cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. Aaron Twitter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 maart 2023 door Patrick Goede

Theologiedocent ontslagen na tweet met waarschuwing dat 'homoseksualiteit de kerk binnendringt'

Een 37-jarige docent christelijke theologie aan het door methodisten gerunde Cliff College in Engeland, is ontslagen na het plaatsen van een tweet waarin hij zei dat 'homoseksualiteit de kerk binnendringt'. Aaron Edwards, die zeven jaar op Cliff College heeft gewerkt, zegt volgens The Telegraph dat er ook door de school is gedreigd om hem te rapporteren bij de terrorismebestrijding.

Het instituut in Calver, Derbyshire, dat zichzelf profileert als een 'mondiaal centrum voor evangelisatie en missiologie', ontsloeg vorige week de vader van vijf kinderen wegens wangedrag, in de veronderstelling dat zijn tweet het instituut 'in diskrediet had gebracht'.

De tweet van de spreker luidde: 'Homoseksualiteit dringt de kerk binnen. Protestanten zien de ernst hiervan niet meer in, omdat ze zich verontschuldigen voor hun ogenschijnlijk barbaarse homofobie, of het nu waar is of niet. Dit is trouwens een 'evangeliekwestie'. Als zonde geen zonde meer is, hebben we geen Redder meer nodig.'

'Dit is trouwens een 'evangeliekwestie'. Als zonde geen zonde meer is, hebben we geen Redder meer nodig.'

Homofoob
De tweet leidde tot een publiekelijk en wijdverspreid debat op social media, en tijdens een disciplinaire hoorzitting stelden universiteitsfunctionarissen zelfs voor dat hij zou kunnen worden gerapporteerd aan Prevent, het anti-extremismeprogramma van de Britse regering.

Het college reageerde als volgt via Twitter: 'We zetten ons in om een veilige en gastvrije plek te zijn, waar mensen met verschillende overtuigingen worden verwelkomd en uitgedaagd worden om samen te leven als trouwe discipelen van Christus.'

Edwards beweert dat zijn tweet niet 'homofoob' is en bedoeld was voor protestanten die zijn mening delen, maar bang zijn voor tegenreacties.

In een vervolgtweet schreef hij: 'De aanvaarding van homoseksualiteit als 'niet zondig' is leerstellig gezien een inbreuk op de kerk. Dit is niet controversieel. De acceptatie is controversieel. Het grootste deel van de wereldkerk zal het daarmee eens zijn. Het is niet homofoob om homoseksualiteit zondig te verklaren.'

Hij stelt dat het ontslag onevenredig is en zijn vrijheid om zijn christelijke overtuiging te uiten niet respecteert.

'Het is niet homofoob om homoseksualiteit zondig te verklaren.'

Gewetensbezwaar
Cliff College, opgericht in 1883, had Edwards gevraagd de tweet te verwijderen, omdat de school vond dat deze in strijd was met het socialmediabeleid van de universiteit. Edwards weigerde echter, met het argument dat dit zijn geweten in gevaar zou brengen en dat hij daarmee zou toegeven dat hij opzettelijk provoceerde, terwijl de tweet juist zijn diepgewortelde overtuigingen uitdrukte.

Vervolgens werd Edwards geschorst en werd een onderzoek gestart. Na de disciplinaire hoorzitting werd hij ontslagen. Edwards gaat in beroep tegen die beslissing. De Methodist Church accepteerde vorig jaar de invoering van het homohuwelijk.

Ook in de VS zijn mensen hun baan kwijtgeraakt nadat ze publiekelijk hun mening op Twitter hadden gedeeld over de LHBTI-ideologie, terwijl deze in strijd was met het beleid van hun bedrijf. Dit ging echter wel om seculiere bedrijven. 

Transfobisch
In januari ontsloeg de Amerikaanse videogamedistributeur Limited Run Games een van zijn werknemers vanwege ophef op social media. Het feit dat de werknemer verschillende rechtse Twitter-accounts volgde en uitspraken deed die door critici als 'transfobisch' werden beschouwd, gaven daarin de doorslag.

In 2020 zette The Tobias Literary Agency, dat kantoren heeft in Boston, New York City en Nashville, een van zijn assistenten, Sasha White, op straat omdat ze tweette dat transvrouwen die zeggen dat ze vrouw zijn, biologisch gezien niet vrouwelijk zijn.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Tegenwoordig worden er allerlei nieuwe 'fobieën' uitgevonden om mensen als irreële angsthazen weg te zetten. Ik heb niet de indruk dat deze docent bang is voor homoseksuelen. Eerder integendeel, anders had hij de tweet niet geplaatst.