cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Maarten van Ooijen, Mirjam Bikker en Arie de Rover
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 mei 2023 door Jeffrey Schipper

Hoe christelijk Nederland reageert op het overlijden van Tim Keller

Het overlijden van de Amerikaanse predikant Tim Keller (72) houdt ook Nederlandse christenen bezig. De geestelijke erfenis van de oprichter en voorganger van de Redeemer Presbyterian Church reikt tot ver buiten de Verenigde Staten. We zetten een aantal reacties uit christelijk Nederland op een rijtje.

Mirjam Bikker, partijleider ChristenUnie (in het midden op de foto bovenaan): Jezus alleen. Zijn genade en liefde preekte Tim Keller in NYC, aan niet-christenen en aan verstokte kerkgangers. En allebei werden vaak verrast door de rijkdom van dat Woord. Dankbaar voor zijn aanmoediging om ook in deze tijd Jezus te volgen en je te laten verrassen.

Arie de Rover, spreker en schrijver (rechts op de foto bovenaan): Soms ontmoet je of hoor je iemand waardoor je leven (uiteindelijk) volledig op de kop gaat. Voor mij was dat Tim Keller. Wat heb ik onnoemelijk veel aan deze ‘man van God’ te danken. Hij is nu Thuis. De plek waar hij zo vaak over sprak en naar verlangde. Hartverwarmend en ontroerend eerbetoon aan Tim Keller.

Dankbaar voor zijn aanmoediging om ook in deze tijd Jezus te volgen en je te laten verrassen.

Maarten van Ooijen, staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (links op de foto bovenaan): Zonder hem ooit live gezien of gehoord te hebben, voelt het toch een beetje als afscheid. In zijn boeken, preken en podcast heb ik zijn rustige stem vaak gehoord. Hij heeft me de weg gewezen naar het werk van C.S. Lewis. Maar vooral naar de woorden van Jezus zelf.

Gert-Jan Segers, voormalig fractievoorzitter ChristenUnie: Een inspirerende dienaar van Christus is thuisgekomen. Onthaald in de hemel, maar hier gaan we Tim Keller missen. Hij stichtte een bloeiende kerk in het hart van New York, was een heldere, krachtige prediker en schreef prachtige boeken zoals ‘Reason for God’. Veel aan hem gehad.

David Boogerd, presentator De Ongelooflijke Podcast: Ik sluit me aan bij het koor van Tim Keller-bewonderaars. Veel preken geluisterd en het lukte hem gewoon niet een matige preek te maken. Altijd relevant en altijd een diepere laag. Zag in New York een bomvolle kerk drie kwartier lang (zo lang duurde zijn preek) aan zijn lippen hangen. Dit is fantastisch trouwens. Dit is hoe Tim Keller een preek opschreef. Een briljante geest.

Daniël van Deutekom, evangelist: Rust in vrede Tim; één van de meest invloedrijke theologen van de laatste decennia is bevordert tot de heerlijkheid...

Ronald Westerbeek, theoloog: Het was een voorrecht om jarenlang elke maand een preek van Keller te mogen redigeren, nadat Aad Kamsteeg de vertaling en bewerking had gedaan. Wat een verdieping voor mijn eigen geloof! Zoveel geleerd over genade en de transformerende kracht van vergeving...

Hij is nu Thuis. De plek waar hij zo vaak over sprak en naar verlangde.

Remmelt Meijer, theoloog en pionier: Tim Keller overleden. Hij beïnvloedde mij zo’n 20 jaar lang. Zijn exegese van de cultuur in plaats van alleen het evangelie. Maar ook altijd preken voor inclusief publiek: met iedereen van buiten voor ogen en voor je zien zitten. Dankbaar. 

Gerald Troost, zanger: Theoloog Tim Keller overleden. Er zijn weinig voorgangers die me zo hebben geïnspireerd. Hij wist een positieve boodschap op een zowel diepzinnige als toegankelijke manier te beschrijven. Dankbaar voor zijn leven, boeken en geloof!

Leon van den Dool, predikant (PKN) in Broek op Langedijk: Tim Keller is ontslapen. Over de dood schreef hij hoopvolle woorden. Over de Bijbel sprak hij woorden die mij verraste, verwonderde of/en confronteerde en mij (opnieuw) in ontmoeting brachten met Gods genade. Over kerk-zijn woorden die zich centreren rondom Christus en mij en vele andere hebben uitgedaagd om grenzen te verleggen. Dankbaar voor dit mooie voorbeeld! 

Gertine Blom, dorpsdominee (PKN) in Groningen: Als student fietste ik Utrecht rond met zijn preken in mijn oren. Hij sprak over het evangelie op een manier die ik nog niet kende en dat gaf me hoop. Een bijzonder mens is heengegaan.

Ds. L. Plug, predikant (PKN) in Barneveld: Dat is een verdrietig bericht. Tegelijkertijd: bevorderd tot hoger heerlijkheid. Hij sprak het verlangen uit om bij Jezus te zijn.

Jan Pieter Verweij, directeur Chris en Voorkom: Ik heb hier "Bevrijd van je zelf" liggen. Één van de dunnere boeken die ik heb, maar vol praktische wijsheid. Tim Keller is overleden: bescheiden, wijs, dienstbaar aan God en mensen. Hij is thuis nu. Bevrijd van zichzelf.

Arjan Witzier, predikant (CGK) in Apeldoorn: Tim Keller ontslapen. Wat heb ik veel aan zijn preken en boeken gehad. Troost toegebeden aan allen die hem lief waren!

Over de Bijbel sprak hij woorden die mij verraste, verwonderde of/en confronteerde en mij (opnieuw) in ontmoeting brachten met Gods genade.

Geert-Jan Noorman, directeur Stichting Friedensstimme: Tim Keller is gestorven. Hij leerde mij de Bijbel te lezen. Ik weet zeker dat hij zal blijven spreken, ook nadat hij gestorven is. Prijs God voor zijn leven en zijn werk. Deze preek van Keller zette eind jaren '90 mijn leven op zijn kop. Als een tweede bekering. The furious love of Jesus - over Maria, Martha en de opwekking van Lazarus. En bij hem leek preken zo gemakkelijk.

Marije Roeleveld, student theologie: Tim Keller is overleden, heel veel sterkte aan de nabestaanden en aan iedereen die aan hem en zijn werk gehecht zijn. Als ik zo terugkijk, besef ik dat zijn boeken een grote drijfveer voor mij zijn geweest om theologie te gaan studeren. Hij liet me zien dat je je verstand kan gebruiken zonder je geloof te verliezen.

Joost Smit, predikant Ontmoetingskerk Vathorst: Wat een inspiratie voor preken, pastoraat en betrokkenheid op de cultuur. Dank aan God voor Tim Keller. Welkom Thuis!

Martijn Leeftink, buurtdominee: Tim Keller is overleden. Wat een verlies. Ik hield echt van zijn stijl en inhoud van preken. Luisterend meer nog dan lezend. Hij is nu bij zijn Heer die hij diende.

Nog nooit heb ik gehuild om de dood van iemand van buiten mijn naaste omgeving. Behalve bij rev Tim Keller.

Ds. Jan Holtslag, predikant (PKN) in Giessenburg: Een groot man in het Koninkrijk van God heeft tijdelijke en aardse verwisseld voor het eeuwige en hemelse dankzij het heilswerk van Jezus Christus.

Robert Roth, predikant (3G-kerk in Hengelo): Een groot man is thuisgeroepen. Een groot en nederig mens.

Dirk-Jan de Jeu, ondernemer: Een voorbeeld voor de kerk in Nederland: Bijbelgetrouw, (bevindelijk) gereformeerd en toch vernieuwend. Ik noem het Gereformeerd 3.0. Helaas zie ik weinig kerken in ons land in zijn theologische voetspoor treden ondanks “dat vele jonge voorgangers naar New York gingen om bij Redeemer een intensieve missionaire training te volgen” (ND). Zijn boeken en overdenkingen las ik graag (meerdere keren). De diepgang, helderheid en de liefde voor Christus waren een genot om te lezen en naar te luisteren. Nu ingegaan in het feest van zijn Heer.

Alex ten Cate, leiderschapsontwikkelaar: Tim Keller - de man die voordeed hoe de kerk weer relevant kon zijn voor de stad, juist door bij het hart van haar boodschap te blijven - is vandaag naar de definitieve Stad gegaan. To a life well lived.

Luuk: Nog nooit heb ik gehuild om de dood van iemand van buiten mijn naaste omgeving. Behalve bij rev Tim Keller. Er is niemand van wie ik zoveel geleerd heb over het goede leven, in navolging van Jezus, als van Tim. Zijn nagedachtenis zal mij de rest van mijn leven tot zegen zijn.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g


In mijn kast een dun boekje "Wat is normaal" van o.a. prf J.P.A.Mekkes. Uit een ander boek van hem citeer ik:

"Geloven is uitzien. Uitzien boven alle nevel van wijsheid en weten, om de horizon – en

meer dan de horizon – in het oog te krijgen.

Het kan zijn dat dan van de oever een vraag in onze armelijke , zoekende, verwonderde

oren klinkt: kinderen hebt gij niets te eten?.... En mijn herkennend hart antwoordt: het is de

Here."

Moge dat ook de ervaring zijn van de overledene.