkingsconferentie: "Kom achter je vijgenbladeren vandaan"

"We willen Jezus wel zien, maar van een afstand. Jezus zegt: ‘Fijn dat je Mij ziet, maar Ik zie jou." In een stampvolle tent op de eerste dag van de Pinksterconferentie van Opwekking sprak voorganger Jeroen Dorstijn over tollenaar Zacheüs die van anoniem naar gezien ging. "Jezus ziet jou, dwars door jouw onzekerheid en schaamte heen."

“Veertien jaar geleden kwam ik voor het eerst op Opwekking en daar zat ze: Petra", begint de voorganger van GODCentre Gouda zijn verhaal. "Het thema dit jaar is 'Wij zien Jezus' en voor mij was het dat jaar 'Ik zag Petra'. Inmiddels zijn we alweer twaalf jaar getrouwd en is ze in verwachting van ons vierde kindje. Waar je je op richt, dat gaat groeien. Daardoor geldt ook in tijden van haat en verdeeldheid dat wij Jezus zien. Maar vanavond wil ik beginnen met het feit dat Jezus jou ziet.”

Vervolgens maakt de spreker met zijn vingers een soort verrekijker waar hij doorheen kijkt. Dorstijn legt uit: “Dit is zo'n verrekijker waarvan veel kinderen denken dat hij werkt." Volgens de spreker is het een metafoor voor hoe mensen naar Jezus kijken, van een afstandje. "En vanavond gaan we leren om die verrekijker weg te doen."

Zacheüs
Dan vertelt Dorstijn het bijbelverhaal van een man die ook vanaf een afstandje naar Jezus wilde kijken: Zacheüs. “Klein van stuk kwam Zacheüs niet door de menigte heen. Hij besloot daarom veilig en anoniem in een boom te gaan zitten. Maar Jezus ziet hem daar zitten en staat bij Zacheüs stil. Zacheüs gaat op dat moment van anoniem naar gezien. De spanning bouwt zich op."

De spreker maakt daarop de vertaalslag naar de actualiteit: "Het is vrijdagmiddag en je zet je tent op, je wil graag naar de eerste bijeenkomst van Opwekking. Zodra we hier op het hoofdterrein zijn aangekomen zoeken we dan ons eigen plekje en klimmen we allemaal in onze eigen veilige boom. We willen Jezus wel zien, maar van een afstand. Jezus zegt: ‘Fijn dat je Mij ziet, maar Ik zie jou.’ Er zitten hier heel veel Zacheüssen. Misschien accepteer je dat niet en wil je daar niet voor uitgemaakt worden. Maar Zacheüs betekent: zuiver en gerechtvaardigd. Niet omwille van Zacheüs zelf, maar om wat Jezus deed voor hem, toen Hij stierf aan het kruis.”

Zacheüs neemt Jezus mee naar dat misschien wel veel te grote huis, met die veel te grote tafel, gekocht van oneerlijk verkregen geld"

De voorganger zoomt daarna verder in op de natuur van de mens, die de neiging heeft om zichzelf te verstoppen. Hij gebruikt dit keer twee vijgenbladeren die hij voor zijn gezicht houdt als metafoor. “Die lijken een stukje veiligheid en geborgenheid te geven", merkt Dorstijn op. "Maar ze houden ons weg bij Jezus. In Genesis 3 zien we dat Adam en Eva zichzelf proberen te bedekken met vijgenbladeren, waar ze schorten van maken. Ze schamen zich en verstoppen zich ook nog eens in de bosjes. De vijgenbladeren zijn niet genoeg. Dat is de menselijke oplossing: verschuilen en bedekken. Maar dat is niet Gods oplossing. Hij bekleedt hen met dierenhuiden. Dat is al een verwijzing naar Jezus, er moet bloed vloeien. Wij konden door Gods offer bekleed worden met Christus. De oplossing van God is: tevoorschijn roepen en bekleden. Jezus staat hier vandaag onder de door jouw gemaakte vijgenboom en zegt: ‘Ik zie jou’. Hij kijkt dwars door jouw schaamte heen omdat Hij stierf voor jouw zonden. Jezus ziet jou, dwars door jouw onzekerheid en schaamte heen", benadrukt de spreker nogmaals.

Kookstelletje
Zacheüs laat Jezus in Lukas 19 zijn eigen puinhopen zien. “Zacheüs neemt Jezus mee naar zijn eigen huis. Hij gaat niet naar een restaurantje met Hem, maar hij neemt Jezus mee naar zijn duistere verleden. Naar dat misschien wel veel te grote huis, met die veel te grote tafel van oneerlijk gekregen geld. Durven wij God te laten zien wie we werkelijk zijn? Jezus vraagt niet eens aan Zacheüs of Hij bij hem mag komen eten. Hij 'moet bij hem te gast zijn', staat er. Misschien ben je vandaag je kookstelletje vergeten en had je daar nog ruzie over. Dan loop je gewoon het campingveld over en zeg je daar waar het lekker ruikt: ‘Vandaag gaan wij bij jullie eten’. Net zoals Jezus dat bij Zacheüs deed. Doordat wij aan Jezus ons leven laten zien, laten wij Hem vervolgens ook aan anderen zien.”

"Eén ontmoeting met Jezus veranderde Zacheüs volledig", vertelt Dorstijn. "Hij gaf plotseling de helft van zijn vermogen weg. Eén ontmoeting met Jezus en je bent totaal veranderd. Hij besloot ook een ieder viervoudig te vergoeden wat hij hen had afgenomen. Nergens in de Bijbel staat dat je iemand op die manier moet compenseren. Als iemand je iets afneemt, bid dan dat diegene een Zacheüs-bekering mee mag maken, dan heb je een hele goede rente."

"Het is tijd voor een generatie die zegt: ‘De Bijbel boven alles in mijn leven. Ik kom achter mijn vijgenbladeren vandaan'"

Dan maakt Dorstijn een sprongetje naar het boek Handelingen en leest hij de zaal voor over de bekering van Paulus op de weg naar Damascus. “Als we Jezus gaan zien, worden we ook blind voor de wereld om ons heen. Paulus was letterlijk drie dagen blind, maar hij zou ook de rest van zijn leven blind blijven voor de wereld. Hij zei op een gegeven moment: ‘Het leven is mij Christus’, het ging alleen nog maar om Hem. We zijn zo vaak bezig met alles om ons heen scherp te zien. We zijn bezig met alles te willen doorgronden. We denken dat we NOS.nl of nu.nl beter moeten kennen dan onze Bijbel. Maar het is tijd voor een generatie die zegt: ‘De Bijbel boven alles in mijn leven. Ik kom achter mijn vijgenbladeren vandaan.’”

In beweging komen
"Misschien ben je op dit moment al aan het berekenen hoeveel het je kost om straks naar voren te komen en je leven aan Jezus te geven", zegt Dorstijn tegen het einde van zijn preek. "Maar dan gebeurt het niet, dan bekeer je je niet. Vaak zijn we berekenend met God op weg. Maar je hebt berekenen en bekeren. Woorden met dezelfde letters maar met een andere uitkomst. Echte bekering stopt op het moment dat je berekenend te werk gaat. Het berekenende gedrag van Zacheüs stopt juist wanneer Jezus onder aan zijn boom staat."

"De stormen in je leven zijn misschien heftig en Jezus gaat anders te werk dan je van een afstandje van Hem gewend bent. Je hebt misschien geleerd om anoniem te blijven, je hebt misschien een verslaving. Maar Jezus ziet jou. Hij wil bij jou eten. Hij vraagt niet eens of Hij bij je mag komen eten. Hij moet bij jou zijn. Misschien ben je nog nooit uit je boom gekomen, dan is het vanavond tijd om uit je boom te komen en je leven aan Hem te geven. Dat is de eerste oproep, de tweede oproep is om niet langer berekenend te werk te gaan en blind te worden voor de wereld. Om tegen God te zeggen: ‘Vraag maar wat U wilt vragen Heere, want ik vertrouw op U’. De ontmoeting met Jezus kwam bij Zacheüs tot stand toen hij in beweging kwam door uit zijn boom te komen. Daarom wil ik je vragen om een dappere stap naar voren te zetten. Omdat jij het waard bent en Jezus jou ziet en van je houdt.”

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een originele preek, én met passie voor mensen!