cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Vermoorde vrouw met gezin en evangelist Rohan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

MET STICHTING HVC

 

Indiase christenen gaan gebukt onder extreem geweld: vrouw vermoord door ex-man en oudste zoon omwille van haar geloof

De Indiase Gurubari werd vorige maand door haar ex-man en oudste zoon vermoord omdat ze haar hart aan Jezus gaf. Enkele weken later werd een man op klaarlichte dag in eigen huis eveneens om zijn geloof vermoord. Het zijn de aangrijpende verhalen van vervolgde broeders en zusters uit India. Sinds enkele maanden hebben christenen in grote gebieden met toenemend geweld te maken. Cvandaag sprak erover met Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen) die deze christenen tot steun wil zijn.

Het is november 2022 als hindoeïstische groeperingen én de overheid een campagne lanceren om christenen te bestrijden. Met name de extremistische hindoepartij RSS, die nauw verbonden is aan BJP (Bharatiya Janata-partij, red.), de regeringspartij van president Modi, gebruikt veel geweld tegen christenen. Deze partij is ook de organisator van de gewelddadige campagne.

Christenen hebben te maken met pesterijen, sociale ongelijkheid maar ook met gewelddadige incidenten die soms de dood betekenen. In de deelstaat Chhattisgarh, waar circa 30 miljoen mensen leven, zijn momenteel de vervolgingen het felst. De deelstaat ligt centraal in India en is één van de armste gebieden van het land. 

Hem opgeven is voor haar simpelweg geen optie. Zelfs als het alles kost

Een absoluut dieptepunt voltrekt zich begin vorige maand in het leven van een vrouw genaamd Gurubari, wonend in de buurt van de plaats Bilaspur. Als Gurubari zich bekeert tot het christendom, wordt ze door haar ex-man voor een onredelijke keuze gesteld: óf het christelijk geloof afzweren en weer hindoe worden óf het huis verlaten en scheiden. Met drie van haar vier kinderen kiest ze voor het laatste en blijft ze Christus trouw. Hem opgeven is voor Gurubari simpelweg geen optie. Zelfs als het alles kost.

Haar moedige besluit brengt vergaande consequenties met zich mee. Met slechts zestig euro in de maand, die Gurubari als kok bij elkaar sprokkelt, moet ze zichzelf en de drie kinderen die bij haar wonen zien te onderhouden én de huursom voor hun nieuwe onderkomen ophoesten. Het gaat maar net. Op een ochtend als ze thuis is, krijgt ze onaangekondigd bezoek. Het zijn haar ex-man en oudste zoon. Ze vragen naar water. Nietsvermoedend trekt ze erop uit om aan de wens van haar ongenodigde gasten gehoor te geven. Wat is het doel van hun plotselinge komst?

Voor ze er ook maar erg in heeft, wordt ze door haar ex-man en oudste zoon tot bloedens toe geslagen met ijzeren staven die ze uit het niets tevoorschijn halen

Eenmaal thuis wanneer ze het water, aan wat ooit haar dierbaren geweest zijn, wil uitdelen, breekt een explosie van geweld los. Voor Gurubari er ook maar erg in heeft, wordt ze door haar ex-man en oudste zoon tot bloedens toe geslagen met ijzeren staven die ze uit het niets tevoorschijn halen.

Ze raakt dusdanig gewond dat ze binnen enkele minuten ter plekke sterft. Ze betaalt de hoogste prijs voor het navolgen van Jezus. Haar drie inwonende kinderen blijven moederloos achter en zullen voor de rest van hun leven door dit trauma getekend zijn. Deels worden de kinderen nu bijgestaan door evangelisten uit het netwerk van HVC.

Gedood vanwege nieuw geloof
Het is niet het enige voorbeeld van vervolging waar christenen in India mee te maken hebben. Een tweede en aangrijpend verhaal voltrekt zich enige weken later. Een man van 25 die al jaren met gezondheidsproblemen kampt en al talloze keren tevergeefs naar dokters geweest is, besluit op een zeker moment voor zich te laten bidden door een evangelist. 

'Ga niet naar de kerk, want anders zal dat ernstige gevolgen voor je hebben'

Op wonderlijke wijze ontvangt de man genezing van God en zijn situatie verbetert met de dag. Vol dankbaarheid en blijdschap besluit de man zijn hart aan Christus te geven en is hij sindsdien regelmatig in de kerk te vinden. De dorpelingen zien het met lede ogen aan en proberen de man ervan te weerhouden naar de kerk te gaan. Dat gaat soms met ernstige bedreigingen gepaard: ‘Ga niet naar de kerk, want anders zal dat ernstige gevolgen voor je hebben’. Zo vol van God én zijn ontvangen genezing wil de man niets liever dan God dienen en slaat hij de dreigementen in de wind.

Het is dinsdag 11 april als de man in zijn huis aan het bidden is. Diverse mensen zien hem bidden en blinde haat maakt zich vervolgens van hen meester. Als hij opnieuw weigert zijn geloof op te geven, slaan ze met stokken en stenen op hem in totdat ook deze man ter plekke aan zijn verwondingen overlijdt. Dat allemaal om zijn geloof in God. Zijn eigen vrouw en kinderen waren getuigen van deze aanval. Klaarblijkelijk liet dat deze mensen geheel koud. 

Zo wordt in sommige plaatsen hindoes door hun leiders verboden om spullen van christelijke winkeliers te kopen, christelijke arbeiders in dienst te nemen én worden christenen soms zelfs de toegang tot waterputten ontzegd

Behalve moord en doodslag krijgen christenen in India ook te maken met andere soorten van vervolging die hen vaak in hun levensonderhoud treft. Zo wordt in sommige plaatsen hindoes door hun leiders verboden om spullen van christelijke winkeliers te kopen, christelijke arbeiders in dienst te nemen én worden christenen soms zelfs de toegang tot waterputten ontzegd. Deze hindoes leggen er zelfs een eed voor af.  

Daarbij worden geregeld huizen van christenen in brand gestoken en moeten ze een veilig heenkomen zoeken op politiebureaus. Veelal komen de geweldplegers ermee weg, doordat lokale autoriteiten vaak de andere kant opkijken. In sommige gevallen worden de getroffenen zélf als daders gezien en krijgen ze te maken met strafrechtelijke vervolging.


Nieuw gelovigen bestuderen de Bijbel

De kerk groeit én God doet Zijn werk
Toch, ondanks alle hevige vervolging en onderdrukking, groeit de kerk in India. De ogen van vele hindoes worden geopend voor Jezus Christus, veelal wanneer zij of een bekende genezing op gebed ontvangt. Voor hindoes is dat het bewijs dat Jezus alle macht in de hemel en op aarde gegeven is. Het Evangelie verspreidt zich razendsnel van het ene naar het andere dorpje. Jongemannen komen tot geloof, worden evangelist én stichten huiskerkjes in dorpjes. 

God werkt te midden van vervolging en verdrukking, maar soms ook op een heel verrassende wijze waaraan lokale christenen steun ontlenen. Dat blijkt ook uit een recente gebeurtenis waar hindoeïstische priesters in een grote tent bij elkaar komen voor een samenkomst. Ze beginnen hun goden te aanbidden als plots een forse wind de kop opsteekt die de tent omverblaast. In paniek rennen mensen alle kanten op. De tent is zodanig beschadigd dat het vervolgen van de samenkomst simpelweg onmogelijk is. Voor de plaatselijke evangelist is het de bevestiging dat God werkt én almachtig is.

Indiase christenen hebben het moeilijk, en kunnen onze steun goed gebruiken. Zoweel financieel maar ook zeker door het gebed. Zou u willen bidden voor deze christenen die een hoge prijs betalen? Kijk op de website van HVC wat u concreet voor deze broeders en zusters kunt betekenen.

Klik hier om een donatie over te maken en zo vervolgde christenen te ondersteunen