Hoe christelijk Nederland reageert op het overlijden van Tim Keller

Nieuws19 mei 2023
Maarten van Ooijen, Mirjam Bikker en Arie de Rover

Het overlijden van de Amerikaanse predikant Tim Keller (72) houdt ook Nederlandse christenen bezig. De geestelijke erfenis van de oprichter en voorganger van de Redeemer Presbyterian Church reikt tot ver buiten de Verenigde Staten. We zetten een aantal reacties uit christelijk Nederland op een rijtje.

Mirjam Bikker, partijleider ChristenUnie (in het midden op de foto bovenaan): Jezus alleen. Zijn genade en liefde preekte Tim Keller in NYC, aan niet-christenen en aan verstokte kerkgangers. En allebei werden vaak verrast door de rijkdom van dat Woord. Dankbaar voor zijn aanmoediging om ook in deze tijd Jezus te volgen en je te laten verrassen.

Arie de Rover, spreker en schrijver (rechts op de foto bovenaan): Soms ontmoet je of hoor je iemand waardoor je leven (uiteindelijk) volledig op de kop gaat. Voor mij was dat Tim Keller. Wat heb ik onnoemelijk veel aan deze ‘man van God’ te danken. Hij is nu Thuis. De plek waar hij zo vaak over sprak en naar verlangde. Hartverwarmend en ontroerend eerbetoon aan Tim Keller.

Dankbaar voor zijn aanmoediging om ook in deze tijd Jezus te volgen en je te laten verrassen.

Maarten van Ooijen, staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (links op de foto bovenaan): Zonder hem ooit live gezien of gehoord te hebben, voelt het toch een beetje als afscheid. In zijn boeken, preken en podcast heb ik zijn rustige stem vaak gehoord. Hij heeft me de weg gewezen naar het werk van C.S. Lewis. Maar vooral naar de woorden van Jezus zelf.

Gert-Jan Segers, voormalig fractievoorzitter ChristenUnie: Een inspirerende dienaar van Christus is thuisgekomen. Onthaald in de hemel, maar hier gaan we Tim Keller missen. Hij stichtte een bloeiende kerk in het hart van New York, was een heldere, krachtige prediker en schreef prachtige boeken zoals ‘Reason for God’. Veel aan hem gehad.

David Boogerd, presentator De Ongelooflijke Podcast: Ik sluit me aan bij het koor van Tim Keller-bewonderaars. Veel preken geluisterd en het lukte hem gewoon niet een matige preek te maken. Altijd relevant en altijd een diepere laag. Zag in New York een bomvolle kerk drie kwartier lang (zo lang duurde zijn preek) aan zijn lippen hangen. Dit is fantastisch trouwens. Dit is hoe Tim Keller een preek opschreef. Een briljante geest.

Daniël van Deutekom, evangelist: Rust in vrede Tim; één van de meest invloedrijke theologen van de laatste decennia is bevordert tot de heerlijkheid...

Ronald Westerbeek, theoloog: Het was een voorrecht om jarenlang elke maand een preek van Keller te mogen redigeren, nadat Aad Kamsteeg de vertaling en bewerking had gedaan. Wat een verdieping voor mijn eigen geloof! Zoveel geleerd over genade en de transformerende kracht van vergeving...

Hij is nu Thuis. De plek waar hij zo vaak over sprak en naar verlangde.

Remmelt Meijer, theoloog en pionier: Tim Keller overleden. Hij beïnvloedde mij zo’n 20 jaar lang. Zijn exegese van de cultuur in plaats van alleen het evangelie. Maar ook altijd preken voor inclusief publiek: met iedereen van buiten voor ogen en voor je zien zitten. Dankbaar. 

Gerald Troost, zanger: Theoloog Tim Keller overleden. Er zijn weinig voorgangers die me zo hebben geïnspireerd. Hij wist een positieve boodschap op een zowel diepzinnige als toegankelijke manier te beschrijven. Dankbaar voor zijn leven, boeken en geloof!

Leon van den Dool, predikant (PKN) in Broek op Langedijk: Tim Keller is ontslapen. Over de dood schreef hij hoopvolle woorden. Over de Bijbel sprak hij woorden die mij verraste, verwonderde of/en confronteerde en mij (opnieuw) in ontmoeting brachten met Gods genade. Over kerk-zijn woorden die zich centreren rondom Christus en mij en vele andere hebben uitgedaagd om grenzen te verleggen. Dankbaar voor dit mooie voorbeeld! 

Gertine Blom, dorpsdominee (PKN) in Groningen: Als student fietste ik Utrecht rond met zijn preken in mijn oren. Hij sprak over het evangelie op een manier die ik nog niet kende en dat gaf me hoop. Een bijzonder mens is heengegaan.

Ds. L. Plug, predikant (PKN) in Barneveld: Dat is een verdrietig bericht. Tegelijkertijd: bevorderd tot hoger heerlijkheid. Hij sprak het verlangen uit om bij Jezus te zijn.

Jan Pieter Verweij, directeur Chris en Voorkom: Ik heb hier "Bevrijd van je zelf" liggen. Één van de dunnere boeken die ik heb, maar vol praktische wijsheid. Tim Keller is overleden: bescheiden, wijs, dienstbaar aan God en mensen. Hij is thuis nu. Bevrijd van zichzelf.

Arjan Witzier, predikant (CGK) in Apeldoorn: Tim Keller ontslapen. Wat heb ik veel aan zijn preken en boeken gehad. Troost toegebeden aan allen die hem lief waren!

Over de Bijbel sprak hij woorden die mij verraste, verwonderde of/en confronteerde en mij (opnieuw) in ontmoeting brachten met Gods genade.

Geert-Jan Noorman, directeur Stichting Friedensstimme: Tim Keller is gestorven. Hij leerde mij de Bijbel te lezen. Ik weet zeker dat hij zal blijven spreken, ook nadat hij gestorven is. Prijs God voor zijn leven en zijn werk. Deze preek van Keller zette eind jaren '90 mijn leven op zijn kop. Als een tweede bekering. The furious love of Jesus - over Maria, Martha en de opwekking van Lazarus. En bij hem leek preken zo gemakkelijk.

Marije Roeleveld, student theologie: Tim Keller is overleden, heel veel sterkte aan de nabestaanden en aan iedereen die aan hem en zijn werk gehecht zijn. Als ik zo terugkijk, besef ik dat zijn boeken een grote drijfveer voor mij zijn geweest om theologie te gaan studeren. Hij liet me zien dat je je verstand kan gebruiken zonder je geloof te verliezen.

Joost Smit, predikant Ontmoetingskerk Vathorst: Wat een inspiratie voor preken, pastoraat en betrokkenheid op de cultuur. Dank aan God voor Tim Keller. Welkom Thuis!

Martijn Leeftink, buurtdominee: Tim Keller is overleden. Wat een verlies. Ik hield echt van zijn stijl en inhoud van preken. Luisterend meer nog dan lezend. Hij is nu bij zijn Heer die hij diende.

Nog nooit heb ik gehuild om de dood van iemand van buiten mijn naaste omgeving. Behalve bij rev Tim Keller.

Ds. Jan Holtslag, predikant (PKN) in Giessenburg: Een groot man in het Koninkrijk van God heeft tijdelijke en aardse verwisseld voor het eeuwige en hemelse dankzij het heilswerk van Jezus Christus.

Robert Roth, predikant (3G-kerk in Hengelo): Een groot man is thuisgeroepen. Een groot en nederig mens.

Dirk-Jan de Jeu, ondernemer: Een voorbeeld voor de kerk in Nederland: Bijbelgetrouw, (bevindelijk) gereformeerd en toch vernieuwend. Ik noem het Gereformeerd 3.0. Helaas zie ik weinig kerken in ons land in zijn theologische voetspoor treden ondanks “dat vele jonge voorgangers naar New York gingen om bij Redeemer een intensieve missionaire training te volgen” (ND). Zijn boeken en overdenkingen las ik graag (meerdere keren). De diepgang, helderheid en de liefde voor Christus waren een genot om te lezen en naar te luisteren. Nu ingegaan in het feest van zijn Heer.

Alex ten Cate, leiderschapsontwikkelaar: Tim Keller - de man die voordeed hoe de kerk weer relevant kon zijn voor de stad, juist door bij het hart van haar boodschap te blijven - is vandaag naar de definitieve Stad gegaan. To a life well lived.

Luuk: Nog nooit heb ik gehuild om de dood van iemand van buiten mijn naaste omgeving. Behalve bij rev Tim Keller. Er is niemand van wie ik zoveel geleerd heb over het goede leven, in navolging van Jezus, als van Tim. Zijn nagedachtenis zal mij de rest van mijn leven tot zegen zijn.

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Groep studenten bij de kerk
Nieuws

Bemoedigd in Santiago: "We zochten al tien jaar naar God, Hij vulde onze leegte"

Even van de hoofdweg af, rijden we over zand- en grindwegen naar de kerk toe. De stofwolken kondigen onze komst aan. Cuba, het is een land van tegenstellingen. Hoeveel van de toeristen, die we vanmiddag zagen aan het strand bij de Caribische Zee, ken

Amsterdam
Nieuws

Tot Heil des Volks maakt opvang vluchtelingenkinderen mogelijk

Per maart maakt Tot Heil des Volks de opvang van vluchtelingenkinderen in Amsterdam mogelijk. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.  Rust en stabiliteitVanaf halverwege maart worden in een van de panden in het Centrum maximaal 54 alleenstaande min

Mozaiek020 Ontmoet
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met dominee Alexander Noordijk

Op 7 januari startte een reeks van vijf bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigt de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei, bekende personen uit om in gesprek t

Willem Lingeman
Video

Waarom overspel een ernstige zonde is

Veel christenen zullen het erover eens zijn dat overspel schadelijk is. Wat Willem Lingeman betreft is er bij overspel sprake van een ernstige zonde. Waarom? Dat legt de auteur van 'Verbonden voor het Leven' uit in onderstaande video. Bekijk de uitle

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding vertelt over gemeentelid die kraakheldere boodschap achterliet: "Wij willen Jezus zien"

“Geen enkele prediker is volmaakt, maar het zou wel heel erg zijn als mensen moeten zeggen dat ze Jezus in de prediking missen”. Aan het woord is ds. D.J. Budding. De emeritus-predikant binnen de PKN merkte onlangs in een preek op dat Jezus niet in d

The Chosen
Nieuws

Onderzoek: Hitserie The Chosen wordt door miljoenen niet-gelovigen bekeken

De populaire hitserie The Chosen weet ook miljoenen niet-gelovigen te bereiken. Dat meldt CBN News. Uit een kijkersonderzoek van de serie zelf blijkt dat liefst 30 procent van de kijkers een niet-gelovige achtergrond heeft. Tot dusver bekeken 108 mil

Europese Digitale Identiteit
Nieuws

ChristenUnie ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij

Open Doors
Video

Saleh riskeert de dood maar stopt daarom niet met evangeliseren

Evangelist Saleh uit Jemen krijgt keer op keer met doodsbedreigingen te maken. De ene keer via een sms, de andere keer per telefoon. De boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ Die woorden zijn bea

Meerartikelen

ds. A. van Hees
God

Refoweb-vragensteller mist 'profetisch spreken' in reformatorische gezindte

'De laatste tijd heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijden. Ze halen vaak nieuws aan en koppelen dat aan de komst van de

pakistan
Nieuws

Terdoodveroordeelde christen in Pakistan krijgt goed nieuws en hoopt op vrijspraak

Een christen die in Pakistan ter dood is veroordeeld in een blasfemiezaak, is op 20 februari vrijgesproken in een andere zaak die betrekking had op hetzelfde incident. De rechter oordeelde dat er sprake was van dubbele vervolging, aldus zijn advocaat

Johan Schep
Video

Johan Schep over het naderend oordeel: "Je hoort de voetstappen van God"

Jona moest in Ninevé de boodschap brengen van het komende oordeel. Tegelijkertijd was datzelfde oordeel een blijk van genade van God. Want God oordeelt nooit zonder dat Hij eerst waarschuwt, zo betuigt ook Johan Schep in een nieuwe aflevering van de

Iran
Nieuws

Iran wil vervolgde christenen geen naam of gezicht geven

Hoewel het aantal opgepakte christenen in Iran jaarlijks ongeveer gelijk blijft, komen hun namen en gezichten steeds minder in de publiciteit. Het Iraanse regime lijkt daarmee het gezicht van vervolging te willen wegpoetsen. Teheran arresteerde in 20

EO-podcast
Nieuws

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf deze week is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendst

Narkisstraat
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Messiaanse Joden (deel 2)

Waarom spreken we eigenlijk over Messiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden? Messiaans komt van het woord ‘Messias’. Aan het begin van de Bijbel, gelijk na de zondeval, belooft God dat er een Verlosser zal komen (Gen. 3:15). Die Verlosser wordt ook

Zie ik kom spoedig
Video

Wat zegt Openbaring 13 over het merkteken van het beest?

Het is voor veel mensen het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp van Openbaring. Wat is het merkteken van het beest en wat heeft dat te maken met kopen en verkopen? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 27 van een 40-de

Sven en Judith
Video

Sven en Judith Likkel zijn komende zondag te gast bij Hour of Power

Komende zondag ontvangt presentator Jan van den Bosch bij Hour of Power twee bijzondere mensen: Sven en Judith Likkel. Sven raakte door een duik in ondiep water verlamd, waardoor hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Echter weet hij

GlobalRize
Nieuws

GlobalRize viert 10-jarig bestaan: van enkele tweet naar miljoenenbereik

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendings

Opperrabbijn
Column

Joden worden door islamitische heren én dames uitgescholden in Nederland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs dat er sinds kort iets is veranderd in de scheldpartijen waar joden al langer mee te maken hebben. Waar het eerst vooral islamitische heren waren die zich hier schuldig aan maakten, doen de dames inm

Henri Doornbos
Video

Henri Doornbos deelt ervaringen met afwijzing en zoektocht naar acceptatie in nieuwste single

Henri Doornbos’ persoonlijke ervaringen met afwijzing en zijn zoektocht naar acceptatie klinkt door in elke noot van “Caught in the Middle”.  Deze nieuwe single die Henri uitbrengt onder de naam 'Stranger on the Road' spreekt tot het hart van iederee

Arie-Jan Mulder
Column

Een veelvoorkomend misverstand over het avondmaal en een mopperende Paulus

Als ik Bijbelstudie geef over het avondmaal, en ik vraag aan de aanwezigen in welk Bijbelboek we dan moeten gaan lezen, dan krijg ik meestal als antwoord: in de eerste Korinthe-brief. Dat is wel begrijpelijk, want daarin staan heel pittige dingen ove