Ontsnapt uit Noord-Korea: God zelf is de grootste beloning

Levensverhaal18 april 2023 SDOK
Noord-Koreaanse vrouw

Toen ze in Noord-Korea op haar dieptepunt zat, deed Myung-Dae* iets wat ze niet begreep: ze bad. Nu, jaren later vertelt ze haar getuigenis.

“Ik ben niet opgegroeid in Noord-Korea, maar in Japan. Mijn ouders kwamen oorspronkelijk uit Korea en stonden helemaal achter Noord-Korea. Ze waren zelfs lid van een pro-Noord-Koreaanse groep in Japan. Noord Korea had propaganda die speciaal gericht was op mensen als mijn ouders. Mijn ouders waren zo enthousiast dat ze terug verhuisden naar Noord-Korea.

Eerst was het niet eens zo slecht om in Noord-Korea te leven. We hadden ons geld en bezittingen meegenomen en dat maakte het dragelijk. Mijn ouders hadden een paar vrienden die hen wilden helpen en we konden spullen verkopen in ruil voor eten. Ik kreeg zelfs een baan bij een commerciële bank!

Wanhoop
Maar geleidelijk werd het leven moeilijker. Omdat we immigranten waren hadden veel mensen een hekel aan ons. We werden niet eerlijk behandeld en kregen ondanks onze inspanningen nooit promotie (in al mijn zesenvijftig werkjaren niet). Er gebeurden ook steeds vaker erge dingen met mijn familie: mijn ouders stierven plotseling, mijn oudste broer stierf aan een ziekte aan zijn lever, mijn jongste broer stierf door een hartstilstand – ik miste mijn leven in Japan zo erg!

Ik begon iets vreemds te doen. Op dat moment wist ik niet wat ik deed, maar nu realiseer ik me dat ik bad tot God. 

Op een dag werd mijn kleindochter vermist. Direct werd ik onder streng toezicht gesteld. De autoriteiten wilden dat mijn dochter en ik de regio zouden verlaten. Ze verhuisden ons vijf keer in één jaar!

Als deze dingen stapelde op en ik kreeg een sterk verlangen om Noord-Korea te ontvluchten. Daardoor begon ik iets vreemds te doen. Op dat moment wist ik niet eens wat ik deed, maar nu realiseer ik me dat ik bad. Ja, ik bad tot God of Hij mij wilde helpen en redden. Misschien was het door dit gebed dat ik later de mogelijkheid kreeg om veilig uit Zuid-Korea te vluchten.

Hoe langer we in Noord-Korea leefden, hoe wanhopiger we werden. We wilden graag weg. Mijn kleindochter vond het erg moeilijk om met onze miserabele levensstijl om te gaan. Door haar jonge geest had zij de moed gevonden om te vluchten – en ze haalde het. Ze vergat mij niet. Na te zijn ontsnapt, werkte ze hard en spaarde geld om een mensenhandelaar te betalen om mij uit het land te smokkelen.

Vlucht naar Zuid-Korea
Er is een gezegde “Elke wolk heeft een zilver randje.” Dat is zo waar! Onze slechte dagen eindigden op de dag dat ik in Zuid Korea arriveerde. Ik geloof dat het Gods voorziening was die me hier bracht.

Dankzij mijn kleindochters harde werken, arriveerde ik veilig in China. Van China reisde ik naar Laos met hulp van een andere mensenhandelaar. Van daar hielp nog een andere mensenhandelaar me midden in de nacht over de bergen te klimmen om in Thailand te komen. De grens was zwaar bewaakt, maar we haalden het.

Ik weet dat God degene is die mij veilig heeft bewaard en mij blijdschap geeft. 

We moesten 's nachts een rivier oversteken die ‘Krokodil’ genoemd wordt om het te halen. Eenmaal aangekomen heb ik me aangegeven bij de Thaise politie. Zij brachten me naar de gevangenis waar ik tien dagen verbleef. Omdat veel Noord-Koreanen via Thailand het land ontsnappen, konden de bewakers Noord-Koreaans en kon ik met hen praten.

Na lange tijd werd ik uiteindelijk uitgewezen aan Zuid-Korea.

Geen spijt
Ik heb er geen spijt van dat ik Noord-Korea ben ontvlucht. Het is noch mijn geboorteland, noch een land waar ik goede herinneringen aan heb. Zuid-Korea heeft me de mogelijkheid gegeven opnieuw te beginnen met een licht hart en nieuwe visie. Nu voel ik rijk van hart en voelt elke dag speciaal, omdat ik weet dat God altijd bij me is. Ik weet dat Hij degene is die mij veilig heeft bewaard en mij blijdschap geeft.

Het draait om gebed
Het leven draait niet alleen om eten en drinken; het draait om gebed. Gebed is het beste van mijn nieuwe leven; het is als het praten tussen een vader en zijn kind.

God zelf is de grootste beloning die ik ooit heb gehad. 

En het was door Gods genade dat ik weer in contact kwam met mijn kleindochter die Noord-Korea ontsnapt was; dat ze me belde en zelfs een mensensmokkelaar naar Noord-Korea heeft gestuurd om mij te vinden. Zelfs nu ik vrij ben, vraag ik me af hoe dit mogelijk is geweest. Op mijn reis door China en Laos ben ik niet één keer staande gehouden. Zelfs in Thailand waren er mensen die mij hielpen. Ik was helemaal afhankelijk van anderen en kon de uitkomst van mijn vluchten niet bepalen, maar ik denk dat God mij zegende door mijn gebed te verhoren. God zelf is de grootste beloning die ik ooit heb gehad. Ik hoef me geen zorgen te maken om wat ik eet, hoe ik leef, hoe te herstellen of op wie ik kan vertrouwen; God is het antwoord op al deze vragen. Hij is het grootste cadeau dat het geloof me heeft gegeven.

Studeren voor zendeling
Op een dag hoop ik terug te kunnen naar Noord-Korea als zendeling, zodat ik mijn persoonlijke getuigenis met anderen kan delen. Wat is het verdrietig dat de Noord-Koreanen nog steeds zonder hoop en zonder toekomst leven! Omdat God al mijn pijn van mijn lijden heeft genezen wil ik anderen vertellen over de God die ook hen wil helpen. Om dat te kunnen doen, moet ik meer leren over de Bijbel en hiernaar leven.

Ik denk niet dat Noord-Koreanen makkelijk tot geloof zullen komen. De meeste zullen mijn boodschap afwijzen en me uitlachen om mijn geloof. Ik weet dat, omdat ik eerst een van hen was. Het heeft bij mij meerdere jaren geduurd, tot ik eindelijk in God kon geloven. Ik weet ook nu nog niet alles van de Bijbel, maar ik heb God ervaren. Hij heeft mijn gebeden geantwoord, zelfs toen ik niet wist hoe ik moest bidden!

De enige manier waarop ik kan antwoorden op Gods geweldige genade is door uit te reiken naar mijn mede-Noord-Koreanen en hen tot Jezus te leiden. Ja, ik wil iets terug doen voor de genade die ik van God heb ontvangen, hoe lang het ook zal duren; zelfs als het me mijn hele leven kost.”

*Om veiligheidsredenen is Myung-Dae is een gefingeerde naam. Ook op de foto's is Myung-Dae niet te zien.

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ebrahim Raisi
Nieuws

Helikoptercrash Iraanse president was volgens rabbijnen een straf van God

De helikoptercrash van de Iraanse president Ebrahim Raisi was een straf van God. Dit beweren verschillende rabbijnen, nadat afgelopen maandag werd bevestigd dat Raisi is verongelukt. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daa

Aminu
Nieuws

Nigeriaanse christen hangt doodstraf boven het hoofd; VN bemoeien zich met de zaak

Al sinds 2020 hangt de doodstraf boven het hoofd van de Nigeriaanse christen Yahaya-Sharif Aminu. Dit vanwege het delen van vermeend godslasterlijke teksten via WhatsApp. De teksten zouden beledigend zijn geweest voor de islam. Hij werd in 2020 veroo

Ruben Flach
Video

Opwekking-directeur Ruben Flach neemt op bijzondere wijze afscheid van Pinksterconferentie

Tijdens de samenkomst op maandagochtend nam Opwekking directeur Ruben Flach afscheid van de Pinksterconferentie. "De Pinksterconferentie is niet meer van Opwekking, maar van Nederland. Door God aan ons allemaal gegeven!", zo maakte hij duidelijk. Tij

sing-in Opwekking
Video

Terugkijken: duizenden christenen zongen op Pinksterzondag tot eer van God

Tienduizenden christenen waren afgelopen Pinksterzondag op Opwekking. Velen zongen gezellig mee tijdens de sing-in! De presentatie was in handen van Jurjen ten Brinke. Hij sprak ook bezoekers over hun favoriete liederen en het werk van de Heilige Gee

Arno van Engelenburg
Column

Zamiso: getuigen van je geloof mag ook een feestje zijn

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes te verpotten en te verzorgen en om te oogsten. Voor de grap zeg ik weleens dat we, toen we het huis kochten, bij de notaris hebben

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet waarschuwt tegen theologie van hypergenade

In deze onderstaande video staat Chris Verhagen, initiatiefnemer van Christelijke apologeet, stil bij het concept van "hypergrace theology", oftewel: hypergenade theologie. De invloed van hypergenade theologie is volgens hem merkbaar in de evangelisc

ds. J. A. van den Berg
Video

Stelt je huwelijkspartner teleur? Ds. Van den Berg heeft een boodschap

"Als je 't moeilijk vindt in het huwelijk omdat die ander tegenvalt, of je jezelf tegenvalt, denk dan aan de Heere Jezus. Denk aan wat Hij gedaan heeft. Hoe Hij alles heeft gegeven", zo vertelde ds. J. A. van den Berg onlangs in zijn preek met als th

Gerard de Korte
Podcast

Andries Knevel in gesprek met markante katholiek: Gerard de Korte

Het cliché wil dat protestanten de Bijbel uit hun hoofd kennen, terwijl katholieken het ‘boek der boeken’ nooit openslaan. Maar wat is daar van waar? Die vraag is het uitgangspunt van de podcast Het Gedeelde Woord. Andries Knevel voert daarin iedere

Meerartikelen

ceder
Nieuws

De geheime ontmoeting van CU-Kamerlid Don Ceder in Gaza met twee burgemeesters

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder was recent in Gaza. Daar maakte hij een van de meest indrukwekkende ontmoetingen van zijn leven mee, zo vertelde hij afgelopen week tijdens een debat in de Tweede Kamer over Gaza. Ceder sprak er met een Israëlische én

Evert Leeflang
Nieuws

Studiedag over christelijke toekomstverwachting

Bij de christelijke toekomstverwachting denken we al gauw aan de ideeën die we als christenen hebben over wat er in de toekomst gaat gebeuren. Maar is er meer te zeggen? Evangelisch College-docent Evert Leeflang gelooft van wel en heeft een boek gesc

Nigeria
Nieuws

Wederom priester ontvoerd in Nigeria

Voor de vierde keer in 2024 is er in Nigeria een priester ontvoerd. Het gaat om pater Basil Gbuzuo. Dat meldt de organisatie Kerk in Nood. Afgelopen jaar werden er in Nigeria in totaal 23 priesters ontvoerd. De internationale katholieke hulporganisat

Bert-Jan Ruissen
Opinie

Een oproep aan de EU: stop met het ondermijnen van het gezin!

Vorige week was de Week van het Gezin. Terecht is hier een speciale week voor, want het gezin is de hoeksteen van de samenleving. Helaas lijkt de Europese Commissie dit belang niet te beseffen. Brussel ondermijnt juist de gezinnen, met voorstellen zo

GZB-lied 'Here i am, Lord'
Video

GZB vraagt middels nieuw lied 'Here I am, Lord' aandacht voor (uit)zending

Al ruim 100 jaar zendt de GZB mensen uit naar verschillende landen in de wereld. De afgelopen tijd blijven veel ‘zendingsvacatures’ echter onvervuld. Met een Pinkstercampagne hoopt de GZB het zendingsvuur (opnieuw) aan te wakkeren. Speciaal voor deze

William Boné
Preekverslag

Hoe geef je de Heilige Geest meer ruimte in je leven? William Boné antwoordt

“Wie zal mij verlossen van de strijd tegen de zonde? De Heilige Geest! Hij is mijn Helper, Advocaat, Raadgever en Trooster”, zo maakte William Boné duidelijk tijdens de Pinksterconferentie Opwekking. Tijdens zijn seminar ‘Leven door de Geest is leven

Ruben Flach
Preekverslag

Ruben Flach deelt indrukwekkende verhalen én doet indringende oproep tijdens pinksterpreek

"God zoekt mensen die vandaag op hun knieën gaan en zeggen; 'Heer wilt U het opnieuw doen? Wilt U het opnieuw doen door mij?' Dat stelt Ruben Flach tijdens de zondagochtenddienst van Opwekking. De directeur van de organisatie deelde indrukwekkende ve

Pete Greig
Preekverslag

Volgens Pete Greig maakt Gods aanwezigheid ons anders

Zoals Mozes ervoor koos niet zonder Gods aanwezigheid verder te gaan naar het beloofde land, moeten ook Nederlandse christenen steeds weer kiezen voor Gods nabijheid. Dat is de boodschap van de Britse voorganger en aanjager van de gebedsbeweging 24/7

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over man die uit de homoscene stapte: "Gods Woord was raak"

"Hij is uit de homoscene gestapt en kwam tot geloof in de Heere Jezus. Op scholen vertelt hij nu wat voor grote dingen God in Zijn leven heeft gedaan. Dat is Gods genade, en dat kan ook in uw en jouw leven. Het kan echt voor de slechtsten, omdat God

Ani
Video

Ani's dochter raakte ernstig gewond bij inslag mortiergranaat: "Ik zag een vreselijke hoofdwond"

Tijdens de oorlog in Syrië raakt Maria, de nog jonge dochter van Ani, door een mortiergranaat ernstig gewond aan haar hoofd. Ani gaat samen met haar man en dochter een moeilijke tijd door. Hoewel het beter gaat, komen ze af en toe nog nieuwe probleme

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat eenheid in Christus verschil in leer en beleving overstijgt

"Onze individuele eenheid met Christus vormt de basis van onze gezamenlijke eenheid in Christus, daarom verbindt het avondmaal ons niet alleen met Hem maar ook met elkaar. De band van eenheid die verschil in leer en beleving overstijgt. We zijn broer

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt ziet antisemitisme angstvallig toenemen: "De geschiedenis lijkt zich te herhalen"

"De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn we misschien niet vergeten, maar de vraag is wel: hebben we onze lessen daaruit getrokken en doen we er vandaag ons voordeel mee? Want ondanks dat heel veel mensen roepen: ‘dat nooit meer’, lijkt de ge