cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Sint Nicolaas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 mei 2023 door Patrick Goede

Oorspronkelijke Sint Nicolaas-kerk in Turkije geopend voor publiek na renovatie

De meer dan 1500 jaar oude Sint Nicolaaskerk in Turkije, die vernoemd is naar de heilige Nicolaas (waar we ons Sinterklaasfeest aan te danken hebben), is na een restauratieproject van 18 maanden weer open voor publiek. De renovatie van de kerk werd gefinancierd door de overheid en dat is bijzonder te noemen.

In een verklaring bij de heropening van de kerk zei de Turkse minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy ernaar uit te zien dat de kerk een plaats van aanbidding en bedevaart voor christenen wordt voor “de komende decennia”.

"Deze kerk, een van de meest opmerkelijke werken van de Oost-Romeinse kunst met zijn architectuur en decoraties, is van grote waarde voor de christelijke wereld. Door de restauratie zal de Sint-Nicolaaskerk de komende decennia veel meer bezoekers en gelovigen kunnen ontvangen”, legde Ersoy uit bij de heropening volgens The Christian Post.

De kerk werd voor het eerst gebouwd in 520 na Christus op de begraafplaats van St. Nicolaas. Hij werd geboren in de buurt van een strand in de oude stad Patara.

Meter onder zeeniveau
Volgens Turkse functionarissen omvatten de restauratiewerkzaamheden aan de kerk onder meer de installatie van beschermende dakbedekking. Ook werden de uitgebreide muurschilderingen en vloermozaïeken van de kerk gerestaureerd, die "essentiële werken uit de Byzantijnse kunst en architectuur" weerspiegelen. De kerk, die 1 meter onder zeeniveau ligt, is door de werkzaamheden nu beter beschermd tegen regen en grondwater.

Afgelopen december vertelde de atheïstische Britse expat Nikki Bullock aan de Christian Post dat er pas sinds enkele jaren kerkdiensten in de St. Nicolaaskerk zijn toegestaan. Ze vroeg zich af of Turkse christenen daar van op de hoogte waren. In Turkije is 99 procent van de bevolking moslim. "Het is zeer zeldzaam in Turkije dat je ergens komt waar ze het christelijk geloof toestaan. Het grote publiek kent deze kerk niet."

De Sint-Nicolaaskerk is nu dagelijks geopend voor bezoekers van 8.30 uur tot 20.00 uur. Ga voor meer informatie naar de officiële website van de kerk.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen