cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
overspel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 maart 2023 door Redactie

Refoweb-vragensteller is vreemdgegaan: 'Mag ik deelnemen aan het avondmaal?'

'Ik ben vreemdgegaan. Ik heb enorm veel spijt en mijn zonden aan God beleden. Mijn man weet het niet en dat wil ik graag zo houden omdat het een verborgen zonde is. Kan en mag ik aan het avondmaal, of moet ik het aan mijn man vertellen om deel te kunnen nemen?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Ik zou allereerst tegen jou, mezelf en andere van zulke mensen willen zeggen: Zonden belijden tegenover God is onmisbaar (Psalm 32)', antwoordt ds. A. de Lange. 'Maar gebeurt het oprecht, dan zijn de offeranden die bij God gelden: een gebroken hart en een verslagen geest. En het is zaak om met je hele hebben en houden de toevlucht nemen tot het offer van Christus. En God is je genadig. En verder moet je zonden belijden en vergeving vragen aan belanghebbenden onder de mensen. Hoe je het ook wendt of keert is je man inderdaad belanghebbende bij de zonde van je vreemdgaan.

Maar er is misschien nog wel een andere nodige vraag naast de vraag of je man van je vreemdgaan moet weten. En dat is de vraag: wat betekent het voor jouzelf en je staan in je huwelijk als je dit niet aan je man vertelt? Jij bent zogezegd de vrouw die er ‘alleen van weet’. Maar je wéét het wel! Je bent en blijft van binnen ‘degene die vreemdgegaan is’. Kun je jezelf dan oprecht en van harte aan je man geven? Ben jij er dan echt en oprecht voor je man? Vertrouw je hem in zijn liefde tot jou? Of denk je misschien: als hij ervan zou weten, zou ik bij hem afgedaan hebben? Ik denk dat je jezelf en je huwelijk een zware belasting oplegt als je met het vreemdgaan in je verleden verder wilt, zonder het open te leggen.

Als je een goed huwelijk hebt, zal het niet minder goed hoeven worden wanneer je dit eerlijk vertelt. Ik zou denken dat jullie er samen sterker uit kunnen komen en dat je liefde verdiept wordt. Ik stel me voor dat je de volgende keer des te behoeftiger en ootmoediger aan het avondmaal zult deelnemen. Dan kun je des te meer ervaren dat Gods genade ons genoeg is (2 Kor. 12:9)', maakt de hervormde predikant uit Nieuw-Lekkerland duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Volledig eens met deze predikant