Indiase christenen gaan gebukt onder extreem geweld: vrouw vermoord door ex-man en oudste zoon omwille van haar geloof

Gesponsord28 april 2023 Stichting Hulp Vervolgde Christenen
Vermoorde vrouw met gezin en evangelist Rohan

De Indiase Gurubari werd vorige maand door haar ex-man en oudste zoon vermoord omdat ze haar hart aan Jezus gaf. Enkele weken later werd een man op klaarlichte dag in eigen huis eveneens om zijn geloof vermoord. Het zijn de aangrijpende verhalen van vervolgde broeders en zusters uit India. Sinds enkele maanden hebben christenen in grote gebieden met toenemend geweld te maken. Cvandaag sprak erover met Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen) die deze christenen tot steun wil zijn.

Het is november 2022 als hindoeïstische groeperingen én de overheid een campagne lanceren om christenen te bestrijden. Met name de extremistische hindoepartij RSS, die nauw verbonden is aan BJP (Bharatiya Janata-partij, red.), de regeringspartij van president Modi, gebruikt veel geweld tegen christenen. Deze partij is ook de organisator van de gewelddadige campagne.

Christenen hebben te maken met pesterijen, sociale ongelijkheid maar ook met gewelddadige incidenten die soms de dood betekenen. In de deelstaat Chhattisgarh, waar circa 30 miljoen mensen leven, zijn momenteel de vervolgingen het felst. De deelstaat ligt centraal in India en is één van de armste gebieden van het land. 

Hem opgeven is voor haar simpelweg geen optie. Zelfs als het alles kost

Een absoluut dieptepunt voltrekt zich begin vorige maand in het leven van een vrouw genaamd Gurubari, wonend in de buurt van de plaats Bilaspur. Als Gurubari zich bekeert tot het christendom, wordt ze door haar ex-man voor een onredelijke keuze gesteld: óf het christelijk geloof afzweren en weer hindoe worden óf het huis verlaten en scheiden. Met drie van haar vier kinderen kiest ze voor het laatste en blijft ze Christus trouw. Hem opgeven is voor Gurubari simpelweg geen optie. Zelfs als het alles kost.

Haar moedige besluit brengt vergaande consequenties met zich mee. Met slechts zestig euro in de maand, die Gurubari als kok bij elkaar sprokkelt, moet ze zichzelf en de drie kinderen die bij haar wonen zien te onderhouden én de huursom voor hun nieuwe onderkomen ophoesten. Het gaat maar net. Op een ochtend als ze thuis is, krijgt ze onaangekondigd bezoek. Het zijn haar ex-man en oudste zoon. Ze vragen naar water. Nietsvermoedend trekt ze erop uit om aan de wens van haar ongenodigde gasten gehoor te geven. Wat is het doel van hun plotselinge komst?

Voor ze er ook maar erg in heeft, wordt ze door haar ex-man en oudste zoon tot bloedens toe geslagen met ijzeren staven die ze uit het niets tevoorschijn halen

Eenmaal thuis wanneer ze het water, aan wat ooit haar dierbaren geweest zijn, wil uitdelen, breekt een explosie van geweld los. Voor Gurubari er ook maar erg in heeft, wordt ze door haar ex-man en oudste zoon tot bloedens toe geslagen met ijzeren staven die ze uit het niets tevoorschijn halen.

Ze raakt dusdanig gewond dat ze binnen enkele minuten ter plekke sterft. Ze betaalt de hoogste prijs voor het navolgen van Jezus. Haar drie inwonende kinderen blijven moederloos achter en zullen voor de rest van hun leven door dit trauma getekend zijn. Deels worden de kinderen nu bijgestaan door evangelisten uit het netwerk van HVC.

Gedood vanwege nieuw geloof
Het is niet het enige voorbeeld van vervolging waar christenen in India mee te maken hebben. Een tweede en aangrijpend verhaal voltrekt zich enige weken later. Een man van 25 die al jaren met gezondheidsproblemen kampt en al talloze keren tevergeefs naar dokters geweest is, besluit op een zeker moment voor zich te laten bidden door een evangelist. 

'Ga niet naar de kerk, want anders zal dat ernstige gevolgen voor je hebben'

Op wonderlijke wijze ontvangt de man genezing van God en zijn situatie verbetert met de dag. Vol dankbaarheid en blijdschap besluit de man zijn hart aan Christus te geven en is hij sindsdien regelmatig in de kerk te vinden. De dorpelingen zien het met lede ogen aan en proberen de man ervan te weerhouden naar de kerk te gaan. Dat gaat soms met ernstige bedreigingen gepaard: ‘Ga niet naar de kerk, want anders zal dat ernstige gevolgen voor je hebben’. Zo vol van God én zijn ontvangen genezing wil de man niets liever dan God dienen en slaat hij de dreigementen in de wind.

Het is dinsdag 11 april als de man in zijn huis aan het bidden is. Diverse mensen zien hem bidden en blinde haat maakt zich vervolgens van hen meester. Als hij opnieuw weigert zijn geloof op te geven, slaan ze met stokken en stenen op hem in totdat ook deze man ter plekke aan zijn verwondingen overlijdt. Dat allemaal om zijn geloof in God. Zijn eigen vrouw en kinderen waren getuigen van deze aanval. Klaarblijkelijk liet dat deze mensen geheel koud. 

Zo wordt in sommige plaatsen hindoes door hun leiders verboden om spullen van christelijke winkeliers te kopen, christelijke arbeiders in dienst te nemen én worden christenen soms zelfs de toegang tot waterputten ontzegd

Behalve moord en doodslag krijgen christenen in India ook te maken met andere soorten van vervolging die hen vaak in hun levensonderhoud treft. Zo wordt in sommige plaatsen hindoes door hun leiders verboden om spullen van christelijke winkeliers te kopen, christelijke arbeiders in dienst te nemen én worden christenen soms zelfs de toegang tot waterputten ontzegd. Deze hindoes leggen er zelfs een eed voor af.  

Daarbij worden geregeld huizen van christenen in brand gestoken en moeten ze een veilig heenkomen zoeken op politiebureaus. Veelal komen de geweldplegers ermee weg, doordat lokale autoriteiten vaak de andere kant opkijken. In sommige gevallen worden de getroffenen zélf als daders gezien en krijgen ze te maken met strafrechtelijke vervolging.


Nieuw gelovigen bestuderen de Bijbel

De kerk groeit én God doet Zijn werk
Toch, ondanks alle hevige vervolging en onderdrukking, groeit de kerk in India. De ogen van vele hindoes worden geopend voor Jezus Christus, veelal wanneer zij of een bekende genezing op gebed ontvangt. Voor hindoes is dat het bewijs dat Jezus alle macht in de hemel en op aarde gegeven is. Het Evangelie verspreidt zich razendsnel van het ene naar het andere dorpje. Jongemannen komen tot geloof, worden evangelist én stichten huiskerkjes in dorpjes. 

God werkt te midden van vervolging en verdrukking, maar soms ook op een heel verrassende wijze waaraan lokale christenen steun ontlenen. Dat blijkt ook uit een recente gebeurtenis waar hindoeïstische priesters in een grote tent bij elkaar komen voor een samenkomst. Ze beginnen hun goden te aanbidden als plots een forse wind de kop opsteekt die de tent omverblaast. In paniek rennen mensen alle kanten op. De tent is zodanig beschadigd dat het vervolgen van de samenkomst simpelweg onmogelijk is. Voor de plaatselijke evangelist is het de bevestiging dat God werkt én almachtig is.

Indiase christenen hebben het moeilijk, en kunnen onze steun goed gebruiken. Zoweel financieel maar ook zeker door het gebed. Zou u willen bidden voor deze christenen die een hoge prijs betalen? Kijk op de website van HVC wat u concreet voor deze broeders en zusters kunt betekenen.

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Insalvation
Nieuws

InSalvation en Reyer lanceren nieuwe single: Leeuw van Juda

Met ‘Leeuw van Juda’ lanceert InSalvation een nieuwe single. Voor deze indrukwekkende song over Jezus werkten Jafeth en Sifra Bekx samen met Reyer. De single kwam vrijdag uit op alle kanalen en gaat over het aanbidden en prijzen van Jezus in de hemel

gomes
Positief nieuws

Voormalig PSV-keeper is nu predikant: "Jezus heeft mijn leven veranderd"

Jarenlang was hij een ontzettend populaire keeper bij PSV. Dit weekend keert de Braziliaanse Heurelho Gomes voor even terug bij de voetbalclub uit Eindhoven. In gesprek met de NOS vertelt hij over zijn nieuwe leven als predikant. “Jezus heeft mijn le

Tom de Wal
Nieuws

Kamervragen over demoonuitdrijving bij kinderen met autisme door Tom de Wal

D66 en GroenLinks/PvdA hebben Kamervragen gesteld over de Frontrunners Ministries en Tom de Wal. De politieke partijen stellen zich voornamelijk zorgen te maken over het uitdrijven van demonen bij kinderen. Directe aanleiding daarvoor is een publicat

ontmoetingsdag
Nieuws

Stichting Israël en de Bijbel organiseert ontmoetingsdag over wereldwijde impact 7 oktober

Stichting Israël en de Bijbel richt zich op de Ontmoetingsdag 9 mei vooral op de Joden buiten Israël en op de wereldwijde impact van ‘7 oktober’. Ver weg van IsraëlhuisSinds 1948 ligt de focus vaak op de Joden in Israël. Toch woont ruim de helft van

vluchtelingenkamp
Nieuws

Jaar oorlog in Sudan: hongersnood bedreigt 7 miljoen mensen

Maandag 15 april is het precies een jaar geleden dat de oorlog in Sudan uitbrak. Dit conflict, dat begon in de hoofdstad Khartoem, heeft zich ontwikkeld tot de grootste humanitaire crisis ter wereld. Terwijl de wereld afgeleid wordt door andere confl

Jeremia 26:6
Verdieping

De stenen van de Klaagmuur vertellen ten diepste wie God is

De Klaagmuur. Het is maar een muur. Wel een gerestaureerde muur. Het laatste overblijfsel van de buitenmuur, die ooit om het tempelplein was gebouwd. Van de oorspronkelijke tempel in Jeruzalem is alleen deze muur over. Ooit heeft de profeet Jeremia i

Laurens Pruis
Video

In Efeze 2 wordt het grootste probleem van de mensheid onthuld

Het grootste probleem van ons mensen wordt onthult in Efeze 2: de mensheid is morsdood door zonde. Paulus benadrukt dat we wandelden als doden, gevangen in rebellie tegen God. Wat is het antwoord op dit probleem? Gods genade! Door Zijn liefde maakte

ds. C. G. Vreugdenhil
Video

Terugkijken: ds. Vreugdenhil beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. C. G. Vreugdenhil te gast om te spreken over het thema 'O, alle gij dorstigen...'. De emeritus-predikant uit de Gereformeerde Gemeente

Meerartikelen

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' hoor je een gesprek met een zendeling die afkomstig is uit Zeeland. Jaap de Bruine kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. Beluister het gesprek:

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 35

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Op weg met de ander
Nieuws

Ontmoetingsdag voor mensen met beperking

De christelijke familievereniging Op weg met de ander houdt op zaterdag 20 april in Krimpen aan den IJssel haar 29e familie-ontmoetingsdag. De dag is bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking, hun familieleden en begeleiders. ’s Morgens ho

Preston Sprinkle
Boekfragment

Transgenders hebben geen behoefte aan ik-weet-precies-hoe-alles-zit christenen

Er is niet één allesomvattende oplossing voor alle mensen die transgevoelens ervaren. Als iemand zegt dat die trans is, betekent dat alleen maar… dat die je net verteld heeft dat die trans is, en is jou zomaar een kans in de schoot geworpen om een re

europa
Nieuws

Meerderheid Europees Parlement wil abortus erkennen als mensenrecht: 'Duistere week'

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft donderdag voor een resolutie gestemd waarin wordt opgeroepen abortus als een mensenrecht te erkennen. Men wil abortus opnemen in het Handvest van grondrechten van de Europese Unie. Dat gebeurt overigen

Kostiantyn Maksimov
Nieuws

Verdwenen Oekraïense priester staat terecht voor spionage

De opgepakte Oekraïense priester Kostiantyn Maksimov (40) staat een zware tijd te wachten: hij staat terecht voor spionage, schrijft waakhond Forum18. Maksimov, een Oekraïens-orthodoxe priester uit Zaporizja, werd door Russische strijdkrachten meegen

Arie en Wilma
Video

Arie en Wilma Zwitser zondag te gast bij Hour of Power

Aanstaande zondag zijn Arie en Wilma Zwitser te gast bij Hour of Power. Arie kreeg twee herseninfarcten en zijn leven hing aan een zijden draadje. De gebeurtenissen veranderde de kijk op het leven van Arie en Wilma drastisch. Ze vertellen er openhart

Willem Lingeman
Column

Haastige kerkgangers

Zondagmorgen is altijd weer een bijzonder moment in het leven van de familie Lingeman. Omdat de samenkomst die wij bezoeken zo’n dertig kilometer van onze woonplaats is, ligt er elke eerste dag van de week een reis door het ‘groene hart van Holland’

David de Vos
Nieuws

David de Vos reageert op vele kritiek: "Ik houd ontzettend veel van Jezus"

“Ik had niet gedacht dat mijn boek zoveel zou doen.” Aan het woord is evangelist David de Vos. Naar aanleiding van zijn boek ‘Rauw’ en de interviews die hij rondom dat boek gaf, kreeg hij te maken met talloze reacties, zowel positief als negatief. In

De ravage in het Wisconsin Family Action-kantoor
Nieuws

Man die brandbom in pro-life kantoor gooide veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf

In mei 2022 gebeurde het: een man gooide een Molotov-cocktail in het kantoor van de christelijke pro-life organisatie Wisconsin Family Action. Het resultaat was een ravage. Nu is de man veroordeeld tot 7,5 jaar cel, bericht de Christian Post. De dade

Geweld in de Bijbel
Video

Geweld in de Bijbel: hoe gaan we als christenen hiermee om?

Op verschillende plekken in het Oude Testament komt geweld voor. Dit kan best een lastig onderwerp zijn, wanneer iemand je daarmee confronteert. In een video op het YouTube-kanaal Bijbelcursussen wordt uitleg gegeven over geweld in de Bijbel en hoe d

ds. J. R. van Vugt
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Hoe weet ik dat ik oprecht geloof?'

'Ik snap alleen niet zo heel goed wat geloven nou precies is? Is het nou iets wat ik zelf moet doen of doet Christus dit? Hoe weet ik dat ik oprecht geloof? En hoe zit het geloof in elkaar? Kunt u dit voor mij uitleggen in Jip-en-Janneke-taal wat gel