cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ryan Koher
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 maart 2023 door Jeffrey Schipper

MAF-piloot mag gevangenis Mozambique verlaten: 'We zijn enorm dankbaar'

De Amerikaanse piloot Ryan Koher van de christelijke hulporganisatie Mission Aviation Fellowship (MAF) is voorlopig vrijgelaten. Dit deelt de Amerikaanse tak van MAF mee volgens de Christian Post. Koher heeft sinds 4 november vorig jaar in de gevangenis in Mozambique gezeten.

De 31-jarige Koher werd destijds in het zuiden van het land, in de plaats Inhambane, gearresteerd samen met twee Zuid-Afrikanen, Willem du Plessis en Eric Dry. Ook de twee Zuid-Afrikanen zijn vrijgelaten. De autoriteiten van Mozambique dachten dat Koher met zijn hulpvlucht islamitische rebellen in het noorden van het land wilde steunen. In 2020 startten extremistische moslims in het noorden een opstand die inmiddels bijna een miljoen mensen heeft ontheemd. MAF ontkende elke verbinding van de organisatie en haar medewerkers met terroristische groepen.

Vrijlating
MAF laat weten dat het de Afrikaanse rechters dankbaar is voor de beslissing om hun piloot vrij te laten. 'We zijn enorm dankbaar voor deze ontwikkeling. We willen u van harte bedanken voor al uw gebeden en vragen om te blijven bidden voor een definitieve vrijlating en sluiting van de zaak', laat de Nederlandse tak van MAF weten in een update.

De Amerikaanse tak van MAF benadrukt dat gebed nodig blijft in verband met aanklachten die nog moeten worden afgehandeld voor een volledige vrijlating. De zaak is dus nog niet gesloten, maar details over het verdere verloop van het proces zijn nog niet bekend. De drie mannen mogen Mozambique vooralsnog niet verlaten. Koher heeft inmiddels meerdere keren met zijn gezin in Amerika gebeld.

Eerder deze week liet de vrouw van de MAF-piloot, Annabel Koher, weten dat in de gevangenis relatief goed ging met hem. "Ryan vindt troost in de oudtestamentische verhalen over Jozef", vertelde ze in een update. "Ondanks alle beproevingen ervaarde Jozef dat God bij hem in de gevangenis was. De zoon van Jakob en Rachel was ervan overtuigd dat God een plan met hem had en dus putte hij troost uit Gods beloften." 

Het werk van MAF
De christelijke hulporganisatie MAF is specialist in luchttransport in nauwelijks bereikbare gebieden en heeft 130 kleine vliegtuigen overal op de wereld. Er wordt veel in landen gewerkt waar opstanden en gewapende conflicten woeden. Na aanslagen in 2021 in Mozambique evacueerde MAF 800 mensen uit de getroffen noordelijke stad Palma en vervoerde naast 61 hulpverleners zo’n 24.500 kilogram aan hulpgoederen en voedsel.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen