cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
film maleisie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 maart 2023 door Open Doors

Woedende moslims in Maleisië vanwege Bijbel in film, makers en acteurs bedreigd

Binnen de islamitische gemeenschap van Maleisië is boosheid ontstaan over de in hun ogen aanstootgevende film ‘Mentega Terbang’ (‘Vlinder’). In de rolprent gaat een jong meisje op ontdekkingsreis naar verschillende godsdiensten en neemt onder andere een Bijbel in handen. Verbolgen moslims eisen een verbod van de film.

Mensenrechtenorganisaties waaronder Amnesty International waarschuwen de Maleisische regering geen 'heksenjacht' te beginnen. Makers en artiesten zijn al bedreigd door radicale moslims; zij moeten juist bescherming krijgen, aldus de organisaties. Overigens is er verbazing dat de film, die al anderhalf jaar online te zien was, nu ineens onderwerp van kritiek is.

In de trailer van ‘Mentega Terbang’ is te zien hoe een Maleisische tiener op zoek gaat naar de zin van leven en dood, als ze getuige is van haar moeders strijd tegen kanker. Ze gaat op onderzoek bij vier verschillende religies in Maleisië: de islam, het christendom, het hindoeïsme en het boeddhisme.

In Maleisië is het verboden om zich van de islam tot een andere godsdienst te bekeren. Islamitische tegenstanders zien in de film dan ook een illegale aanmoediging om de islam in twijfel te trekken en bij andere religies te gaan shoppen.

Woede
Veel moslims zijn woedend op de vader in de film. Hij zei dat hij zijn dochter zou steunen als ze kiest voor een ander geloof. In Maleisië hebben veel gezinnen hun kind verstoten als het de intentie uitsprak een ander geloof te volgen. Christenen hebben het er niet gemakkelijk; Maleisië staat op de 43e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Van de 33 miljoen Maleisiërs zijn er circa drie miljoen christen.

De islamitische gemeenschap ervaart de film als een belediging van de islam. De filmmakers kregen dat verwijt, omdat in de film een scène voorkomt waarin het meisje een hond aait en varkensvlees wil proeven – zaken die in de islam onrein zijn. Ook is er een scène waarin ze doet alsof ze wijwater drinkt, om haar buurman te laten zien hoe ridicuul zijn bewering is dat wijwater de tong laat verstenen. Maar de meest controversiële scène speelt zich af aan het begin van de film, waar het meisje een Bijbel vasthoudt en met haar familie verschillende Bijbelverzen bespreekt.

Aanbeveling
Ondanks de kritiek nemen veel Maleisiërs – moslims en niet-moslims – het op voor ‘Vlinder’. Zij zien de film als een poging tot bewustwording van de verschillende religies in hun land. En de filmmakers benadrukken dat het niet hun bedoeling was iemand te beledigen of te kwetsen. Anderen zien de film als een aanbeveling voor godsdienstvrijheid.

Maatschappelijke groeperingen als Amnesty en het Centrum voor Onafhankelijke Journalistiek, kunstenaars en anderen hebben er bij de regering op aangedrongen geen juridische stappen te ondernemen tegen de filmploeg. Een filmverbod tast grondrechten aan, menen zij. Ze legden er ook de vinger bij dat de autoriteiten nauwelijks optreden tegen bedreigingen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ik begrijp wel waarom de Bijbel verboden wordt. Als men de Bijbel leest en de Quran in de Maleisische vertaling daar naast legt, komt men in Maleisië vanzelf tot heel wat inzichten die ongunstig zijn voor de Islam. Kwam een keer een jeugdouderling tegen die de vraag kreeg van een jongere: wat is verschil tussen ons geloof en de Islam. Antwoord bleef steken bij "Wij hebben de Bijbel en zij de Quran." Helaas bleef het daarbij: als je de Quran ook maar beetje gelezen hebt krijg je al hoofdpijn vanwege de chaos: alles spreekt alles tegen.