cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
De doop in Thailand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

CVANDAAG CROWDFUND

 

De Thaise Jeep stond met 1500 anderen in de rij om gedoopt te worden

Het waren unieke beelden van de doop in Thailand. Bijna 1500 mensen stonden in de rij om gedoopt te worden. Mensen zoals Jeep, die toen zijn vrouw ernstig ziek werd, zijn heil eerst in het paranormale zocht. Uiteindelijk vond hij Jezus: “We hebben gebeden en het voelde al snel alsof er een last van mijn schouders af was. Ik heb nog steeds problemen, maar ik weet dat Jezus Christus bij ons is.”

Duizenden mensen in Thailand hebben Jezus gevonden, maar hebben dringend nazorg nodig om Hem beter te leren kennen. 3xM en Cvandaag slaan deze maand de handen ineen om net tot geloof gekomen christenen in Thailand te helpen. Een dag nazorg voor medewerkers kost 26 euro en voor 361 euro geven we een complete discipelschapstraining! Help jij mee? De nood is hoog!

Jeep leidde een gelukkig leven als boer met een kleine winkel erbij. “Ik had alles wat ik wilde”, zegt hij. “Maar toen werd mijn vrouw ziek. We zochten het in de paranormale wereld, maar we werden er alleen maar verdrietig van. Het koste ook een hoop geld. Toen kwam ik een christen tegen, hij vertelde over Jezus. Hij kon me helpen, mijn vrouw genezen en ons leven weer gezond maken. We hebben gebeden en het voelde al snel alsof er een last van mijn schouders af was. Ik heb nog steeds problemen, maar ik weet dat Jezus Christus bij ons is.”

We kennen Thailand als land van zon, zee, strand en kokosnoten. Iedereen die wel eens in Thailand is geweest, kent de stalletjes langs de weg met groente en fruit. Bij een aantal van die stalletjes, kun je ook voor geestelijk voedsel terecht. Juist op die plekken werken Thaise vrijwilligers om het Evangelie te verspreiden, die mensen zoals Jeep aanspraken. Daar vinden de gesprekken plaats met mensen op zoek naar een antwoord voor hun problemen. Want die vraag houdt een groot deel van de Thaise bevolking in haar greep.

Kat is ook één van hen. Ze nam contact op met één van onze online nazorgmedewerkers na het zien van onze Facebook pagina getiteld ‘Als je een probleem hebt, kan Jezus je helpen’. Kat zag het leven niet meer zitten en wilde weten in welke god je moet geloven. De nazorgmedewerker vertelde haar dat Jezus Christus de enige Weg en Waarheid is en dat Hij alleen je kan redden van je zonden. “Ik had ernstige problemen in mijn leven,” vertelt Kat. “Ik wist niet hoe ik moest bidden, maar zei tegen Jezus dat als Hij me niet zou helpen, ik zelfmoord zou plegen. Ik wist geen andere oplossing voor mijn problemen.” Al snel merkte ze dat dingen die tot dan toe niet goed gingen in haar leven, veranderden. Kat: “Het was als het verschil tussen zwart en wit, zo duidelijk! Ik kon alleen maar huilen, het was een wonder. Ik ben zo dankbaar dat ik deze pagina tegenkwam op social media en wil Jezus ontmoeten. Ik wil naar een kerk gaan en ooit de nazorgmedewerker ontmoeten”.

Intra-cultureel discipelschap
Het werk van 3xM focust zich op de Facebook pagina ‘Als je een probleem hebt, kan Jezus je helpen’. Met online advertentiecampagnes promoot 3xM deze pagina in gebieden waar de lokale Thaise partner ‘op de grond’ aan het werk wil. Zij hebben als doel om in elke provincie van Thailand een kerk te stichten. Ze brengen het Evangelie in de dorpen, leiden kerkleiders op, dopen mensen en stichten een lokale kerk. De online nazorgmedewerkers zijn hierin van cruciaal belang, want zij spreken vooral jongeren die de kerkstichters in de dorpen overdag niet tegenkomen. Zij zijn een luisterend oor voor de Thaise jongeren die bellen, mailen of appen en vertellen hen een boodschap van hoop en liefde door Jezus Christus. Ze verwijzen naar hulpverleners in de buurt, lokale kerken en andere christenen. Zoals de stalletjes langs de weg. Het is een manier van evangeliseren die werkt in Thailand.

Directeur Martien Timmer: “Deze manier werkt in Thailand, maar niet in Bangladesh of Japan. Daarom werken wij vanuit intra-cultureel discipelschap. We werken uitsluitend samen met lokale partners, die precies weten wat er speelt in de samenleving en wat er nodig is om mensen op een overtuigende manier het Evangelie te vertellen. Soms kan dat niet direct omdat het verboden is om te evangeliseren bijvoorbeeld. Zo zien we in Thailand dat de Thai helemaal niet zitten te wachten op iemand die hen het Evangelie brengt. Maar als je aangeeft dat ze bij Jezus Christus terecht kunnen voor een oplossing voor hun problemen, staan ze hier wel voor open.”

Genezen van alcoholisme
Het verhaal van Kat staat niet op zichzelf. 3xM hoort elke week getuigenissen van mensen die hebben ontdekt wat Jezus Christus voor hen betekent, zoals ook Suchin: “Ik was al jaren een alcoholiste, liet zelfs mijn jongste zoon alcohol voor mij kopen in de winkel als ik daar zelf fysiek niet toe in staat was. Ik kreeg angstaanvallen en schreeuwde tegen de hele familie. Ik ontmoette jullie en jullie zeiden dat Jezus Christus mij een nieuw hart kon geven. Ik besloot die dag om Jezus om hulp te vragen. Binnen twee weken heeft Jezus Christus mij genezen! Ik heb nu zoveel vrede en vreugde in mijn hart. Ik ga nu naar de kerk en deel daar graag wat Jezus voor mij heeft gedaan.”

Suchin ontmoette één van de honderden vrijwilligers die zich inzetten voor de Thaise partner van het Amersfoortse 3xM. Zij trekken door het Thaise platteland, vertellen mensen over Jezus Christus, leiden kerkleiders op en stichten kerken. De online media activiteiten, de expertise van 3xM, versterken deze missie door via de Facebook pagina mensen aan te trekken en hen een boodschap van hoop en liefde te vertellen. Dit zijn overwegend jongeren, die overdag aan het werk zijn en dus niet bereikt worden via kerkstichters. Zo vullen deze twee activiteiten elkaar heel goed aan om hele dorpen te bereiken. 3xM betaalt de salarissen voor alle online (nazorg)medewerkers, de kosten voor de online campagnes en de trainingen die zij geven voor het team om zich continu hierin te ontwikkelen.

Help jij deze gelovigen verder op weg? Draag bij!