cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
carl lentz
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 maart 2023 door Redactie

Wegens seksschandalen bij Hillsong ontslagen pastor aan de slag bij andere megakerk

Ruim twee jaar nadat Carl Lentz als voorganger van Hillsong New York is ontslagen vanwege onder meer seksueel wangedrag, gaat hij opnieuw aan de slag bij een kerk. Transformation Church, de megakerk van Michael Todd, heeft hem een functie als ‘strateeg’ aangeboden. “We geloven dat Lentz is hersteld en nu anderen kan helpen om te herstellen.”

Carl Lentz werd in november 2020 ontslagen bij Hillsong New York. Daarbij was de officiele lezing dat er sprake was van leiderschapsproblemen en morele tekortkomingen. Daar werd ook ontrouw bij genoemd. Uit een intern onderzoek dat volgde kwam veel aan het licht. In een 51 pagina’s tellend rapport werd onder meer gesproken over seksuele contacten, met of zonder wederzijdse toestemming, dat plaatsvond tussen kerkleiders en gemeenteleden, personeel, vrijwilligers én mensen buiten de kerk. Het rapport schetste een beeld van Lents als een liegende, overspelige man die de leiding had over een gemeente waarin hij deed wat hij wilde. De hiërarchie in de gemeente was dusdanig geregeld dat hij vrij spel had en aan niemand verantwoording hoefde af te leggen.

Radiostilte verbroken
Lange tijd koos Lentz ervoor om zich terug te trekken uit het publieke leven. Pas in september 2022, bijna twee jaar na zijn ontslag, liet hij voor het eerst weer van zich horen. Hij schreef dat zijn familie nu ‘vrede heeft’ en dat hij God dankbaar is dat zijn gezin nog steeds bij elkaar is. Ook zijn vrouw Laura verbrak op dat moment de radiostilte. Ze stelde onder meer dat het een uitdaging en veel werk was geweest om hun huwelijk te redden, maar dat dit wel gelukt is.

‘Ik kijk ernaar uit om ons verhaal te delen’, schreef Laura Lentz. ‘Ik wil gaan vertellen hoe ik tot deze conclusie gekomen ben en ik denk dat het veel mensen zal helpen. Maar ik ben bovenal trots op mijn man en op de verantwoordelijkheid die hij heeft genomen. Ik ben dankbaar voor een man die zichzelf vernederde en niet probeerde om zich te verdedigen. Hij heeft publiekelijk zijn mond gehouden en bleef focussen op het enige dat er het meeste toe doet: ons gezin.’

‘Het was een uitdagende weg, maar we leven, hebben vrede dankzij de genade van God zijn we samen’, schreef Carl Lentz over zijn huwelijk. ‘Ik weet niet zeker wat de toekomst voor ons in petto heeft, maar we weten wel hoe we er als gezin voor staan en daar ben ik zo dankbaar voor.’ Mijn diepste dank aan onze vrienden en familie die ons zoveel onvoorwaardelijke liefde en genade hebben getoond toen we het hard nodig hadden. Ik ben jullie voor altijd dankbaar. We zijn hoopvol over wat ons te wachten staat.’

Nieuwe baan
En die hoop was terecht, zo blijkt nu. Transformation Church heeft namelijk bekend gemaakt dat Lentz bij hen aan de slag gaat als ‘strateeg’ bij de kerk in Tulsa, in de staat Oklahoma. “We geloven dat hij is hersteld en nu anderen kan helpen om te herstellen”, reageert pastor Tammy McQuarters tegenover 2 News Oklahoma. “Carl heeft twee jaar lang een genezingsproces doorlopen en heeft aangegeven bereid te zijn om zijn door God gegeven gaven weer in te zetten voor de kerk. Wij geloven in Carl, zijn vaardigheden én zijn herstel.”

“We hopen en bidden dat Carl en Laura anderen helpen met herstel door hun succes én falen te delen”, aldus McQuarters. “We geloven dat ze op deze manier het lichaam van Christus tot nut kunnen zijn.”

Onlangs bleek uit een klokkenluidersrapport dat door het Australische parlementslid Andrew Wilkie naar buiten werd gebracht dat verschillende leiders van Hillsong zich enorm hebben verrijkt aan de kerk. Daarbij gaat het onder meer om exorbitante honoraria en lucratieve boekendeals. Verder maakten kerkleiders dure reizen en werden er luxeproducten gekocht op kosten van de kerk. De naam van Carl Lentz kwam in dit rapport ook naar voren.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Niet slim, na alles wat er gebeurd is en nog dommer is het om dit aan grote klokken te hangen.