cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jaap
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

09 februari 2023 door Redactie

Jaap ontsnapte twee keer ternauwernood aan de dood: “Zonder God was ik er niet meer geweest”

Hij groeit op in een boerengezin, verliest op jonge leeftijd zijn vader en ontsnapt tot twee keer toe aan de dood. Eerst botst Jaap als tiener met zijn brommer tegen een langsrazende trein aan en verliest hij een been. Jaap incasseert opnieuw een klap als enige jaren daarna zijn vader aan darmkanker overlijdt. Daarmee is de ellende nog niet voorbij want een paar jaar terug krijgt hij een hartinfarct. In het ziekenhuis gebeurt er vervolgens iets wonderlijks. 

Jaap deelt zijn indrukwekkende levensverhaal via de kanalen van Xpedition Glory. “Ik heb altijd geweten dat God bestond en dat Jezus aan het kruis is gestorven, maar ik deed er niks mee”, vertelt hij allereerst. Jaap komt uit een boerenfamilie, maar zou nooit boer worden. Dat had alles te maken met een aantal dramatische gebeurtenissen die elkaar in rap tempo opvolgden.

De eerste keer dat Jaap ternauwernood aan de dood ontsnapt, is op een zaterdagavond in november 1985. "Ik was 16 jaar en ik kwam die avond samen met mijn kameraad uit het café. We reden op onze brommers. Hij was wat sneller dan ik en stond al voor het spoor te wachten. Ik kwam aanrijden en vervolgens ben ik in volle vaart tegen de zijkant van een trein aangereden. Ik lag op het spoor en die kameraad haalde mij er weg. Mijn been, die ze later vonden, lag nog een stuk verderop. Hoe het kon gebeuren, weet ik niet precies meer. Ik wist achteraf wel dat ik hier door God gered ben", vertelt Jaap.

Even later volgt een ander persoonlijk drama, Jaaps vader krijgt darmkanker en moet zich uiteindelijk gewonnen geven. "Kort na mijn ongeluk werd hij ziek. Twee en half jaar heeft hij gestreden, waarin hij ook hele goede momenten geweest had, maar toch overleed hij op zijn 48e." Door het verlies van zijn been en het overlijden van zijn vader zou Jaap nooit boer worden. "Het was mijn moeder die de knoop doorhakte en zei: 'We verkopen het spul.' Dat betekent dat we hier ook weg moesten want blijven zou te confronterend zijn."

Jaren gaan voorbij totdat Jaap in april 2014 getroffen wordt door een hartinfarct. "Ik rookte als een ketter, had veel lichaamsvet en ik bewoog niet. Niet bepaald een gezond leven. Op een gegeven moment voelde ik iets knappen in mijn lichaam. Ik ben naar bed gegaan en begon volop te zweten. Het kwam uit mijn goede been. Mijn moeder zag het en belde de ambulance. Met volle vaart ben ik naar het ziekenhuis gebracht. Onderweg moest ik er met stroomstoten bijgehouden worden, want ik raakte steeds verder weg. Vijf keer in de ambulance en vier keer in het ziekenhuis moesten ze mij reanimeren."

"Op het moment dat je wegraakt en je stroom toegediend krijgt, is dat een fractie van een seconde. Maar voor mij voelde het alsof er zeeën van tijd tussen zaten. Ik zag groene velden, paardenbloemen en ik ervoer een soort rust." Eenmaal in het ziekenhuis, wordt Jaap gedotterd en gebeurt er iets wonderlijks. "Toen ik daar lag, kreeg ik het sterke gevoel dat ik een vrouw ging krijgen (Jaap was tot dusver zijn hele leven vrijgezel, red.) maar ook kreeg ik steeds een naam door van een man van wie ik wist dat hij iets bijzonders met het geloof deed. Ik kende hem al jaren maar was hem uit het oog verloren."

Bekijk hieronder het resterende verhaal van Jaap in de video van Xpedition Glory:

Neem een kijkje op de site van Xpedition Glory

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify