cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hans van de Breevaart
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 februari 2023 door Jeffrey Schipper

Oud-SGP-onderzoeker Hans van de Breevaart verkast naar FVD

Nadat Hans van de Breevaart vorig jaar zijn vertrek aankondigde bij de SGP, gaat hij met ingang van deze maand aan de slag als senior onderzoeker bij het Renaissance-instituut, het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie (FVD). Dit meldt het Reformatorisch Dagblad. Van de Breevaart was van 2019 tot eind vorig jaar wetenschappelijk beleidsmedewerker bij Guido de Brès Stichting, het Wetenschappelijk Instituut van de SGP.

In november vorig jaar kwam Van de Breevaart in het nieuws omdat hij de lezing 'Cultuurchristendom als redding' verzorgde bij het wetenschappelijk bureau van FVD. SGP-partijvoorzitter Van Meeuwen betreurde het hij op persoonlijke titel een lezing gaf bij FVD. "Deze partij staat inhoudelijk en wat betreft haar manier van optreden heel ver van de SGP af. Ik wijs op de duidelijk antichristelijke uitspraken van de partijleider en het opflakkerend antisemitisme. Het ware beter dat we daar nu uit de buurt blijven”, aldus Van Meeuwen destijds.

‘Wie als SGP’er afreist naar een JFVD-borrel en aldaar suggereert dat het klimaatbeleid een aan het brein van het WEF ontsproten complot is, kan rekenen op een klaterend applaus, zoals vrijdagavond’, stelde de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad verwijzend naar de bewuste lezing. ‘Dat geklap is echter hol en leeg. Het bewijst dat de FVD opgetogen is als een spreker van dergelijke snit bereid is in het FVD-complotframe te stappen. Daaruit concluderen dat SGP en FVD elkaars bondgenoten zijn, is dus ronduit dom. Sterker nog, dat is een tragisch misverstand.’

Cvandaag-interview
Begin 2022 sprak Van de Breevaart uitgebreid met Cvandaag over het onderwerp en gaf hij antwoord op de vraag of je als christen al dan niet afstand zou moeten nemen van Forum voor Democratie. Hij stelde daarbij onder meer dat de grens bereikt is wanneer FVD bewust geweld aan zou wakkeren of zelfs op zou oproepen tot gewelddadige acties: “Dan gaan ze een grens over die nooit mag worden getolereerd.”

Van de Breevaart gaf in het desbetreffende interview aan het verstandig te vinden dat de SGP samenwerking met FVD niet uitsluit. “Kees van der Staaij wekt de indruk dat hij bereid is om te luisteren, ook naar stemmen buiten zijn eigen SGP-achterban. Ik heb populisme ooit een koortsverschijnsel genoemd. Met koorts geeft het menselijk lichaam aan dat het ziek is. Die koorts kun je negeren, maar dat is heel onverstandig. Helaas zien we dat gevestigde politieke partijen toch regelmatig die neiging vertonen.”

Dubbele gevoelens over FVD
Jan Schippers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP, stelde onlangs dat hij een “heel dubbel” gevoel heeft over FVD. “In zekere zin is FVD een bondgenoot van de SGP. Het spreekt me aan dat Baudet lijnrecht ingaat tegen de seculier-liberale hoofdstroom die de Nederlandse politiek helaas domineert”, stelde hij onlangs tegenover het Reformatorisch Dagblad. Tegelijkertijd is Schippers ook kritisch. Hij wijst op het risico dat de SGP van de Bijbelse beginselen kan afdrijven. SGP’ers moeten er volgens hem voor oppassen om “op schoot” te gaan zitten bij FVD. “We moeten bedenken dat populisten de mens uiteindelijk op zichzelf terugwerpen.”

Vorig jaar besprak Cvandaag met drie SGP'ers de vraag of FVD wel of niet een bondgenoot is van de SGP. Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van de SGP in West Betuwe, stelde: "Baudets ‘verhaal’ richting christenen is niet anders dan van vele andere partijen. Het is nog steeds verstandig om bij bepaalde thema’s toch samenwerking te blijven zoeken. Al maakt Baudet ons dat niet gemakkelijk.” André Scheppink, fractievoorzitter van de SGP in Rijssen, vindt de radicalisering van FVD een goed moment om als SGP afstand te nemen. "Ik hou er niet van om op voorhand te gaan roepen over ‘een rode lijn’. Dat werkt denk ik destructief", aldus Rody van Heijst, landelijk voorzitter van SGP-jongeren.

Boek ‘Concurrent of bondgenoot’
Van de Breevaart schreef in 2020 het boek ‘Concurrent of bondgenoot’, waarin hij een christelijk perspectief op populisme uiteenzet. Hij stelt in het boek onder meer dat hij de SGP liever in coalitie ziet met VVD, CDA en FVD dan met de ChristenUnie. “Alle partijen die bij die grondslag het meeste verwantschap tonen zijn het meest onze natuurlijke bondgenoten. En dan kom ik daarmee allereerst uit bij de ChristenUnie en het CDA”, stelde Van der Staaij op de boekpresentatie van ‘Concurrent of bondgenoot’.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Het betreft hier een betaalde functie voor onderzoekswerkzaamheden. Voor dergelijke vacatures eist FVD geen onderschrijving van haar politieke standpunten. Dit werk kan dus gedaan worden door een VVD' er , PVDA' er of een SGP' er.

FVD is geen traditionele partij zoals we gewend zijn. FVD is een beweging gericht op vrijheid van meningsuiting en discussie, Leden worden niet opgeknoopt aan politieke

dogma's. Vandaar dat de partij altijd discussie, meningsverschillen en afwijkende standpunten zal hebben.